2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ulaşılabilecek Hedeflere Yönelin
MAKALE #13172 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Eylül 2014 | 3,611 Okuyucu
ULAŞILABİLECEK HEDEFLERE YÖNELİN
Daha yüksek fakat gerçekçi hedeflere doğru yönelmek, geçmiş hakkında endişe duyanları geleceğe doğru bakmaya zorlar. Kuruluş, gelişen, süreklilik gösteren, zorlu bir dönem atlatıldıktan sonra büyüme ve karlılık yönünden daha büyük olanaklar sağlayacak bir kurum olarak kabul edilmelidir. Personel, başarısızlığa değil başarıya doğru yöneltilmiştir.
Bu tutum başka bir şey daha kazandırır. Yöneticinin liderliği olumlu ve etkili şekilde güçlenir. Daha yüksek hedefler koyarak ekibine olan güvenini belirten ve bu hedeflere ulaşmak için personelle beraber çalışan yönetici, güvenilecek bir lider olduğunu kanıtlar. Bu liderliğin olumlu yöntemle onaylanmasıdır.
YAPICI ELEŞTİRİ
Problem çözme aşamasında eleştiriden kaçınmış olmanız çalışma yönteminde eleştiriye yer olmadığı anlamına gelmez.
Kriz süresi boyunca yapılan çalışmaları izledikten sonra kişilerle bu konuda tartışmaya hazır sayılırsınız. Buna fazla istekli olmayabilirsiniz. Aslında gurup olarak zorlu, sıkıntılı günler atlattıktan sonra, gerek personel gerekse yönetici tüm olanları unutma eğilimi gösterir. Ancak, bu eleştiri aşaması, en az üç nedenden dolayı önem taşır.
*Liderlik durumunuz sağlamlaşır. Ekibin çalışma isteğine ve itici gücüne olumsuz etki yapan unsurları ortadan kaldırmak, şirket hedeflerini yenilemek, liderliğinizi güçlendirmek yönünde hayati önem taşır. Eleştiri de aynı derecede gereklidir. Kişiler, yöneticinin iyi çalışma kadar kötü noktaları da saptamasını beklerler. Yanlış davranışların gözünüzden kaçmadığını belirtmediğiniz takdirde, iyi çalışmış olanları övmeniz pek bir değer taşımaz.
Çalışmalarında pek varlık gösteremeyenler doğal olarak eleştirilmeyi beklerler. Bu gerçekleşmezse rahat bir nefes alabilirler, ama onların gözünde etkiniz azalması da kaçınılmaz olur. Eleştiri, ekibin moralini yükseltmek için etkin bir araçtır.
*Randıman yükselir.Krizler herkesin üstünde canlı bir iz bırakır. Normal koşullar altında işin altından kalkabildiğini gören kişi, eleştirilmeye karşı çıkar, ama bunalımlı bir dönem sonrasında kendi yetersizliklerinin farkına varabilir. Eksik yönlerini tartışmaktan hoşlanmasa bile, bunun gerekli olduğunu düşünmeye başlar.
*Başka krizlere karşı önlem almış olursunuz.Yapıcı eleştiri, aynı sorunlarla tekrar karşılaşmamak ve elemanlarınızın zorlu anlarda gösterecekleri çabayı arttırmak için kullanacağınız temel araçlardandır.
YAPICI ELEŞTİRİ İÇİN KURALLAR
Yaratıcı eleştiri için birkaç kural sıraladık. Hepsi için geçerli olan kuralsa, eleştirinin açık ve anlaşılır nitelikte olmasıdır. Karşı taraf eleştiriyi tam olarak anlamamışsa, eleştiriyi daha az incitici ve kabul edilir duruma getirmiş olmak pek bir şey ifade etmez.
1-eleştiriyi tam olarak anlamamışsa, eleştiriyi daha az incitici ve kabul edilir duruma getirmiş olmak pek bir şey ifade etmez.
1-Yararlı olacak yerlerde eleştiride bulunun. Bazı kişiler eleştiri kabul etmez veya bundan etkilenmezler. Gelişip ilerleyecek potansiyelleri olmayan kişiler üzerinde zaman ve enerjinizi boşuna harcamayın. Bu konu da cevaplamanız gereken ilk soru “Bu yöntemle geliştirebileceğim yönleri var mı?” olmalıdır. Yoksa, eleştiri yolu ile çözemeyeceğiniz bir sorununuz var demektir.
2-Uygun zamanı seçin. Zamanlama çok önemlidir. Çoğu yönetici eleştirilerini yöneltmek için en iyi zamanın Cuma günü öğleden sonraları olduğunu düşünür. Bu belki den en kötü zamandır. Eleştirilen kişi bütün hafta sonunu, düşünce ve kuruntuyla geçirdikten sonra, pazartesi sabah küskün ve bıkkın bir halde işe gelecektir. Bu yüzden görüşmeyi pazartesi sabahına bırakmak en iyi çaredir. Böylece ona güç vermek ve cesaretlendirmek için önünüzde tüm bir hafta olur.
3-Karşılıklı eleştiriye önem verdiğinizi gösterin. Olanağınız varsa onu çağırmak yerine siz onun ofisine gidin. Tüm dikkatinizi bu konuşmaya verin. Örneğin, mektup imzalayıp başka işlere dalmayın.
4-Görüşeceğiniz kişiyi inceleyin. Eleştireceğiniz kişi ile görüşmeden önce, onun hakkında neler bildiğinizi gözden geçirin. İddiacı mı? Savunucu mu? Uyuşuk mu? O anda kendisini meşgul eden sorunu var mı? Yaklaşımınızı bunlara göre belirleyin.
5-Kişiliğnin değil somut davranışlarının üstünde durun. Tarafsızlık çok önemlidir. “Bunu yapma şeklini beğenmedim” veya “Şunu yapmakla gerçekten tepemi attırdın” gibi kişisel görüş belirtmekten kaçının, somut davranış ve çalışma şekillerine bağlı kalın.
6-Sorular sorun. Görüşmeye suçlamayla başlamak rahatsız edici bir tepki doğurabilir. Yöneticinin, “Sorunu rapor etmede iki gün gecikmen her şeyi alt üst etti” demesi tamamen olumsuz bir ortam yaratacaktır. Bunun yerine “Bunu ne zaman öğrendin?...Ne zaman haber verdin?...Bu arada be yaptın?...Neden?” gibi sorular yöneltmek daha yerinde olur.
7-Her noktayı teker teker ele alın. Bazı hallerde yönetici, konuşmanın en başından şikayetlerinin tümünü ortaya döker. Bunu ya kızgınlığından veya tatsız bulduğu bu görüşmeyi bir an önce sonuçlandırmak için yapıyor olabilir. Ancak bu yaklaşım kesinlikle olumsuzdur. Kişiye her suçlamayı ayrı ayrı cevaplama şansı tanımadığı gibi, yöneticinin hangi noktalara daha fazla önem verdiği de belirlenemez. En fazla önem verilen olayla başlayıp, sırası geldikçe diğerlerine değinmek veya başka bir zamana bırakmak daha uygun olacaktır.
8-Eleştiriye yapıcı bir yön kazandırın. “Yapıcı eleştiri,” önce saldırma, sonra övme değildir. Cevaplanacak soru, “Tartışmamız bu kişinin çalışmasını ne şekilde geliştirecektir?” olmalıdır. Bu da ayrıntılara inmeyi gerektirir. Kimseye “Görünüşünü beğenmedim” demeyin. İşini etkilemediği sürece görüşünde özgürdür. “Nedeni ne olursa olsun. Durumu rapor etmede gecikmen üretimde ciddi bir duraklamaya yol açtı. Aynı fikirde değil misin? Tarzında bir yaklaşım daha olumludur. Konuşmayı salt işe yönelik olarak sürdürün.
9-Dikkatsiz genellemelerden kaçının. “Her zaman” bir eleştiride çok tehlikeli olabilecek bir ifadedir. Kullanılması kolaydır. Bir işçiye, belirli olaylar karşısında hep aynı biçimde davranmasını öğütlemek basit gelebilir. Ancak bu davranış, kişinin iş olgunluğunu kısıtlayacağı gibi, sonraları özür türünden “Bana her zaman böyle yapmamı söylemiştiniz” şeklinde yöneticinin yüzüne vurulabilir.
10-Gerçekleri kabul edin. Eleştiride iki temel unsur vardır. Eleştirilecek bir durum olması ve eleştirinin olumlu bir sonuç için yapılması. Bu koşullar altında yapılacak eleştiri doğru ve gereklidir. Bu yüzden yönetici, görüşmeye yersiz ve suni bir arkadaşlık havası sokarak amacı saptırmaktan kaçınmalıdır.
Aynı şekilde havayı konu dışı esprilerle ısıtmaya çalışmak da hatalıdır. Yanlış yerde yapılacak bir espri gücendirebilir. Eleman, eleştirilecek bir durum olduğunu kabul edebilir, ama amirinin bunu espri konusu yapmasından hoşlanmaz. Dikkatinizi somut konular ve bunların uygulanış tarzları üzerinde yoğunlaştırın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ulaşılabilecek Hedeflere Yönelin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ulaşılabilecek Hedeflere Yönelin' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top