2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geleceğimiz Dijital Dadılara Emanet!
MAKALE #13199 © Yazan Nurullah DEMİR | Yayın Eylül 2014 | 3,203 Okuyucu
GELECEĞİMİZ DİJİATAL DADILARA EMANET!!!

TÜRK AİLESİ TV BAĞIMLISI (Milliyet Haber)


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca 12 bin aile üzerinde yapılan ”Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması’nda çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Kapsamlı araştırmaya göre Türkiye’de TV izleme oranı artıyor. İşte Türkiye’nin fotoğrafını çeken araştırma...

Aile üyelerinin birlikte yaptıkları faaliyetlere bakıldığında ise birinci sırada 59,4 ile televizyon izlemek geliyor. Bunu 25,8 ile akraba, komşu, arkadaş ziyareti, 21,9 ile alışveriş, 7,2 ile tatil, 6,1 ile dışarıda yemek yemek, 3,2 ile sinema ya da tiyatroya gitmek izliyor. Ankete katılan ailelerin 79,6’sı birlikte hiç tiyatro ve sinemaya, 63,3’ü de hiç tatile gitmediklerini belirtti.


Ülkemizde ortaöğretim çağında bir çocuğun televizyonun ve bilgisayarın başında geçirdiği süre okulda geçirdiği süreden tam yarı yarıya daha fazla. Öğrencilerimiz yılda ortalama 1000 saatlerini okulda geçirirlerken 1500 saatleri ise televizyon ve bilgisayar başında geçiyor.

ÇOĞUNLUK KİTAP OKUMUYOR


Katılımcıların yüzde 44’ünün hiç kitap okumadıkları belirlendi. Ara sıra okuyanlar yüzde 43,2 sık kitap okuyanların oranı ise yüzde 12,8 oldu. Sinema ve tiyatroya gitme oranlarına yönelik soruya ise yüzde 74,7’si “hiç”, yüzde 22’si ”ara sıra”, yüzde 3,3’ü ”sık sık” yanıtını verdi.

Çocukların %60,5’i bilgisayar, %50,8’i İnternet, %24,3’ü cep telefonu kullandı (TUİK)

06-15 yaş grubundaki çocukların bilgisayar, İnternet ve cep telefonu kullanım oranları sırasıyla %60,5, %50,8 ve %24,3’tür. Bu oranlar 06-10 yaş grubundaki çocuklarda sırasıyla %48,2, %36,9 ve %11, 11-15 yaş grubundaki çocuklarda ise sırasıyla %73,1, %65,1 ve %37,9’dur.


Yapılan araştırmalara bakılırsa, ömrümüzü ekran karşısında geçiriyoruz. Bu durum, oyun çağında olan çocuklarımızda da maalesef böyle. Açık havada oynaması gereken, en azından ailesi ile nitelikli vakit geçirmesi gereken, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı bizim yerimize başkaları yetiştiriyor. Artık her evde mevcut olan TV, PC, Tablet, Akıllı Telefon gibi dijital dadılar, çocuklarımızı bizim yerimize büyütüyor.


Çocukların her türlü sıkıntısını, kahrını anne-babaları çekiyor. Ama çocukları onlar yetiştirmiyor. Anne-Babalarının yerine, dijital dadılar yetiştiriyor.

Reklamlar ve çizgi filmler ile bilinç altına ciddi müdahaleler oluyor. Marka bağımlısı ve sürekli sıkılan bireyler yetişmekte.
Türkiye ortalama 4,5 saat TV izliyor.
Anne-babalar! TV, PC, Cep telefonu vb. dijital dadılara baktığını, kadar evladınızın yüzüne bakmıyorsanız, sizi ciddi iletişim problemleri bekliyor demektir. Buna ilaveten odaklanamama ve aşırı sıkılma problemleri cilası.

Diğer taraftan kitap okuma verilerimiz de pek iç açıcı değil.

Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler
- Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.

- Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.


- Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.

- Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

- Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.


- Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.


- Türkiye'de yükseköğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.


Türkiye’de geçen yıl kitap çeşidi yüzde 2, üretilen kitap sayısı ise yüzde 3 oranında düştü. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiler kapsamında, Türkiye’de üretilen kitaplara ilişkin veriler açıklandı.


Buna göre, 2012′de 42 bin 626 çeşit kitap yayınlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nca okullarda ücretsiz dağıtılan ders kitapları dahil, 480 milyon 257 bin 824 kitap üretildi. Kişi başına düşen kitap oranı da 6,4 olarak belirlendi.

2011′de ise Türkiye’de 43 bin 200 çeşit olmak üzere 493 milyon 469 bin 590 kitap üretilmiş, kişi başına düşen kitap sayısı 6,8 olmuştu.

Bu verilere baktığımızda, pek de okur yazar olmadığımız anlaşılıyor.

Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak, önce anne-baba olarak bizim okumamız gerekir. Anne-baba Tv seyrederken bir çocuk neden kitap okusun ki? Aile katılımlı okuma saatleri olmalı.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Geleceğimiz Dijital Dadılara Emanet!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nurullah DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nurullah DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurullah DEMİR Fotoğraf
Nurullah DEMİR
İstanbul
Sınıf Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nurullah DEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Geleceğimiz Dijital Dadılara Emanet!' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:32
Top