2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kronik Sinüzit Nedir ve Akupunkturla Tedavisi Nasıldır?
MAKALE #13261 © Yazan Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK | Yayın Eylül 2014 | 4,706 Okuyucu
Sinüs nedir?

Beynimiz yapı olarak özellikle sıcak ve soğuğa karşı son derece hassas bir organımızdır. Bu yüzden vücudumuzun en korunaklı bölgesinde yer alır. Yüz bölgesi haricindeki alanlarda saçlı deri dışarıdan koruma oluşturur. Saçlarımızın koruyamadığı yüz bölgemizdeki çıplak alanlarda ise bu görevi 'sinüs'ler üstlenmiştir. Bu alanlarda kemik içerisinde hava yastıkcıkları gibi boşluklar oluşmuştur. Bu boşluklar birer kanal ile geniz bölgesine açılır. İşte sinüs denilen yapı budur.

Sünizit nedir ve nasıl oluşur?

Sinüslerin içi normalde hava ile doludur; iltihap ile dolduğunda ise buna sinüzit denir.
Sinüs denilen bu hava yastıklarının içini döşeyen mukoza (özel bir tip deri) hücreleri sümüksü kaygan bir sıvı salgılayarak sinüsleri hem nemlendirir hemde oluşan akıntı yardımı ile sinüsleri temizler. Normal haliyle sinüslerin içi hava ile dolu duvarları kaygan,ıslak ve mikropsuzdur.

Nezle gibi burun içi rahatsızlıklarında sinüslerin genize açılan kanalları tıkanır. Sinüsün içerisindeki hava mukoza hücreleri tarafından kullanılarak tüketilir. Dolayısıyla sinüsün içerisinde negatif bir basınç meydana gelir ve buna bağlı olarak ince sızı tarzında bir ağrı oluşur. Sonrasında artan negatif basınç mikroplardan arındırılmış olmayan geniz sıvısını bir enjektör gibi içeriye çeker. Sinüsler burun akıntılarıyla dolar. İşte sinüzit bu aşmada başlamış olur. İnce sızı ise yerini künt bir baş ağrısına bırakır
.
Bir sonraki aşamada ise içeriye çekilen mikroplar iltihap oluşturur, dolayısıyla sıvı artar, basınç artar ve şiddetli baş ağıları oluşur. Bu durum tam bir 'akut sünizit' halidir.

Sinüzit nasıl tedavi edilir?

Sinüzite iki yönden müdahele edilmelidir:
Bir taraftan mikropların üremesi antibiyotiklerle durdurulur ve artan sıvı bazı kimyasallarla azaltılır. Diger taraftan burun içi spreyler gibi ilaçlarla kanalın ağızı açılarak sinüs boşaltılmaya çalışılır. Bir haftalık doğru ve düzenli bir tedavi ile sinüzit çoğunlukla herhangi bir iz bırakmaksızın iyileşecektir.

Sünizit nasıl kronikleşir?

Bir kaç nedeni vardır. Akut sünizit iyi tedavi edilmezse hastalık devam eder, uzayan süreç mukozanın yapısını bozar ve hastalık kronikleşir. Ya da alerjik nezle gibi rahatsızlıklarla sinüsün genize açılan ağızı tıkanır ve defalarca akut sünizit gelişir. Buna bağlı olarak mukozanın pürüssüz, kaygan ve ıslak yapısı bozulur. Değişime uğramış mukoza hücreleri tarafından üretilen salgının da kimyası değişir. Mikropların üremesinin engelleyen maddeler azalır, akıntı azalır. Dolayısıyla mikropların üremesine elverişli bir zemin oluşur. Kalınlaşmış mukoza, hastalığın seyrine orantılı olarak bozulmuş kemik yapı; yarı dolu, kısmen mikroplu bir sinüs içi ortam gelişir. Aslında bu durum kronik sünizitin tam kendisidir.

Kronik sünizit nasıl tedavi edilir?

Kronik sinüzitin ortodoks tıbbında yüz güldüren bir tedavisi yoktur. Cerrahi müdaheleler ise kanalın tıkanan ağzını açsa da mukazayı yenilemekten haliyle uzaktır. Oysa akupunkturla sinüzitin ilerleyişini durdurmak, hastalığı kronik safhadan kurtarmak ve tümüyle tahrip olmamış dokuları büyük oranda, diğerlerini kısmen yenilemek mümkündür.

Kronik sünizite akupunkturla iki yönden müdahele edilir. Bir taraftan alerjik nezle gibi geniz yapısını bozan hastalıklar tedavi edilir, diğer taraftan sinüs mukoza dokusu akupunkturla adeta yenilenir. Tedavi öncesi ve tedaviden iki ay kadar sonra yapılacak ayrıntılı görüntüleme teknikleriyle bu durumu tespit etmek de mümkündür.
Böylece hasta baş ağrısından ve onun sebebi olan kronik sünizitten herhangi bir hasar almaksızın kurtulur.

Dr. M. Salih Özaytürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kronik Sinüzit Nedir ve Akupunkturla Tedavisi Nasıldır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Salih ÖZAYTÜRK Fotoğraf
Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün Makaleleri
► Obezite ve Akupunkturla Tedavisi Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
► Kısırlık ve Akupunkturla Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunkturla Başağrısı ve Migren Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Sinüzit Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Sinüzit Tedavisi ve Ameliyatı İçin Uyarılar Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kronik Sinüzit Nedir ve Akupunkturla Tedavisi Nasıldır?' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Önleyici Tedaviler Nisan 2010
► Akupunktur Nedir? Nisan 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:53
Top