2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlk Heyecan ve Kaygı: Okula Uyum Süreci
MAKALE #13166 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Eylül 2014 | 5,080 Okuyucu
Eylül ayıyla beraber okula ve okul öncesi eğitime yeni başlayan çocuklar ve aileler için stresli günler başlıyor. Belirli aylara bölünmüş ve ailenin de inisiyatif kullanabilmesine imkan tanıyan yeni eğitim sisteminde aileler, çeşitli araştırmalara girmek durumundadır. Okula zorunlu yaş dilimi dışındaki aylarda doğmuş okul-okul öncesi eğitim kurumuna başlayacak çocukların, özellikle okul fobisi yaşamaması adına değerlendirmelerin ince elenip sık dokunması önemlidir. Farklı ve yeni bir ortama girecek çocuk belirli düzeyde endişe yaşayabilmektedir. Uyum sürecine bakıldığında bu durumun belirli süre ve dozajda olması normaldir. Ancak iki haftayı geçmiş okula uyum problemlerinde bir an önce ciddi çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu süreç öncelikle anne-babanın o zamana kadarki yetiştirme tutumlarına bağlı olarak şekillenmektedir.
Okula yeni başlayan ve okul fobisi yaşayan aşırı koruyucu anne-baba tutumuyla yetişmiş birçok danışan aileyle yaptığım çalışmalar sonucunda şunu fark etmiştim: Anneler her ne kadar okul fobisi problemini çözmek istiyor gibi görünse de bir yandan çocuğu okula bırakmak istemiyorlardı. Bu alışkanlıklarının ve davranış örüntülerinin kendileri de farkında değildi. Bağımlılık süreci karşılıklıydı. Bu da çözüm sürecini uzatıyordu. Anne babaların, çocuğa karşı davranışlarında kendi ihtiyaçlarıyla çocuğun ihtiyaçlarını iyi dengelemeleri lazım.. Bunu öğrenmek de farkındalık düzeylerinin artması ve çocuğa karşı empatik düşünceyi gerektirmektedir.
Uyum Sürecini Kolaylaştıran Öneriler:
1. Öncelikle çocuğun hazır bulunuşluk durumu iyi değerlendirilmelidir. Bunu öğrenmek için de özellikle çocuğun mevcut yaş dilimi özellikleri hakkında bilgi sahibi olunmalı; bilişsel, dil, el-göz koordinasyonu gelişimleri, gerektiğinde uzman desteğiyle birlikte ele alınmalıdır.
2. Çocuğun yaşadığı kaygının azalması için ön çalışma yapın. Kaygıyı yükselten en belirgin sebep belirsizliktir. Çocuk ne kadar çok bilgi sahibi olur ve gireceği ortamla ilgili kafasında netlik olursa o denli kolay uyum sağlayacaktır.
3.Seçeceğiniz kurum ve oradaki eğitimciler hakkında bilgi edinin. Çocuğun geleceğindeki akademik başarısı ve okula uyumu okulu sevmesiyle ilişkilidir. Duygusal bağ kurabileceği ve çocuğu kucaklayabilecek yerleri tercih etmeniz önemlidir.
4. Okulu bir ceza yeri gibi göstermeyin. “Sen okula gittiğinde işlerimi daha iyi yapacağım. “, “Okula git de gör gününü.. Bak bakalım böyle rahat durabilecek misin?” gibi cümleler okula ilişkin çocukta olumsuzluklar uyandırır.
5.Okulun olumlu yönlerini anlatmak çocuğun anlam ve hayal dünyasında iyi bir motivasyon yaratır. Buna yönelik olarak okulda güzel arkadaşlıklar kuracağından, öğretmeninden çok şey öğreneceğinden ve öğrendiklerinin hayatta çok işine yarayacağından bahsedilmelidir. Ayrıca ileride kendisine uygun iyi bir meslek sahibi olacağı da aktarılmalıdır. Çocuklar için meslek hikâyeleri-masallar okunabilir. Benzer eğitsel-eğlenceli oyunlar eve dâhil edilebilir. Okulda buna benzer çalışmaların yapılacağı ve bunları yeni arkadaşlarıyla oynayarak çok eğleneceği de belirtilebilir.( Okul öncesi için sınıfta, ilkokul için sınıf ve teneffüslerde)
6. Alışma süreci yetişkinlerde mesleki açıdan iş yeri stajıdır. Çocuklardaysa alışma süreci ilkokula başlayanlar için okul öncesi eğitim; okul öncesi eğitime başlayanlar içinse kreş eğitiminden etkilenmektedir. Bu eğitimler çocuklarda bir sonraki eğitim ortamına hazırlanmayı kolaylaştırır. Değerlendirmeler sonunda çocuk için en doğru yerin neresi olacağı doğru kararlaştırılmalı; çocuğun okula ilişkin anlam-duygu dünyasına yaralar açılmamalıdır.
7. Çocukla onun okula başladığı ilk hafta kuracağınız ilişki uyum süreci açısından belirleyicidir. Bu noktada onun ihtiyaçlarının gözetildiği, kendisinin asla yalnız bırakılmayacağı imajı verilmelidir. Ancak, sonrasında kademeli olarak öncelikle sınıftan daha sonra da okuldan belirli düzeyde uzaklaşılmalıdır. Bu süreci çocukla anlaşmalar sağlayarak ve ona güven telkin ederek yapmalıyız. Çocuğu öğretmeni ve diğer arkadaşlarıyla baş başa bırakmalıyız.
8. Çocuğun öğretmeniyle iyi ilişkiler geliştirilmelidir. Öğretmen gözünüzde zaman zaman anlayışsız görünebilir. Ama bunun gerçekte böylemi yoksa bizim hassasiyetimizle mi ilişkili olduğunu kendimize sormalıyız. Öğretmenin işini kolaylaştırmak ve onun yapmaya çalıştığını anlamaya çalışmak gerekir.. Gerçekten beklentinizi karşılamayan durumlar olabilir. Bunu çocuğun ve kendinizin duygu yoğunluğu olmadığı uygun bir anda öğretmenle yüz yüze yapmanız anlaşılmama-yanlış anlaşılmaların önüne geçecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlk Heyecan ve Kaygı: Okula Uyum Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Uyum Süreci Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► Okula Uyum Süreci Psk.Şenay DAYAN
► Okula Uyum Süreci Psk.Müge BEĞENİLMİŞ
► Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci Psk.Yeşim KURUÇAY
► Okula Uyum Süreci ve Okul Fobisi Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlk Heyecan ve Kaygı: Okula Uyum Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:08
Top