2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıkta En Çok Tercih Edilen Meslek: Aile Danışmanı Mesleği
MAKALE #13181 © Yazan Psk.Meral YÜNCÜLER | Yayın Eylül 2014 | 3,971 Okuyucu
AİLE DANIŞMANI MESLEĞİ
Aile Danışmanı ulusal meslek standardı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilerek, Mesleki Yeterlilik Kurulu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra Mesleki Yeterlilik Kurulu Yönetim Kurulunca onaylanmıştır. Aile Danışmanı meslek standardı , 10.04.2014 tarihli, 28976 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
AİLE DANIŞMANI MESLEK TANIMI
Mesleki Yeterlilik Kurulunca kabul edilen Aile Danışmanının tanımı; Aile Danışmanı İş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite sağlamaya ilişkin önlemleri alarak aile danışmanlığı süreçlerinde aile değerlendirme, danışmanlık uygulamalarını planlama ve müdahale süreçlerini yönetme ile mesleki gelişim faaliyetlerini yürütmeye ilişkin bilgi ve becerilere sahip nitelikli kişidir.
Aile Danışmanın Görev Alanı; Aile Danışmanı tarafından verilen danışmanlık genellikle, aile içindeki ilişki ve iletişim sorunları dâhilindeki zorlu yaşam olayları ve krizle baş etme, ebeveyn çocuk ilişkilerinin güçlendirilmesi, evlilik öncesi süreci ve sonrasında rehberlik ve danışmanlık, psikososyal sorunların etkileriyle baş etme ve çözümüne destek olma, sosyal çevre ilişkilerinin güçlendirilmesi için ilişkisel yaklaşımla bireylere, çiftlere, ailelere ve gruplara yöneliktir.
Mesleğin Uluslararası Sınıflandırma Sistemlerindeki Yeri: ISCO 08: 2635 (Sosyal hizmet ve danışmanlık ile ilgili profesyonel meslek mensupları) şeklindedir.
Aile Danışmanı Mesleğinin Türkiye’deki Tarihçesi; T.C. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı , Aile Ve Tolum Hizmetleri Genel müdürlüğünce 25.02.2009 tarihli, 27152 Sayılı R.G. gazetede yayınlanan Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan aile danışma merkezlerinin personel ve hizmet sandardı, etik kurallar,ücret tarifeleri,açılmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Belirtilen yönetmelik çıktıktan sonra Türkiye’de Aile Danışma Merkezleri açılmıştır.
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü 04.09.2012 tarihinde yeni yönetmelik çıkartılmıştır,yeni yönetmelikle Aile Danışmanın eğitimi ve niteliklerinde değişiklikler yapılmıştır.
Aile Danışmanının Eğitimi Ve Nitelikleri:
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı, toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar aile danışmanı ünvanı alabilir.

Meslek Elemanının Eğitimi ve Nitelikleri:
Merkezde çalışacak meslek elemanları; tıp, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, sosyoloji, aile ve tüketici bilimleri, hemşirelik, psikoloji alanlarından birinde asgari dört yıllık lisans programını tamamlamış olmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerin, biri tarafından uygun görülen en az seksen saati teorik ve kırk saati uygulamalı olmak üzere toplam yüz yirmi saatlik eğitim programını başarıyla tamamlayanlar ve/veya sertifikaya sahip olanlar Aile Danışmanı meslek elemanı olabilmektedir
Türkiye Aile Danışmanı mesleği alanında dünyadan 70 yıl geriden takip etmektedir. Bir Aile Danışmanı olarak benim açımdan olumlu tarafı meslek standardının belirlenmiş olmasıdır . Yaygınlaşması ve toplumsal farkındalığın sağlanması açısından Aile Danışmanı mesleğinin tanıtılması gerekmektedir.
Aile Danışmanı tarafından verilen danışmanlık genellikle, aile içindeki ilişki ve iletişim sorunları dâhilindeki zorlu yaşam olayları ve krizle baş etme, ebeveyn çocuk ilişkilerinin güçlendirilmesi, evlilik öncesi süreci ve sonrasında rehberlik ve danışmanlık, psikososyal sorunların etkileriyle baş etme ve çözümüne destek olma, sosyal çevre ilişkilerinin güçlendirilmesi için ilişkisel yaklaşımla bireylere, çiftlere, ailelere ve gruplara yöneliktir .Bu tip sorunlar yaşamanız halinde bir Aile Danışmanına gitmenizi tavsiye ederim.
Meral YÜNCÜLER
Psikolojik Danışman&
Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıkta En Çok Tercih Edilen Meslek: Aile Danışmanı Mesleği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Meral YÜNCÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Meral YÜNCÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral YÜNCÜLER Fotoğraf
Psk.Meral YÜNCÜLER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meral YÜNCÜLER'in Makaleleri
► Hangi Mesleği Seçmeliyim? Psk.Halil ŞENELMİŞ
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıkta En Çok Tercih Edilen Meslek: Aile Danışmanı Mesleği' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğunuzun Terapiye İhtiyacı Var mı? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Sınav Kaygısı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:50
Top