2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Göz Sulanması ve Nazolakrimal Kanal Tıkanıklığı
MAKALE #13277 © Yazan Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ | Yayın Eylül 2014 | 5,237 Okuyucu
ÇOCUKLARDA GÖZ SULANMASI VE NAZOLAKRİMAL KANAL TIKANIKLIĞI

Biz farkında olmasak da gözümüzde sürekli bir gözyaşı üretimi olmaktadır. Buradan anlaşıldığı gibi sadece ağladığımızda gözyaşı oluşmaz. Gözümüzün yapılarının (kornea, konjonktiva) sağlığını devam ettirebilmesi ve saydamlığını, kayganlığını koruyabilmesi için düzenli bir gözyaşı üretimi gerçekleşir. Gözkapağı içinde bulunan gözyaşı bezleri sayesinde üretilen gözyaşı sıvısı tüm göz yüzeyini temizleyip, kayganlık sağladıktan sonra göz kırpma hareketleri ile gözyaşı kanalına akmaktadır. Gözyaşı kanalı; göz kapağının buruna yakın sınırında , kirpikli kenar iç yüzeyinde bulunan (halk arasında göz pınarı olarak adlandırılan) küçük bir delikten başlar ve ince bir kanal ile burun iç kısmına açılır. Ve böylece göz kapak hareketleri ile gözyaşımız burun arka tarafından genzimize doğru akar. Bu olay normal sağlıklı bir insanda sürekli gerçekleşen fizyolojik bir olaydır. Ancak gözyaşı kanalının herhangi bir bölümünde bir tıkanıklık meydana gelirse o zaman sürekli üretilmekte olan gözyaşı buruna akamaz ve göz kapaklarından dışarı akmaya başlar. Bu hastalarımızda sürekli sulanma, çapaklanma ve silme ihtiyacı şeklinde sorunlara yol açar.

Yenidoğan bebekler ise bazen bu kanal tam oluşmadan doğarlar. Çoğunlukla tıkanıklık kanalın buruna açılması gereken noktadadır ve bu bölgede kanal ince bir zar ile kapalıdır. Yenidoğan bebeklerde bu durumla sıklıkla karşılaşılır. Çoğu bebekte doğumda bu olay farkedilemez. Sadece bazı yenidoğanda burun ile göz arasında, burun üzerinde bir yumuşak bir şişlik olarak gözlemlenebilir. Ancak çoğu bebek doğum anında normalken yaklaşık 2-4. Haftalarda gözde sürekli sulanma, çapaklanma ile kendini göstermeye başlar. Kese bölgesine basılmakla pürülan sıvı çıkışı görülebilir. Zamanla bu şikayetler artabilir ve genelde 1 yaşına kadar düzelen bir durumdur. İlk 1 yaş içine kanal rekanalize olursa ki bu % 90 gibi yüksek bir orandır; şikayetler tamamen geçer. Ancak 1 yaşından sonra kanalın kendiliğinden açılma ihtimali oldukça azalmıştır ve tıbbi yardıma ihtiyaç vardır.

Kanal tıkanıklığı olan yeni doğan bir bebek sahibi anne ve baba bize genelde şu şıkayetler ile gelirler:

‘’Doğumda hiç problem yoktu tamamen normaldi veya doğduktan sonra ki birkaç gün çapaklanma oldu ilaç kullandık geçmişti , hiç sorun kalmamıştı ancak yaklaşık 3.hafta – 1 aylıkken sulanmalar başladı. Artık sürekli çapaklanma oluşuyor. Sürekli temizlemek zorunda kalıyorum. İlaç kullanıyorum, geçer gibi oluyor ancak sonra tekrar başlıyor…’’
Yenidoğanda kanal tıkanıklığı tek gözde olabileceği gibi bazen iki gözde de olabilir. Zaman içinde bir göz açılabilir ancak diğerine tedavi uygulamak zorunda kalınabilir.

Burada önemli olan pekçok nokta vardır:

1-Çapaklanma kesintisiz sürekli devam ediyor olabilir. Bu kesintisiz sürekli ilaç kullanacağız anlamına kesinlikle gelmemeli. Çünkü tıkanıklık nedeniyle biriken sıvı yoğunlaşacak ve gözde birikecektir ve çapaklanmaya neden olacaktır. Ancak çapaklanmanın çok arttığı ve yeşil-sarı renkli pürülan olduğu dönemlerde göze antibiyotik damla tedavisi uygulanmalıdır ve bu tedavi yaklaşık 15 gün sürdürülmelidir. Sonra ilaç bırakılmalıdır. Bazen karşılaştığımız bir durum; hiç ara vermeden sürekli ilaç kullanmak ve akıntının bu şekilde geçeceğini beklemektir ki bu kesinlikle yanlıştır.
2- İlk 1 yıl içinde kanalın açılması sıklıkla beklenen bir durumdur ancak bu süre içinde kanalın açılmasına yardımcı olmak gereklidir. Bunu masaj uygulaması ile yapabiliriz. Bu konuda özellikle anne yeterince bilgilendirilmeli ve masaj tekniği doğru anlatılmalıdır. Çoğunlukla görülen yanlış; tekniğin doktorlarca yanlış anlatılması veya hasta tarafından yanlış anlaşılıp; yanlış uygulanmasıdır. Masaj tekniği olarak bir noktadan bastırarak dairesel hareketler yapmak doğru değildir; faydası olabilir ancak yeterli doğru bir teknik değildir. Yapılması gereken hareket göz iç kısmındaki göz pınarı bölgesine küçük parmağımızı koyarak o taraf burun kanadına doğru yapılan yumuşak bir sıvazlamadır. Burun kenarına yaklaşıldığında kemik kanal nedeniyle masajın etkisi azalmaktadır. Çok bastırıp bebeğin canını acıtmaya gerek olmadığı gibi çok hafif yaparak da etkisiz kalmamalıyız. Bu hareket en azından günde 4 kez ve her seferinde 15 kez uygulamalıdır. Ve uygulama öncesi eller çok iyi yıkanmalıdır.
3- İlaç kullanımı ve masaj öncesi- sonrası dönemlerinde göz kapakları temiz bir nemli bez ile temizlenmelidir. Çapaklanmalar silinmelidir. Ancak burada kullanılan nemli bez kesinlikle hazır ıslak mendil olmamalı; kaynamış ılımış temiz su ile ıslatılmış yumaşak temiz bir bez olmalıdır. Sürekli silinen özellikle hazır ıslak mendille yapılan durumlarda, bebeğin cilt dokusunda reaksiyon tahriş meydana gelebilmektedir.

Çocuk 1 yaşına geldiğinde hala sulanma ve çapaklanma devam ediyorsa artık tıbbi müdahale düşünülmelidir. Özellikle 12- 18 ay arasında yapılacak basit bir girişim çok faydalı olacaktır. Bu sürede gerçekleştirilmeyen müdehalenin 2 yaşından sonraya geciktirilmesi fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle kanal tıkanıklığı 1 yaşına kadar kendiliğinden düzelmemiş bir hastada mutlaka sondalama işlemi düşünülmelidir. Basınçlı lavaj sondalama öncesinde alt punktum kapatılarak üst punktumdan yapılır. Lavaj gerçekleşmediği takdirde sondalama işlemine geçilir. Her iki gözde de gözyaşı kanalları kontrol edildikten ve lavaj gerçekleştirildikten sonra işlem sonlandırılır. Genel anestezi ( maske anestezisi) altında yapılan bir işlem olup yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Sonrasında hastaya göz için uygulayacağı antibiyotik damla ve burun içi kısmındaki tıkanıklık bölgesi için deniz suyu içeren burun spreyi verilmektedir. Eğer ilk uygulamada başarısız olunursa 2. bir sonda uygulaması daha yapılabilir.
Sondalama işlemi tecrübeli ellerde çok başarılı olan bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda sondalama ile kanal açılır ancak kanalın iyileşmeye cevabı olarak tekrar kapanır, devam sağlanamaz. Bu durumda 2 yaş üzerindeki çocuklara silikon tüp uygulaması önerilmektedir. Tüp yaklaşık 2-6 ay yerinde bırakılır.

Tüm bu uygulamalar sonrasında başarı elde edilemeyen ve tıkanıklığın kemik düzeyinde olduğu olgularda daha kapsamlı bir cerrahi işlem olan dakriosistorinostomi düşünülmelidir. Bu operasyon için çocuğun yüz kemik yapısının geliştiği yaşlar seçilmelidir. Bu ameliyat zamanlanması semptomların şiddeti, hastanın ailenin sıkıntıları, enfeksiyon durumlarına göre karar verilmelidir.
Daha az sıklıkla çocuklarda karşılaşılan gözyaşı kanal hastalıkları ise şunlardır:
-Doğumsal dakriosistosel: Gözyaşı kesesinin distansiyonudur. Kanalın hem alt ucunda hem üst ucunda tıkanıklık mevcuttur. Burun kenarına yakın kistik mavi bir şişliktir. Erken sondalama endikasyonu içerir.
-Kanalikül veya punktum atrezisi (yokluğu): Burada da çoğu zaman sorun kanal giriş deliğinin ince bir membran ile örtülmesinden kaynaklanmaktadır. Dilatatör ile membran açılarak drenaj sağlanabilir. Gerçek kanal atrezisi oldukça nadir olmakla birlikte eğer her iki (alt ve üst) kanal da yoksa; konjonktivo-DSR + Jones tüpü cerrahisi uygulanır.
-Doğumsal lakrimal fistül: Fazladan aksesuar kanalikül varlığı ve bu kanalikülün anormal bir cilt bağlantısı olmasıdır. Fistülektomi uygulanmaktadır.
Çocuklarda göz sulanması sadece gözyaşı kanalı bozuklularına bağlı meydana gelmez. Gözde konjonktivit, allerji, yabancı cisim olması, göz kapak bozuklukları, görme bozuklukları, glokom, katarakt, retina tabakası sorunlarına bağlı gözde aşırı sulanma meydana gelebilmektedir. Bu nedenle gözünde sulanma rahatsızlığı hissedilen bir yenidoğan olsun, bebek olsun , çocuk olsun mutlaka bir göz hastalıkları uzmanı muayenesinden geçmelidir. Ayrıntılı incelenip tanı ve tedavisi uygulanmalıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle…
Op.Dr.Şeyda Atabay Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Göz Sulanması ve Nazolakrimal Kanal Tıkanıklığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda ATABAY YILDIZ Fotoğraf
Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
İzmir
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ'ın Makaleleri
► Lomber Dar Kanal (Omurga Kanal Darlığı) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Burun Tıkanıklığı Op.Dr.Sinan YÜCEL
► Omurgada Kanal Daralması Fzt.Vedat ÜLKER
► Genital Kanal Enfeksiyonları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Göz Sulanması ve Nazolakrimal Kanal Tıkanıklığı' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şaşılık (Strabismus) Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top