2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akupunktur ile Tüp Bebek Destek Tedavisi ve Gebelik Kusması
MAKALE #13162 © Yazan Dr.Ebru EGEMEN UYSAL | Yayın Eylül 2014 | 3,259 Okuyucu
AKUPUNKTUR İLE TÜP BEBEK DESTEK TEDAVİSİ

Son yıllarda dünyada tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarına akupunktur uygulanmaktadır. Akupunktur tedavisi gören kadınlar kontrol grubu (akupunktur tedavisi görmeyen kadınlar grubu) ile karşılaştırdıklarında % 65 gibi ciddi bir fark olduğunu araştırmalar göstermektedir.Yani akupunktur destek tedavisi hamile kalma oranı ciddi yükseltiyor.

Sağlıklı bir çocuğun dünyaya gelmesine kadar geçen sürede, bir çok ailede tüp bebek yöntemi defalarca tekrarlanması gerekiğini düşünürsek eğer akupunktur ile deneme sayısının ve bundan dolayı harcanan zaman ve masrafın da düşürülebildiği bir gerçekği göz ardı etmemek lazım.

Artık merkezimizde de tüp bebek uygulamalarında akupunktur destek tedavisi yapılmaktadır.

Akupunkturun sağladığı katkı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Akupunktur rahimde ki iç tabakanın (endometriumun) yeterli kalınlığa ulaşmasını sağlar ve böylece transfer sonrası embriyolar daha sağlam rahime yerleşirler bu da gebelik şansını artırır.

Ayrıca akupunktur vücutta ki bulunan doğal ve yan etkisiz sakinleştirici ozelliğe sahip maddeleri ve keyif verici maddeleri(serotonin) salgıltarak anne adayların sterse karşı dayanıklığını artırır ve gebelikle ilgili endişelerini ortadan kaldırır.

Akupunktur tedavisi embriyo tranfer öncesi başlar ve transfer sonrası devam ettirilir.

GEBELİK KUSMASI VE AKUPUNKTURLA TEDAVİSİ

Anne adaylarının yaklaşık olarak %50′si hamileliğin özellikle ilk aylarında bulantı ve kusma şikayetleri vardır. Bu durum hamilelerin % 0.5 – 1′inde çok şiddetli boyutlarda olabilir ve kilo kaybına yol açabilir. Hiperemezis gravidarum olarak adlandırılan bu yakınma tedavi gerektirir. Aşırı bulantı ve kusmanın bebeğe zarar olmaz. Sanılan aksine hiperemezis gravidarum bebekte gelişme geriliğine ve bebeğin düşük kilo ile dünyaya gelmesine yol açmaz. Aynı şekilde hamilelerde de aşırı bulantı ve kusma nedeniyle yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, düşük veya erken doğum gibi durumlar gelişmez.

Akupunktur yan etkisiz bir tedavi yöntemidir. Bu özelliğinden dolayı hamilelikte akupunktur tedavisi uygulanabilir.

Akupunktur ile Hiperemezis Gravidarum tedavisinin ne kadar süreceği ve kaç seans yapılacağı hastanın tedaviye verdiği cevaba ve hastalığının seyrine göre değişebilmektedir. Genel olarak hastaların ilk trimester sonunda bulantı ve kusmalarının şiddetinin neredeyse yok denebilecek bir düzeye indiği de görülmektedir. Ancak seyrek de olsa gebelik boyu devam eden hiperemezis gravidarum vakaları da vardır.

Akupunktur tedavide daha çok klasik vücut akupunkturu uygulanmakta ve seanslar 20 dakika kadar sürmektedir. Seans aralıklarının ne kadar olacağı hastanın tedaviye verdiği cevaba göre değişmektedir. Uygulanan akupunktur tedavisi dışında hastanın bu süreçte nasıl beslenmesi gerektiği hastaya detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.Hamileliğinde aşırı bulantı ve kusma şikayeti olan anne adaylarına günde 6 öğün yemeleri önerilir. Ayrıca hafif ve kuru besinler tercih edilmeli. Sıvı alımı çok önemli. Özellikle yemek yedikten bir saat sonra sıvı alınmalı. Hiperemezis gravidarum’den yakınan anne adayları stresten uzak durmalı, mümkün olduğunca dinlenmeli. Kimi zaman 2-3 günde bir uygulanan akupunktur tedavisi başlarda günaşırı uygulanması gerekebilmektedir. Hastaların daha ilk seans sonrası bile bulantı ve kusmaları azalmakta ve aynı zamanda azalmış olan iştahlarında da artış görülebilmektedir.

Sonuç olarak gebelik döneminde hayat kalitesini ve hamilelik sürecini ciddi anlamda bozan ve beslenme bozukluğundan anksiyete ve depresif semptomlara kadar çeşitli sıkıntılara yol açan bu süreçte Akupunktur ile daha kaliteli bir hamilelik süreci yaşanabilmektedir…

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akupunktur ile Tüp Bebek Destek Tedavisi ve Gebelik Kusması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru EGEMEN UYSAL Fotoğraf
Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın Yazıları
► Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
► Akupunktur ile Bel Fıtığı Tedavisi Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur ile Uykusuzluk Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Sinüzit Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Zayıflama Tedavisi Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Akupunktur ile Tüp Bebek Destek Tedavisi ve Gebelik Kusması' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akupunktur ile Zayıflama Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:13
Top