2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oral Hijyen Motivasyonu
MAKALE #13148 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Eylül 2014 | 4,279 Okuyucu
DİŞLERİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

FIRÇALAMA: Dişler Florlu bir diş macunu ile fırçalanmalıdır.Diş macununun markası,spesifik durumlar olmadıkça,çok önemli değildir

Bazı özel durumlarda(dişeti çekilmeleri,dişte sıcak soğuk hassasiyetleri gibi)önerilebilecek özel diş macunları mevcuttur.
Diş fırçalama sıklığının günde 2 kez (sabah kahvaltıdan sonra!-kalkar kalkmaz değil!! - ve gece yatmadan önce)yapılması kabul edilebilir bir öngörüdür.
Genelde yapılan bir hata da diş fırçasının aşırı basınçla dişlere tatbik edilmesidir.Dişteki mine yüzeyinin(ki insan vücudundaki en sert tabakadır,kemikten bile daha serttir!! ) dahi aşınmasına sebep olacak kadar yapılan sert fırçalamalar,genelde sigara içen bireylerde lekeleri çıkartmak için ve daha çok bayanlarda beyaz diş elde etme isteği ile oluşmaktadır.Bu durumlarda diş hekiminin önerisine göre diş fırçalama sıklığı değiştirilebilir!!

Diş fırçalarının 3 ayda bir değiştirilmesi de etkin bir temizleme için gereklidir.

ARAYÜZ TEMİZLİĞİ:Dişlerinizin ara yüzleri için diş ipi veya dişhekiminin tavsiyesine göre diğer ara yüz araçlarından faydalanınız.
Dişlerimi fırçaladığım halde dişlerim çürüyor denmesinin en büyük nedenlerinden biri diş ipi kullanma alışkanlığı olmamasıdır!!Çünkü diş fırçası dişlerin sadece belli bölgesini temizleyebilmektedir ve iki dişin arasında biriken özellikle karbohidrat(şeker) ağırlıklı yiyecek artıklarının temizlenememesi sebebiyle diş çürükleri başlamaktadır.
Diş ipi dişlerin arasını açıyor gibi yanlış inanışlar da inanılmaması gereken gereksiz bilgilerdir.
Dişeti çekilmesi ve kemik kaybı olan bazı hastaların dişipi yerine arayüz fırçaları kullanmaları gerekebilir.Gerekli durumlarda diş hekiminiz size bu tavsiyede bulunacaktır.
Dikkatli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve özellikle şeker(karbonhidrat) içeren tatlı,çikolata,biscüvi,cips ve burada saymakla bitmeyecek kadar günümüzde yaygın yiyecek ve özellikle cola,gazoz gibi asitli ve şekerli içeceklere bir sınır konulmalıdır.

*Diş fırçası bilmedikleri halde dedemin,nenemin ağzında hiç eksik veya çürük diş yoktu diye etrafınızda mutlaka duymuşsunuzdur ve bunun en büyük sebebi;onların zamanında abur cubur şeylerin bu kadar yaygın olmamasıdır

KORUYUCU ÖNLEMLER:Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren uygulamalardan "florlama" ve "fissür örtücüler" hakkında dişhekiminize danışınız.

DÜZENLİ KONTROL:6 ayda bir düzenli olarak dişhekiminizi ziyaret etmelisiniz.Ne kadar dikkatli olursanız olun elinizde olmayan sebeplerden ötürü(dişlerin yapısı,şekli,tükrüğün yapısı...) oluşan çürük başlangıçları ve diştaşı birikimine bağlı gingivitis(dişeti iltihabı) gibi teşhisler sizi ileride daha zorlu tedavilerden kurtaracaktır.Gerekirse basit bir röntgen filmiyle ağızda direk gözle görülemeyen başlangıç arayüz çürüklerinin(gizli çürük) teşhisi konacak ve ileride karşılaşılması muhtemel büyük sorunlar küçük önlemlerle atlatılabilecektir!!

yıpranmamış yıpranmış

En doğru diş fırçalama tekniği hangisidir?
Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalıdır.
Daima dişetinden dişe doğru fırçalama yapılmalıdır.Yani üst veya alt çene,ön veya arka bölge,iç veya dış taraf ayrımı yapmadan üst çenede dişetinden aşağıya doğru,alt çenede dişetinden yukarı doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır.
Sadece dişlerin üst yüzeyleri ileri geri hareketlerle fırçalanabilir.
Dişlerin iç yüzeyleri , özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir. .
Yapılması gereken başka bir işlem de diş etlerini de fırçalamaktır. Böylelikle dişeti ve diş birleşiminin içinde oluşan plak tabakası elimine edilebilsin!!

Diş İpliği (Diş ipi):
Diş aralarını temizlemede sık kullanılan yararlı bir araçtır. Yanlış kullanımı diş etine zararlı olmaktadır. Diş hekiminden doğru kullanımını öğrenildikten sonra uygulanmalıdır.

Ara yüz temizleyicileri ne işe yarar?
Diş fırçasının ulaşamadığı alanlarda dişler arasındaki ve dişetinin altındaki artıkları temizlemek için kullanılır. Bu alışkanlığa sahip değilseniz başlamak için geç kalmış sayılmazsınız.
Dişipi kullanırken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

İlk kullanımda kolay kullanım amacıyla mumlu diş ipleri tercih edilir. Ayrıca florlu diş ipleri de tercih edilebilir.
Diş ipi her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve baş parmağımızın yardımıyla kullanılır.
Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve kontrollü olarak geçirin. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçınmalısınız.
Dişin üzerinde ipi, c harfi çizecek şekilde ileri-geri yukarı-aşağı hareket ettirerek ara yüzü temizleyebilirsiniz.
Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen sadece yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir. Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara, dişetlerinde de çekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırça oynatılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oral Hijyen Motivasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Oral Bakterilerde Aderans PDF Dr.Dt. Murat AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Oral Hijyen Motivasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:13
Top