2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pikniklerde Sağlıklı ve Doğru Beslenme
MAKALE #1323 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Temmuz 2008 | 6,460 Okuyucu
OFİS ARKADAŞLARINIZLA PİKNİĞE ÇIKIN

İlkbaharın en keyifli taraflarından biri de hafta sonu yapılan veya hafta içi akşam saatlerine sığdırılan pikniklerdir. Piknik sofraları her ne kadar sağlıklı beslenmeye aykırı gibi gözükse de, birkaç ufak değişiklik ile sağlıklı hale getirebilir. Üstelik piknik koşuşturmaları enerji harcamasını arttırmak için son derece yararlı aktivitelerdir. İş stresini bir tarafa bırakıp, yorgunluğunuzu atmak ve ilkbaharın güzelliklerinin tadını çıkarmak için iş arkadaşlarınızda “sağlıklı” ve “hareketli” bir piknik kaçamağı yapabilirsiniz.

GELENEKSEL PİKNİK HATALARINA DÜŞMEYİN…

Geleneksel pikniklerde arabanın bagajına doldurulan etler, sebzeler, kızartmalar ve hamur işleri ile başlar yaygın piknik hataları… Piknikte yaptığımız beslenme hataları aslında pikniğe çıkmadan çok önce başlar. Çünkü sadece besinleri tüketmek değil, aynı zamanda saklama, hazırlama, pişirme yöntemleri de sağlığımız açısından önem taşıyan uygulamalardır. Yapılan basit hatalar, yağ hücrelerinizi arttırmak ile kalmayabilir aynı zamanda besin zehirlenmelerine kadar uzanan tehlikeli bir yolculuğa da çıkmanıza neden olabilir. En sık yapılan piknik hatalarını öğrenin ve siz bu hataları yapmadan pikniğin tadını çıkarın, ofis stresini bir kenara atın. İşte ofis arkadaşlarınız ile gideceğiniz bir pikniğin eğlenceli, keyifli ve sağlıklı olmasını sağlamanın kolay yolları…

PİKNİK ALIŞVERİŞİNDE…

Piknik alışverişi yaparken etler, hamur işleri, sebzeler ve içecekler alışverişin büyük bir kısmını oluşturur. Doğru piknik alışverişi yapmak için;

Sepetinize etlerin görünür yağlarını eklemeyin… Piknikte etleri ızgara ederken etlerin görünür yağlarına veya kuyruk yağı, iç yağı gibi yağlara ihtiyacınız yok. Çünkü ızgara edeceğiniz etlerin doku arasındaki yağları eriyerek aradığınız lezzete ulaşmanızı sağlayacak. Bu nedenle kendinizin ve iş arkadaşlarınızın kalp sağlığını düşünün ve alışveriş sepetinize kolesterol ve doymuş yağ doldurmayın… Yağsız et çeşitleri, tavuk, hindi ve balıketleri ile sofranızı sağlıkla zenginleştirin.

Hamur işleri yerine değişik alternatiflere yönelin… Kim demiş piknikler sadece pasta, börekle yapılır diye… Siz düzenlediğiniz pikniğin sağlıklı olması için ekmek çeşitlerine yönelin. Tam buğday, tam çavdar, yulaf ve tahıllı ekmek çeşitleri ile hem sağlığınızı koruyun, hem de piknik sofranızın seçenekli olmasını sağlayın.

İçeceklerinizi doğru seçin… Temiz havayı içinize çekip kendinizi yenileyebileceğiniz bir piknik alanında neden vücuttan su atımına neden olabilecek kafeinli ve alkollü içecekler tüketesiniz ki? Bunların yerine ayran, doğal maden suyu veya %100 meyve sularından tüketebilirsiniz. Çaysız piknik olmaz diyorsanız, piknik sofrası keyfi sona erdikten en az 45 dakika sonra açık ve limonlu yeni demlenmiş çayınızı yudumlayabilirsiniz. Tabi suyu da ihmal etmeyin. Pikniğe katılan her kişi için 1–1,5 litrelik su şişelerini de sepetinize ekleyin.

PİKNİĞE GİDERKEN…

Keyifli bir pikniğin hastalıklarla sonlanmasını istemiyorsanız satın aldığınız besinleri piknik alanına taşırken bazı püf noktalarını aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

Et çeşitlerini birbirine karıştırmayın… Et, tavuk ve balığın birbiri ile teması bazı istenmeyen durumlara yol açabilir. Pikniğe katılan arkadaşlarınızı besin zehirlenmelerinden korumak için yapmanız gereken etlerin birbirine temas etmeyecek şekilde paketlendiğinden ve paketlerinden sıvı sızmadığından emin olmaktır.

Uygun sıcaklıklarda besinleri depolayın… Et ve süt ürünleri gibi proteinden zengin besinler uygun sıcaklıklarda saklanmadıklarında bakteri üretmeye uygun bir ortam haline gelirler. Bu nedenle saklama şekilleri kadar saklama sıcaklıkları da önemlidir. Et ürünlerini araba buzdolaplarında saklamalı veya buz kalıplarına sarararak piknik yapacağınız yere kadar götürmelisiniz. Ayran gibi kapalı içecekleri de et ürünleri ile birlikte araba buzdolabına koymalısınız. UHT sütler ise açılmadıkları sürece oda sıcaklığında saklanabileceğinden ötürü, süt kutularını çantanızda bile taşıyabilirsiniz.

PİKNİKTE SOFRA HAZIRLARKEN…

Temiz su bulunduğundan emin olun… Sebzeleri ve meyveleri yıkamadan tüketmenin ne gibi sakıncaları olabileceğini biliyorsunuz. Fakat sebze ve meyveleri temiz olduğundan emin olmadığınız bir suda yıkadığınızda da sağlığınızın olumsuz etkilenebileceğini biliyor musunuz? Eğer gittiğiniz piknik alanında temiz su bulunduğundan emin değilseniz, yanınızda su götürmenizde fayda var. Ayrıca sebze ve meyveleri yıkayıp götürebilirsiniz.

İki ayrı bıçağınız olsun… Et çeşitleri ve sebzelerin aynı doğrama tahtası ve ayrı bıçaklar kullanılarak hazırlanması gerekir. Çünkü çiğ ette bulunan bakteriler bıçak veya doğrama tahtası yolu ile sebzelere geçer. Eğer salata gibi çiğ tüketilecek bir besin hazırlıyorsanız, sebzelere geçen bakterilerin besin zehirlenmesi oluşturma riski oldukça fazla olacaktır. Neşeli bir pikniğin hastanede sonlanmaması için yanınızda birden fazla bıçak ve doğrama kabı götürmelisiniz.

Ellerinizi yıkayın… Besinleri hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Ayrıca eğer çiğ etlere dokundu iseniz, sebze ve meyvelere dokunmadan önce tekrar ellerinizi yıkamalısınız.

Salatayı et pişmeden hemen önce hazırlayın… Genellikle etler ızgaraya dizildiği gibi salatalar yapılmaya başlanır. Oysa etler oldukça uzun bir sürede pişer. Salata uzun bir süre içinde sosları ile bekler. Etlerle birlikte servis edildiğinde ise içinde barındırdığı C vitamininin çoğunu artık kaybetmiştir. Bu nedenle salatalar, etler pişmeden hemen önce yani tüketiminden hemen önce hazırlanmalıdır.

PİKNİKTE MANGAL ATEŞİ…

Lezzetli ve sağlıklı bir et tüketmek istiyorsanız, etlerin mangal ateşine temas etmesini önleyin. Ateşle temas sadece sağlığı bozucu öğeler oluşturmak ile kalmaz aynı zamanda etlerin iç kısmının pişmesini engeller. Etlerin çiğ kalan kısımlarının tüketimi ise besin zehirlenmelerine yol açabilir. Kömürlerin tam olarak yandığından emin olunmalı ve etler pişirme kısmından en az 15 santimetre uzakta yer almalıdır.

Etler piştikten sonra genellikle mangal ateşinin közünde sebzeler pişirilir. Fakat bu uygulama oldukça yanlıştır. Kömürde yer alan maddeler sebzelere geçer, bu zararlı maddelerin vücuda alınması ise uzun dönemde kansere yakalanma riskini arttırır.

ŞİMDİ EĞLENCE ZAMANI…

Lezzetli ve sağlıklı bir sofradan ve neşeli bir çay sohbetinden sonra sıra ekip ruhunu geliştirmede… Ofis arkadaşlarınız ile ekip ruhunu geliştireceğiniz aynı zamanda da spor yapabileceğiniz aktivitelere yönelin. Takımlara ayrılın ve yaratıcılığınızı kullanın… Ayrıca açık havada orman patikalarında yapılacak bir yürüyüşte sizi canlandıracaktır.

Soru - Cevap

S.D:Merhaba size bir sorum olacak,yaz aylarında yağlı yemeklerden uzak durmak gerektiğini biliorum fakat en büyük keyfimiz olan mangal da da et pişirmenin zararlı olduğunu duydum,neler yapmamız gerektiği hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Cevap;Merhaba Öncelikle şunu söyleyeyim ki yaz aylarında ve diyer zamanlarda da çok yağlı yiyeceklerden sağlığımız için uzak durmamız gerekmekte,Mangal ise hafta sonları hepimizin eğlencesi ancak mangalda et pişirirken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var,örneğin;etlerin taze olduğundan emin olun ve alışverişinizi güvendiğiniz hijyenik ortamlardan yapın,yağsız kısımları tercih edin ayrıca mangalda pişirirken ateşle arasında en az15 santimetre olmasına özen gösterin aksi halde etinizin üstü pişecek fakat iç kısımları çiğ kalacağı için besin zehirlenmelerine neden olabilir.Mangal ateşinin közünde sebze pişirmeyin çünkü ateşteki bazı zehirli maddeler sebzelerinize geçerek vücüdunuza girebilir ve uzun dönemde kanselere yol açabilir.Sağlıklı günler.

NİL ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pikniklerde Sağlıklı ve Doğru Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Pikniklerde Sağlıklı ve Doğru Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:37
Top