2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağında Obezite.
MAKALE #13211 © Yazan Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ | Yayın Eylül 2014 | 3,103 Okuyucu
Son yıllarda ülkemizde yaygın olan obezite artik yetişkinlerin yanı sıra çocukları da tehdit etmektedir.Çocukluk ve gençlik döneminde ortaya çıkan şişmanlığın, gelecekte bu bireylerde birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olacağı düşünülmekte*dir. Yapılan araştırmalarda,çocukluk çağı şişman bireylerin ileride yaklaşık % 30’unun şişman yetişkinler olacağı rapor edilmektedir.
Şişmanlık, genetik etmenler ile çevresel etmenlerin, enerji metaboliz*ması ve yağ dokusu üzerindeki etkilerinin bir bileşenidir. Çocuk ve adolesanda görülen obezitenin % 1’inden azı genetik bir hastalıktır.Yani,çocukluk çağı obezitesinde hormonal düzensizlikler erişkinlerdeki kadar suçlu değil.Eğer çocuğunuz şişmansa ilk akla gelen sorun yanlış beslenme olmalıdır.
Peki bu sorunların üstesinden nasıl gelebilirsiniz?Güne mutlaka dengeli bir kahvaltıyla başlamasını sağlayın.Çocuğa yemesi konusunda sürekli ısrar etmeyin.Sizin istediğinizi yemesi için fast food veya şekerlemelerle ödüllendirmeyin.Çocuğa karşı yemeği ödül veya ceza olarak kullanmayın.Çocuğunuzun öğün atlamamasına özen gösterin.Evde çocuğun hoşlandığı yüksek karbonhidrat ve yağ içeren abur cuburları bulundurmamaya özen gösterin.Posasız ve yağ içeriği yüksek yiyecekler yerine yeterli ve dengeli beslenme(sebze yemekleri,baklagiller,taze sebzelerden oluşan salataları yeme)alışkanlığını kazandırmaya çalışın.Restoran ve fast-food merkezlerinde yemek yeme sıklığını azaltın.Yemek porsiyonlarını küçültün.Yemekleri yavaşca ve iyice çiğneyerek yemesi gerektiğini öğretin.Su tüketimini alışkanlık haline getirmelerini sağlayın.Çocuğu fiziksel aktivite konusunda yönlendirin.Televizyon izlemeyi gün içinde 30dk,haftasonları 2 saat ile sınırlandırın.Günde 30-60dk dan fazla bilgisayar başında vakit geçirmemesini sağlayın.Çocuğunuzla birlikte besin tüketim defteri oluşturup düzenli olarak yediklerini,içtiklerini ölçüleriyle birlikte kaydederek bir uzmana danışın.

Doğru beslenme çocuklukta başlar!!!
Çocuğun kilo probleminin olması konusunda en büyük kaygıyı ebeveynler yaşar ve kilo problemi yaşayan çocuklardan çok anne ve babaların bu durumdan rahatsız oldukları ve çözüm bulabilmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıkları gözlemlenir.Fakat çocuklar ardı arkası gelmeyen yasaklar, anne ve babanın gittikçe üzerine geldiğini düşünmesi gibi sebeplerden korktukları için ebeveynleriyle daha çok inatlaşmaktadırlar.Ve ebeveynler kilo problemi olan çocuğu hemen ''DİYET'' kelimesiyle tanıştırmaya çalışırlar.Ancak bunun nasıl ve ne şekilde olacağı hakkında doğru bir fikir sahibi değillerdir.
İlk olarak kendilerine göre çocukların yedikleri içtiklerin bir kısmını kısmaya başlanır.Fakat çocuk ve diyet konusunda yapılması gerekenlerin bunlar olmadığı bilinmektedir .Bu yüzden sorumluluk sahibi ebeveynlerin yapması gerekenler:
Uzmana danışın!
Çocuğunuzla birlikte besin tüketim defteri oluşturup düzenli olarak yediklerini,içtiklerini ölçüleriyle birlikte kaydederek bir uzmana danışın.
Sizde beslenmenizi düzenleyin!
Beslenme bir alışkanlık işidir ve çocukların kendilerine örnek aldıkları ane ve babalarını taklit etmeleri çok olası bir durumdur.Bu yüzden çocuğun doğruların yapıldığı bir evde olması düzenli ve dengeli beslenmeye adapte olmasını kolaylaştırır.
Büyüme ve gelişme çağında diyet yapılmaz diye düşünerek çocuğunuzun yardım almasını engellemeyin.!
Diyet=Aç kalmak algısı en büyük yanlıştır.Çünkü diyet yapmak aslında sağlık ve yeterli, dengeli bir beslenme programına geçişi başlatmak demektir. Özellikle çocuğunuzu gönül rahatlığıyla emanet edeceğiniz diyetisyen zaten çocuğunuzun büyüme ve gelişme çağındaki durumunu göze alarak yavaş ve kademeli bir beslenme tarzına geçişine yardım edecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağında Obezite." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ'ın Makaleleri
► Çocukluk Çağında Obezite Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Okul Çağında Beslenme Dyt.Ayşe DURAN
► Okul Çağında Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► İlkokul Çağında Beslenme Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Okul Çağında Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Yanlış Beslenme Okul Çağında Başlar! Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağında Obezite.' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:06
Top