2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Ergenlerde Depresyon
MAKALE #13248 © Yazan Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA | Yayın Eylül 2014 | 3,724 Okuyucu
Depresyon, kişinin kendini üzgün, umutsuz, neşesiz, enerjisiz hissetmesine sebep olan ve hayattan keyif almasına engel olan ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. Depresyon, uzun yıllardır bilinen bir psikiyatrik hastalık olmasına karşın olumsuz yaşam olayları sonucunda yetişkinler tarafından yaşanabileceği düşünülmüş, çocuk ve ergenlerin de depresyon yaşayabileceği 1970’lere kadar kabul edilmemiş ve olgunlaşmamış benliğinin depresyon yaşamak için uygun olmadığı savunulmuştur. 1970’den sonra ise kendini çaresiz hisseden olumsuz benlik algısı geliştirmiş olan ve güvenli bağlanamamış çocuklarda ve diğer sebeplere bağlı olarak çocuk ve ergenlerde de depresyon görülebileceği düşünülmüştür. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise çocukluk çağı depresyonun tanınması ve tedavisi konusunda önemli bilgiler ortaya koymuştur. Depresyonun bir çok belirtisi çocuk ve ergenlerde de yetişkinlerdekine benzer şekildedir ancak çocuk ve ergenlere yönelik özel belirtileri bilmek ve yetişkinlerde görülen belirtilerin çocuklarda nasıl görülebileceğini bilmek daha kolay ve erken fark edilerek tedavi sürecine geçilebilmesi adına önem taşır.
Çocuklarda görülen depresyonun belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
• Üzgün görünüm, neşesizlik, mutsuzluk görülebilir. Ancak çocuklarda mutsuz görünüm “irritable duygudurum” olarak da gözlemlenebilir. Bu çocuklardan dışarıdan bakıldığı zaman öfkeli, huzursuz ve gergindirler. Öfkeleri küçük bir şey tarafından kolayca tetiklenebilir. Çocuklardaki “depresif duygudurum” öfke şekline dönüşerek dışarı yansıyabilir
• Duyguların açık ve rahat bir şekilde ifade edilememesi
• Durgunluk, oynanan oyundan keyif alamama, sosyal ortama girmek istememe, mutsuz bir yüz ifadesi. Eskiden zevk alarak keyifle yapılan aktivitelere karşı isteksizlik
• Davranışlarda yavaşlık. Konuşmanın yavaşlaması ve ses tonunun düşük olması
• Okul başarısında düşüş
• Kaygı belirtileri, öfke
• Psikosomatik belirtiler; baş ağrısı, karın ağrısı, karında kramplar
• İntihar ve kendine zarar vermeye yönelik fikri ve davranışlar
• Yorgunluk ve enerjinin azalması
• Değersizlik ve suçluluk duygusu
• Yeme ve uyku alışkanlıklarının değişmesi
• Dikkat ve konsantrasyon sorunları, unutkanlık, bilişsel fonksiyonların zayıflaması, karar vermede zorluk
• Olumsuz kendilik inancı; “Başarısızım”, “Çirkinim”, “Aptalım” gibi inançlar ve sevilmeye değer olmadıkları düşüncesi, düşük özgüven ve değersizlik hissi
• Donuk ya da mutsuz bir yüz ifadesi. Cansızlık, hareketlerde yavaşlama
• Duygusal hassasiyet; kolayca etkilenme, ağlama ve öfkelenme
• Ebeveynden ya da bakım veren kişiden ayrılma anksiyetesi

Ergenlik değişen hormonları bireyi ile kritik bir dönemdir. Normalde depresyona eğilimi olan ve daha önce depresyon yaşamış olan bir çocuk ergenlik dönemine geldiğinde aynı durumu tekrar yaşama olasılığı dönemin de etkisi ile artar. Ergenlikte yaşanan depresyonun en önemli özelliği ani tepkiler verme ve aşırı öfke ifadesidir. ile kendini belli etmesidir. Bu geçiş döneminde çocukluktan ergenliğe doğru ilerledikçe depresif görünüm, somatik yakınmalar azalırken yapılan işlerden zevk alamama, çaresizlik ve hareketlerde yavaşlık gibi semptomlar artar. Bunun dışında, içine kapanıklık, can sıkıntısı, ilgi ve sosyalleşmede azalma, ihtiyaçlarda aşırı artış ya da aşrı azalma, aşırı uyuma, aşırı yeme ya da yeme ve uykuda azalma gibi belirtiler gözlemlenir.

Ergenlerde gözlemlenen diğer depresyon belirtileri şöyle sıralanabilir;
• Düşük benlik saygısı, özgüven de düşüş. Negatif ve kendini değersizleştirmeye yönelik hikâyeler
• Otorite figürüne karşı çıkma. Arkadaşları ile ilişki kurmada zorlanma ve kavgacı bir tutum içinde olma
• Arkadaşlardan uzaklaşma ve soyutlanma
• Eskiden zevk alınana aktivitelerden uzaklaşma
• Dürtüsel ve riskli davranışlar içine girme,
• İntihar düşünceleri ve intihar fikri
• Alkol, sigara, uyuşturucu vb madde kullanımı.
• Anksiyete ve öfkede artış ve psikosomatik belirtiler

Neden Ortaya Çıkar?

Depresyonun tek bir sebebi yoktur ve birçok farklı etken depresyona sebep olabilir. Kesin ve net olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Ancak yapılan çalışmalardan elde edilmiş olan sonuçlar, depresyonun genetik ile ilişkisi olduğu yönündedir. Yani bazı bireyler genetik olarak depresyon yaşamaya daha yatkındır. Depresyon yaşayan çocukların ailelerine baktığımız zaman da sıklıkla en az bir ebeveynin çocukla birlikte depresif olduğu görülür. Ancak depresyon yaşayan herkesin genetik yatkınlığı vardır demek de doğru olmaz.

Çevre, travmalar, kayıplar, hastalıklar vb olumsuz yaşam deneyimleri depresyon yaşama riskini arttırır. Yüksek düzeyde strese sebep olan yaşam olayları depresyonu tetikler. Öte yandan hiçbir tetikleyici olmaksızın da depresyonun ortaya çıkabileceği bilinmektedir.

Değerlendirme ve Tedavi

Depresyon belirtileri gösterdiğini düşündüğünüz çocuk ya da ergeni öncelikli olarak bir çocuk psikiyatrisinin görmesi gerekir. Tanı kesinleştikten sonra ailenin hastalık ile ilgili bilgi sahibi olması çok önemlidir. Aile eğitimi ile depresyon aileye tanıtılır ve ailenin çocuğun hayatındaki rolü gözden geçirilerek kendisine değer verildiğini hissetmesi için destek olmaları sağlanır.
Psikoterapi sürecinde bir psikologdan destek alınması ve psikoterapist ile ergenin sıcak, destekleyici, kapsayıcı ve aynı zamanda sınırları belirlenmiş bir ilişki içinde olması iyileşmeyi hızlandırır. Terapi sürecinde ergenin duygularını tanıyıp isimlendirmesi ve olumsuz duygularla baş edebilme becerisi kazanması amaçlanır.

Depresyonun seyri ve boyutuna göre psikoterapi tek başına etkili olabileceği gibi ilaç tedavisi de gerekebilir. İlaç tedavisi için mutlaka bir çocuk psikiyatristine başvurmak gerekir. 6 yaş öncesi çocuklarda ise antidepresan tedavisi önerilmemektedir. Okul öncesi dönemde ortaya çıkan depresyon durumlarında temel tedavi oyun terapisidir. Oyun terapisi devam ederken anne çocuk ilişkisinin sağlamlaştırılması ve güven ortamının oluşturulması da çocuğun benlik gelişimi için büyük önem taşır. Oyun terapisinde, çocuğun hayatındaki problemler oyuna yansır ve oyun sırasında stresle başa çıkma becerileri, bilişsel yanlış algıların düzeltilmesi, farklı seçeneklerin fark edilmesi, duyguların tanınması ve düzenlenmesi adına çocukla terapötik bir ilişki kurulmuş olur.

Gerekli durumlarda antidepresanlarla birlikte düzenli devam edilen psikoterapi olumlu sonuçlar vermektedir. Depresyon, tedaviye yanıt veren bir hastalık olsa da bir defa depresyon yaşayan kişinin yeniden depresyon yaşama riski artar. Depresyonun yeniden ortaya çıkma olasılığı her zaman göz önünde bulundurulmalı ve tekrarladığı durumlarda geç kalınmadan tekrar uzman desteğine ve tedaviye başvurulmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Ergenlerde Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA'nın Makaleleri
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Esra KESKİN
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Ergenlerde Depresyon : Maskeli Depresyon Psk.Mehmet Enver BAYATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Ergenlerde Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Okul Fobisi Haziran 2014
► Anneden Ayrılamama Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:32
Top