2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akupunktur ile Sigara Bırakma Tedavisi
MAKALE #13142 © Yazan Dr.Ebru EGEMEN UYSAL | Yayın Eylül 2014 | 4,603 Okuyucu
SİGARA BIRAKMADA AKUPUNKTURUN ETKİ MEKANİZMASI

Nikotin beyinde endorfin salgılayan reseptorleri (sinir uçları) inhibe ediyor (durduriyor). Sigara içilmediğinde, nikotin ortadan kalktığında akupunktur bu sinir uçları uyararak endorfinlerin salınmasını sağlar bu da kişinin sakinleşmesine, keyif ve huzur bulmasına ve nikotin eksikliğine bağlı yoksunluk belirtilerin azalmasına neden olmaktadır.

Yoksunluk belirtileri nelerdir?

Gerginlik, sinirlilik, uyku kalitenin bozulması, yorgunluk, dilde ve başta uyuşma ve boşluk hissi, konsantrasyon azlığı, dikkat eksikliği, baş ağrısı, ishal veya kabızlık ve iştah artışıdır. Bu belirtiler geçicidir ve vücudun kendini onardığını gösterir. Sigarayı bırakmak isteyende tüm yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaz. Belirtiler ilk 72 saat şiddetlidir ve 7-10 gün içinde azalarak ortadan kalkar.

Kliniğimizde sigara bırakma tedavisinde kulak akupunkturu uygulanmakta. Kulakta özel cihazla tespit edilmiş refleks noktaları akupunktur igneleri ile uyarılması sonucunda endorfin salgılanmakta. Endorfin salgilandığında nikotin isteği olmuyor ve sigarasız günler rahat ve keyifli geçiyor.


SİGARANIN ZARARLARI:

Sigara dumanında sağlık acısından zararlı 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Maddelerin çoğu kanserojendir. Ayrıca tütün ve sigara sarıldığı kağıdın yanmasından dolayı açığa çıkan maddeler ve katran da kanserojen maddeler arasındadır.

HER 5 TİRYAKİDEN BİRİ KOAH HASTASI.

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığın kısaca KOAH Hastalığın en yaygın nedeni sigaradır.Sigara içen her beş kişiden biri KOAH’a yakalanıyor. KOAH hava yollarıyla akciğer dokusunun zararlı duman ve gazlardan etkilenerek hasar görmesiyle oluşan, nefes darlığıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.Erken evrede KOAH’da yakınmalar fazla olmadığı için hekime baş vurulmıyor.Hafif sorunu olan da hekimin -Sigarayı Bırak- demesinden korktuğu için hekime gitmiyor.Ancak zamanla nefes darlığın artması yüzünden hasta günlük işleri bile yapamayacak duruma geliyor.Ayrıca bu hastalık bazen astımla da karıştırılabiliyor.

Sigara hava yoluna girdiğinde mikropsuz iltihap oluşturuyor.Hücreler iltihabı düzeltmek için hava yoluna göçüyor, bu arada bu hücreler bir çok madde salgılayarak hava yolunu daraltıyor.Akciğerin ana hava değişim yeri olan hava keseleri de sigara dumanın yol açtığı bu iltihapla yırtılıyor. Daralan hava yolu ve keseleri, oksijenin kana geçmesini, karbondioksidin dışarı çıkması görevini yerine getiremiyor. Ve nefes darlığıyla başlayan, basit günlük işleri bile yapamayacak duruma kadar ilerleyen süreç başlıyor.

Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere, ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim ağzı kanserine neden oluyor.

Ayrıca sigara kalp krizi, hipertansiyon, inme, damar tıkanıklığına, ülsere sebep olur. Damarlar üzerinde vazokonstrüktör etki (büzüşme) yaparak ayak ülserinin oluşumuna ve arteriel damar yetersizlik ve tıkanmalarına neden olabilir (Burger hastalığı). Erkeklerde empotansa neden olabilir, hamilelerde düşük yapmaya neden olabilir. Eğer sigara içen şahısta Şeker hastalığı varsa sigara sinir ve böbrek hastalıklarının ortaya çıkmasını hızlandırır.

Sigara içilen evde ki yaşayan bebeklerde ve çocuklarda bir takım rahatsızlıklara daha sık rastlanır. Ani bebek ölüm riski 2,5 kat, bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat, astım ve alerjik hastalık 5 kat fazla görülür. Ayrıca, çocuklarda zatürre ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları belirgin şekilde artar, davranış bozukluklarına daha sık rastlanır.

Sigaranın yaratığı hastalıkların yanında,bunun kadar önemli bir diğer nokta ise, eğer evinizde sigara içiyorsanız çocuklarınız da potensiyel bir sigara tiryakisidir demektir.

Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 15-18 yaş arası gençlerde sigaraya başlama oranı %40, 11-14 yaş ve 19-21 yaş grubunda ise %20.

AKUPUNKTURLA NİKOTİNDEN BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

İnsanlarda sigaranın haz ve keyif verdiği düşüncesi vardır, oysa nikotinin beyine en ufak bir pozitif katkısı yoktur. Nikotin yüksek düzeyde bağımlılığa yol açan uyarıcı bir madde.Nikotin sigara dumanıyla birlikte hızla akciğerlere ulaşıyor ve buradan kana karışıyor. Bu yolla sadece sekiz saniyede beyne etki ediyor.Sigara bağımlılığın hem fiziksel —organik hem psikolojik bağımlılık türü olması tek başına irade ile sigarayı bırakma yöntemi çoğu zaman başarısız kalır. Ancak akupunktur tedavisi ile sigarayı bırakma başarı oranı %90-95 tir. Yapmanız gereken tek şey sigarayı bırakmaya karar vermektir. Toplam 4 akupunktur seansı yeterlidir. Seanslar her gün yada gün aşırı yapılır. Seanslar 20 dakika sürer. Tedavi süresince tek bir sigara içilmemesi ve nikotin içeren maddelerin kullanılmaması gerekir.

Alkol ve eroin bağımlılığı gibi bu da bir madde bağımlılığı ve akupunkturla vücut bu maddeden temizlenir. Ama unutmamak lazım bağımlılık asla iyileşmez ve ömür boyu bir uykuda kalır. Sigarayı bıraktıktan sonra 1 nefes dahi çekerseniz uykuda ki olan bağımlılık tekrar uyanır. Sigarayı bırakan şahıs 6 ay sigara içmese bağımlılık sorununu çözmüştür demek. Eğer 6 ay içinde bir sıkıntı yaşar ve sigara isteği duyarsa yine 1 yada 2 akupunktur seansı yapılabilir.6 ay geçtikten sonra yeniden sigaraya dönmesi vücudu istediği için değil,kendi tercihi olduğu içindir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akupunktur ile Sigara Bırakma Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru EGEMEN UYSAL Fotoğraf
Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın Yazıları
► Akupunktur ile Bel Fıtığı Tedavisi Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur ile Uykusuzluk Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Sinüzit Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Zayıflama Tedavisi Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
► Astım Hastalığının Akupunktur ile Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alkol ve Sigara Bağımlılığı Tedavisi Prof.Dr.Mehmet Akif ERSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Akupunktur ile Sigara Bırakma Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akupunktur ile Zayıflama Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:42
Top