2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Yaşına Uygun Oyuncak Seçimi
MAKALE #13244 © Yazan Dr.Ali MUSLU | Yayın Eylül 2014 | 3,614 Okuyucu
Çocuğun yaşına uygun oyuncak seçimi

Evimizde bulunan, bizim tarafımızdan seçilen çocuklarımızın oyuncakları, çocuklarımızın sadece eğlenmesine değil, düşünmesine ve arkadaşlarıyla iletişim kurup, paylaşmayı öğrenmesine yardımcı olur.

Büyük şehirlerde oyun alanları gittikçe daraldığından, çocuklarımızın evlere mahkum olmaları nedeni ile daha doğum öncesi almaya başladığımız oyuncaklar evlerimizde çok sayıda ve çok çeşitli türde bulunmaktadır. Müzik kutuları ve çıngıraklarla başlayan, bebekler, ses çıkaran yumuşak hayvancıklar, tüylü hayvancıklar, pilli arabalar, robotlarla devam eden oyuncak çılgınlığı çocuk odalarını nerede ise harekete izin vermeyecek kadar daraltmaktadır. Çocuklarımıza oyuncak seçerken; küçük parçaları koparılamayan, yaralamayan, yanmayan, patlamayan, yıkanabilir, boyası kolay çıkmayan ve boyası çocuklarımız için zararlı olmayan oyuncaklar tercih edilmelidir.

Yaşına göre oyuncak seçmek önemli

* Daha ilk ayda görme, işitme fonksiyonlarının gelişmesinde yatak üzerine asılan müzikli oyuncaklar gibi sesli, hareketli, canlı renkli objeler oldukça önemlidir. Çıngıraklar bebeğin el, ağız, göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olur. Bunları seçerken sesli, kolay yıkanan, ısırınca kopmayanlar tercih edilmelidir. Oyuncakların yapımında kullanılan hammaddelerin ve boyaların bebeğin sağlığını olumsuz etkilememesi gerekir. Bu amaçla fiyatı ucuz diyerek kalitesiz oyuncaklar alınmamalıdır. Plastik olanlar yerine slikonlu yumuşak ve kolay yıkanabilen oyuncaklar seçilmelidir.
* 6 ay sonrasında oturabilen bebeğe plastik renkli iç içe geçebilen halkalar, ses çıkaran kaliteli, yumuşak hayvancıklar(balık, ördek gibi), tüyü dökülmeyen pelüş oyuncaklar verilebilir. Özellikle düğmeli, sesli hareketli oyuncaklar bu aylarda beyin gelişmesine katkıda bulunur.
* 9 ay sonunda ses çıkaran toplar, iç içe geçebilen halkalar, kutular, çocukta denge gibi becerileri geliştirebilir.
* 1 yaş sonrasında sepet, tabure, sesli telefon, top, hareketli arabalar tercih edilebilir.
* 2 yaşında ise büyük parçalı logolar ideal oyuncaklardır. Mutfak eşyaları doktor setleri taklit yeteneğini geliştirir. Sesli ve resimli öğretici hikaye kitapları faydalı olur.
* 3 yaşında üç tekerlekli bisiklete binilebilir.Kolay düşülmeyecek, sakatlanmaya, yaralanmaya neden olmayacak geniş tabanlı sallanan oyuncaklar alınabilir. Küçük hayvan çiftlikleri, erkek çocuklar için hareketli oyuncak arabalar, kız çocuklar için bebek setleri, alınabilir. Bu yaş çocukları oyun hamuruyla oynayabilir. Oyun hamuru cildi çok hashas olan atopik bünyeli çocuklarda cildde soyulmaya neden olabileceğinden dikkatli olmak gerekir.
* 3-6 yaş arası grup oyunları ön plandadır. Legoların boyutları küçültülebilir. Tuşlu müzik aletleri, boyama çalışmaları da ideal oyuncaklardır. Çocuklar bu yaşlarda resim yapmaya yönlendirilebilir. Yine bu yaşlarda televizyon izleme ve bilgisayar oyunları oynama; bir gün içinde belli süreleri(yaklaşık 2 saat) aşmamalıdır. Öğretici olan renkli, resimli, sesli kitaplar mutlaka yine alınmalıdır. Bu yaşlardaki kitapların içeriği daha yoğun olmalı ve daha uzun, detaylı olmalıdır. 4-6 çocukların ilgisini çeken müzik enstirümanları alınarak müzik dersleri aldırılabilir. Yine bu yaşlarda dil öğrenimi çok hızlı olduğundan bu yaşlarda çocuğunuz için yabancı dil derslerine evde veya anaokulunda başlanabilir. yabancı dil öğrenmeyi destekleyecek çocuğun yaşına uygun çizgi film ve televizyon dizileri izlettirilebilir. Yine bu yaşlarda çocuğun yaşına uygun arkadaşları ile birlikte olacağı anasınıfları bu yaşlarda oldukça yararlı olur. Yalnız anasınıfının genel temizliği ve hijyeni açısından anne babalar dikkatli olmalıdır. Sınıflardaki mevcutta çocuğun sık hastalığa yakalanıp yakalanmaması konusunda önemlidir. Sınıf mevcudu 8'i geçmeyen genel temizlik, hijyen durumu iyi olani sağlıklı su kullanan anasınıflarında çocuklarda hastalanma sıklığında artış beklenmez. Yine bu yaşlarda, çocukların anne babaları ile veya bakıcıları ile oyun parklarına götürülerek, akran çocuklarla oynatılması çocukların kendilerine güven kazanması ve paylaşmayı öğrenmesi açısından oldukça önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Yaşına Uygun Oyuncak Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali MUSLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali MUSLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali MUSLU Fotoğraf
Dr.Ali MUSLU
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali MUSLU'nun Makaleleri
► Estetik Ameliyata Uygun Musunuz? Op.Dr.Murat TEZCAN
► Eş Seçimi Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Meslek Seçimi Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Evlilik ve Eş Seçimi Dr.Hüner AYDIN
► Tüp Bebekde Cinsiyet Seçimi Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Kürtaj Kararı ve Doktor Seçimi Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Yaşına Uygun Oyuncak Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü ile Beslenme Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:32
Top