2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kimlik Hırsızlığı Sendromu
MAKALE #13215 © Yazan Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ | Yayın Eylül 2014 | 4,925 Okuyucu
Kimlik Hırsızlığı Sendromu neden çıkar?

Kimlik hırsızlığı sendromunun nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aşağıda temel nedenleri sıralıyorum.
Ebeveynlerin Yüksek Beklentileri: Ebeveynlerin çocuk üzerindeki yüksek beklentileri çocuğa kronik yetersizlik ve çaresizlik duyguları yükler. Çocuk herhangi bir başarı gösterdiğinde ailenin “Neden daha iyi değil?” sorusu çocukta hayal kırıklığına yol açar. Böyle aileler genellikle çocuklarını daha başarılı olanlarla kıyaslar. Bu çocuklar büyüdüğünde ne kadar başarılı olursa olsun kendilerini “yeterince” iyi hissedemezler çünkü geçmişte ailelerinin gözünde hiçbir zaman “yeterince” iyi olamamışlardır.
Olduğu Gibi Kabul Edilmeme: Çocukların temel ihtiyacı oldukları gibi kabul edilmek ve başarıdan bağımsız olarak sevilmektir. Ancak bazen aileler çocuklarının sevgisini başarılarıyla ilintilendirirler. Yani çocuk başarılı olduğu ölçüde sevgi alabilir. Böyle çocuklar sevgi almak için başarı verirler. İş yaşamlarında zirve noktaya gelirler ancak bu başarının içi boştur. Kendi istekleriyle başarılı olmadıkları için kendilerini bulundukları noktaya ait hissedemezler.
Başarı Korkusu: Kimlik Hırsızlığı Sendromu yaşayanlarda yükselen beklentileri karşılayamamaktan korkma, başarıyı yineleyememe veya sürdürememe korkusu vardır. Çünkü başarının yüklediği yeni sorumlulukları taşıma iç dünyasında gerilim ve baskı yaratır. Yeni görev ve sorumlulukları üstlenmek zamanla kimlik değişikliğine yol açmıştır. Başarı elde ettiğinde suçluluk, kaygı ve zihinsel karışıklık hisseder. Meyve veren ağacı taşlarlar sözünde olduğu gibi yükseldikçe çevresi tarafından dışlanma duygusunu yaşayabilir.
Hangi tip kadınlarda görülüyor?
Genellikle mükemmeliyetçi, ya hep ya hiç tarzında düşünce yapısı olan, başarısızlık kaygıları yoğun olan ve diğerlerinin kendileri hakkında ne düşündüğüne fazlaca odaklanan kadınlarda görülüyor.
Mükemmeliyetçi olmanın dezavantajı bu sendromda mı görülüyor?
Evet. Mükemmeliyetçiliğin avantajı olarak mesleklerinde yükseliyorlar ancak herhangi bir hata yaptıklarında kendilerini sert bir şekilde eleştirmeleri de beraberinde geliyor. Böyle kadınlar için mutlu olmak gerçekten çok zor çünkü her zaman mükemmel olmak imkânsız.
Türkiye’de bu sendrom biliniyor mu? Bilmeden sendromu yaşayan kadınların ruh hali ne durumda?
Türkiye’de bu sendrom çok fazla bilinmiyor. Ancak psikolojik destek alanların çoğu adını bilmeden Kimlik Hırsızlğı Sendromunu tanımlıyorlar. Bu sendromu yaşayan kadınlar dışarıdan bakıldığında çoğunlukla başarılı ve mutlu görünüyorlar ancak iç dünyaları yetersizlik ve çaresizlik duygularıyla çevrelenmiş durumda. Hayatları boyunda birçok başarıya imza atmış bu kadınlar içten içe korku, kaygı ve mutsuzluk hissediyor. Kendisini elde ettiği başarıya ait hissetmiyor.
Hangi meslek gruplarında daha çok gözüküyor bu sendrom? İşarkadaşları bu durumu tetikliyor mu?
Genellikle göz önündeki ve yüksek sorumluluk gerektiren meslek gruplarında görülüyor. Örneğin, sanatçılar, yüksek mevkideki iş kadınları gibi. İş hayatındaki rekabet bu durumu tetikliyor. Çocukluğunda kardeşleriyle, komşu çocuklarıyla kıyaslanan kadın, rekabet karşısında kaygı duyuyor ve yetersizlik duyguları tetikleniyor.
Çocukluktan gelen bir tramvamı yoksa iş yaşantasındaki hırsla beraber oluşan bir bulgu mu?
Çoğunlukla çocuklukla alakalı. Sağlıklı ruhsal yapıya sahip bir insan iş yaşantısındaki hırstan böyle olumsuz etkilenmez. Sağlıklı çocukluk ve ergenlik geçirmiş bir kadının iş yaşamında yerinde ve yeterince kaygısı ve hırsı vardır. Bunlar da psikolojisini ve iş sonuçlarını olumlu etkiler.
Nasıl kurtulabiliriz?
Kendini ve diğerlerini olduğu gibi kabul et: Başarılı olsan da başarısız olsan da değerlisin. Seni değerli yapan şey kendin olman. Kendini olduğun gibi kabul etmek için önce çevrendekileri de oldukları gibi kabul etmeye çalışarak başlayabilirsin.
Ya hep ya hiç tarzı düşünce yapısından kurtul: Önce ya hep ya hiç düşünce tarzını nerelerde ve ne zamanlar kullandığını fark et. Sonra sen ya da bir başkası tarafından mükemmel olmayan bir şeyler yapıldığında, yapılanların olumsuz ve olumlu yönlerini aynı görebilmeye çalış.
Duygularından kaçma; onları önce fark et sonra ifade et: Duygularınla yüzleş. Fark edilmemiş ve ifade edilmemiş duygular patlamaya hazır bomba gibidir. Duygularından korkma, onları yakın ve samimi hissettiğin biriyle paylaşabilirsin ya da bu konunun uzmanlarından destek alabilirsin.
Gerçekliği düşünceden Ayır: Her düşüncemiz gerçek olmayabilir. Yetersiz olduğunu düşünmen başarısız olman anlamına gelmez. Gerçek ile fanteziyi ayırman seni çok rahatlatacaktır.
Diğerlerinin hakkında ne düşündüğüne odaklanma
Gerekirse bir uzmana danış: Psikolojik bir destek almak bu olumsuz duyguları ve düşünceleri bırakmanı sağlar. Bunun ötesinde kendini olduğun gibi kabul etmen, tanıman ve hayattan zevk alman için psikoterapi sürecine girebilirsin. Bu süreç sonrası sadece iş hayatın değil özel hayatında olumlu etkileyecektir.
Özel hayatımızı da etkiler mi?
Evet. Zaten Kimlik Hırsızlığı Sendromu yaşayan kadınların çoğunun özel hayatlarında ve ilişkilerinde de çeşitli problemler görülüyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kimlik Hırsızlığı Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rüveyda ÇELENK YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ'ın Yazıları
► Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Kişilik Bozuklukları ve Kimlik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlerde Kimlik Gelişimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Ergenlik ve Kimlik Savaşı Psk.Elif GÜNERİ
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kimlik Hırsızlığı Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sevmek Üzerine Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:57
Top