2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Almanıza Neden Olan Smoothie Hatalar
MAKALE #13193 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Eylül 2014 | 39,001 Okuyucu
Kilo Almanıza Neden Olan Smoothie Hatalar

Son zamanlarda trendi yükselen sıvı diyetlerinden ya da blender aldıktan bir süre sonra kahvaltınızın yerini tutacak pratik içecek tarifleri denemeye başlamış olabilirsiniz. Hatta farklı içecekleri deneme tutkusu sizde katı bir şey atıştırma durumunu bile unutturmuş olabilir.

Uzun zamandır bu şekilde beslenmenize rağmen hala beklediğiniz kilo düşüşünü göremediniz mi? Belki de bir yerlerde hata yapıyorsunuzdur. İşte kilo almanıza neden olan içecek karışımı hataları

Lif Eksikliği

Zayıflamanın anahtarı olan diyet lifi, günlük beslenmenizde mutlaka olması gereken öğelerden biri. Besinlerden aldığınız lif, sindirimi yavaşlatarak sizi çok daha uzun süre tok tutmaya yardımcı. Meyveler de lif içermekte; ancak bütün meyveler eşit lif içeriğine sahip değil. Mümkün olduğunca lif içeriği yüksek meyvelerden tercih ederseniz, uzun süre tok kalma şansınız o kadar fazla olacak. Muz, içeceklerde en sık kullanılan meyvelerden biri; ancak maalesef 1 adet orta boy muzun yarısı sadece 1.4 gr lif içeriğine sahip. İçeceğinizi; kırmızı meyveler, kıvırcık, avokado, kivi, armut, fasulye, yulaf ezmesi, chia tohumu ve bitki bazlı protein tozları gibi lif içeriği yüksek malzemelerden oluşturarak günlük hedefinize ulaşabilirsiniz.

İçeceğinizin en az 10 gram lif içermesine dikkat edin.

Protein Problemi

İçeceklerinize yeşil yapraklı sebzelerden bol bol ekliyorsanız doğru yoldasınız . Emin olun vücudunuz bol lifli ve besin değeri yüksek bu sebzeleri kullandığınız için size minnettar olacak. Ancak içeceğinizi sadece sebzelerle doldurmanız vücudunuz için yeterli değil. Vücudunuzun yeterli enerji üretebilmesi ve sizi yüksek kalorili atıştırmalıklardan koruması için bir miktar proteine de ihtiyacı var. İçeceğinize; yağsız süt veya soya sütü ( 1 bardak badem sütü 1 gram protein içerdiği için uygun bir tercih olmayacaktır), yağsız yoğurt, lor peyniri, protein tozu, yumuşak tofu, fasulye, yer fıstığı veya yer fıstığı ezmesi ekleyerek, en az 10 gram protein içermesini hedefleyebilirsiniz.

Meyvelerin Miktarına Dikkat Edin

Bol meyveli, soğuk içeceğinizi yudumlarken kocaman 1 dilim pastadan çok daha sağlıklı bir seçim yaptığınızı düşünebilirsiniz. Ancak her ne kadar meyveler, yararlı besin öğeleri ve yüksek miktarda lif içerse de bu, onların kalori içermediği anlamına gelmiyor. Bardağınızı 5 farklı meyve ile doldurmanız 500 veya daha fazla kalori anlamına gelebilir. Meyveler doğal şeker içerdiği için vücudunuz onları çok daha hızlı bir şekilde sindirir. Bu yüzden bol meyveli bir içecekten sadece 1 saat sonra kendinizi açlık kramplarıyla baş başa kalmış bir şekilde bulabilirsiniz. İçeceğinizi hazırlarken; yağsız süt, soya sütü, yağsız yoğurt, protein tozu, yumuşak tofu, fasulye, yerfıstığı veya yerfıstığı ezmesi gibi protein kaynaklı besinlerden yararlanmaya özen gösterin. Böylece kan şekeriniz dengeli yükselir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.

Ekstra Kalori Alımını Sınırlayın

Eğer meyveli bir içecek hazırlıyorsanız, içeceğinize 1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu katmanız size sadece fazladan 60 kalori getirecek. İçeceğinizin tadını en doğal yoldan elde etmeye çalışın. Eğer bir türlü baskılayamadığınız tatlı ihtiyacınızı içeceğinizle söndürmek istiyorsanız; meyveli süt/yoğurtlardan veya gerçek meyvelerden yararlanabilirsiniz. Bu seçenekler yeterli gelmiyorsa içeceğinizi biraz tarçın veya karanfil ile tatlandırabilirsiniz. Unutmayın içeceğinize eklediğiniz her ekstra şeker, tat tomurcuklarınızın şekere olan hassasiyetini azaltacak ve siz gün geçtikçe daha fazla şeker kullanmak isteyeceksiniz.

Yiyeceğin Sağlıklı Olması Kalori İçermediği Anlamına Gelmiyor

Genellikle bir ürünün light veya sağlıklı olduğunu duyduğumuzda, onun kalori içerdiği aklımıza gelmiyor. Ancak durum pek de düşündüğümüz gibi değil. Sağlıklı yiyecekler de aşırı miktarda tüketildiklerinde kilo alımına sebep olabilir. Avokado, hurma, fındık ve benzeri kuruyemişler, yerfıstığı ezmesi, yoğurt, meyveli süt, taze sıkılmış meyve suları, yulaf, meyveler ve daha birçok besin yüzlerce kalori içeriğine sahip. Bu yararlı malzemeleri bol keseden kullanma fikrinden uzaklaşın ve içeceğinizin size kilo aldırmasını istemiyorsanız her birini uygun ölçülerde kullanın.

Ölçülere Dikkat Edin

Blenderınız oldukça büyük olabilir ve siz bu blenderı aklınıza gelen her türlü yararlı yiyecekle tıka basa doldurarak dünyanın en lezzetli içeceğini hazırlayabilirsiniz; fakat 600 kalorilik bir farkla! Malzemeleri göz kararı koymak yerine ölçerek koymanız, içeceğinizin kalorisini kontrol etme konusunda size yardımcı olacak. Fazla kalori alımından uzak durmak ve içeceğinizin gerçekten size iyi geldiğini görmek istiyorsanız, ideal ölçülere sadık kalmaya özen gösterin.

İçeceğinizin Kalorisine Dikkat

Spor sonrasında protein ve karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamanız önemli ve vücudunuzun bu ihtiyacını hazırladığınız muhteşem bir içecekle tamamlayabilirsiniz. Ancak bu içeceğin ara öğün yerine geçtiğini unutmamalısınız. Her ne kadar bir ara öğün ortalama 150 kalori içerse de, hazırladığınız içecekler bu sayının 2 katı kadar kalori içeriyor olabilir. Ekstra kalori alımına son vermek istiyorsanız, içeceğinizi ihtiyacınız olan malzemelerin yarısını kullanarak hazırlayın. Böylece fazladan aldığınız kalorileri keserek, içeceğinizi ara öğün yerine tüketebilirsiniz.


Detox Smoothie Tarifi

MALZEMELER

1 havuç

1 dilimlenmiş elma

3 kereviz sapı

½ pancar

1 avuç dolusu maydonoz ve kişniş

*Tüm malzemeleri blenderdan geçirip üzerine toz zencefil serpebilirsiniz.



BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİRMEK İSTEYENLERE...

Mango, kavun ve ananastan gelen beta karoten ve C vitaminiyle, bu içecek mikroplarla savaşan bir ordu özelliği gösteriyor. C vitamini beyaz kan hücreleri ve antikorların üretimini arttırırken, badem ve badem sütü ikilisi çinkonun savunmayı güçlendirici etkisiyle rol oynuyor.


Malzemeler:
3 KİŞİLİK (150 kkal)
• 1 su bardağı soyulmuş, çekirdeksiz, küp küp doğranmış doğranmış mango
• 1 su bardağı doğranmış kavun
• Yarım su bardağı küp küp doğranmış ananas (taze veya konserve tercih edilebilir)
• 1/3 su bardağı öğütülmüş taze badem
• Yarım su bardağı badem sütü (dilerseniz light süt tercih edebilirsiniz)
• 1 su bardağı buz küpü
*Bütün malzemeleri blendera atarak, sıvı kıvama gelinceye kadar karıştırın.



Lezzetli Notlar: Karışımı hazırladıktan sonra dilimlenmiş badem ile süsleyebilirsiniz.
(6.8 gr yağ (0.5 gr doymuş), 22 gr karbonhidrat, 41 mg sodyum, 4 gr lif, 4 gr protein)



ENERJİSİNİ YÜKSELTMEK İSTEYENLERE...


Potasyumdan zengin muz size enerji verecek karbonhidratları sağlarken, protein tozu ve fıstık ezmesi akşamüstü saatlerinde yaşayacağınız durgunluğu alıp götürmeye geliyor. Yoğurt ve balda bulunan bir B vitamini türü olan pantotenik asit yiyecekleri yakıta dönüştürmenizde yardımcı oluyor. Demirden zengin buğday ruşeymi ve tarçın ise kanın oksijen seviyesini arttırıyor.

Malzemeler:
3 KİŞİLİK (294 kkal)
• 2 adet dondurulmuş, soyulmuş ve doğranmış muz
• 2 tatlı kaşığı çikolatalı protein tozu
• 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
• 2 yemek kaşığı buğday ruşeymi
• 1 çay kaşığı tarçın
• 1 yemek kaşığı bal
• ¾ su bardağı az yağlı yoğurt
• 4 yemek kaşığı yağsız süt tozu
• 2 su bardağı buz küpü
*Bütün malzemeleri blendera atarak, sıvı kıvama gelinceye kadar karıştırın.
(7 gr yağ (2 gr doymuş), 38 gr karbonhidrat, 102 mg sodyum,4 gr lif, 25 gr protein)

Uzm.Dyt.Merve TIĞLI ÇINAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Almanıza Neden Olan Smoothie Hatalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Besin Allerjisi ve Alerjiye Neden Olan Besinler ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Neden Kilo Veremiyorum? Dyt.Hatice İLKHAN
► Obezitede Neden Kilo Verilmeli? Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Zayıflarken Yapılan Hatalar Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Diyet Yaparken Yapılan Hatalar Dyt.Eda Canan EYGÖREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kilo Almanıza Neden Olan Smoothie Hatalar' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Kışın Kilo Almayın Aralık 2014
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:40
Top