2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pembe Estetik
MAKALE #13282 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Eylül 2014 | 3,557 Okuyucu
Birbirimizle iletişim kurduğumuzda, karşımızdaki kişi eşimiz, çocuğumuz, ya da aile bireyimiz değilse gözlerimizin temas ettiği süre sadece 3 saniye. 3 saniye sonra bakışlarımız karşıdaki bireyin gözlerinden, yavaş yavaş yüzün başka noktalarına kayar; en çok da ağza bakarız. Karşıdaki birey konuşurken, sürekli, konuştuğu konunun dışında onu analiz etmeye başlarız.

Dişler, bu yüzden çok önemlidir. Beyaz renkleriyle yüzde geri plandayken, konuşma ve iletişim halinde ön plana çıkar. Dişlerin görünümü, dizilimi, karşıdaki bireye bizim hakkımızda, biz istemesek bile, ipuçları verir. Sivri görünümlü dişler bizi sert gösterirken, yıpranmış ve aşınmış dişler bizi yaşlı gösterir. Peki, gülümsememizde ve konuşmamızda dişlerimizin görünümü kadar onu çevreleyen diş etleri de etkin midir?

ELBETTE etkindir. Bu diş etlerinin dudak ve dişlerle uyumuna pembe estetik diyoruz.

Dudaklar, gülümseme esnasında yukarıya kalkar ve bu esnada diş etleri gözükür. Dudaklar yukarıya doğru kalktığında, DÜŞÜK, ORTA ve YÜKSEK GÜLME HATTI oluştururlar.

DÜŞÜK GÜLME HATTI olan bireylerin dişleri gülümseme esnasında az gözüktüğü in diş etleri hiç gözükmez, ama ORTA ve YÜKSEK gülme hattına sahip bireylerde diş etleri olduğu gibi gözükür ve görünümüyle gülümsemede etkin rol oynar.

PEMBE ESTETİK’te en önemli konu, şüphesiz ki diş etlerinin sağlıklı bir görünüme sahip olmasıdır. Şayet diş etleri sağlıklı bir görünüme sahip değilse kırmızı,kanamalı görünürken, diştaşı oluşumu nedeniyle dişlerin diplerinde mor, hatta siyah bir görünüm varsa, burada estetikten söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle, sağlıklı diş eti görünümü olmazsa olmazımızdır. 6 ayda bir yapılan diş eti kontrolleri bunun için gereklidir. Diş etleri ve dişler, bakım ister.

Dişlerin diş etleriyle birleşim noktaları her diş için belirli bir simetri gerektirir. Örneğin, ön iki dişimizin diş etiyle birleşim hattı birbirinden farklı ise bu görüntü mutlaka çapraşıklık, hatta eğrilik gibi algılanır. Bu nedenle dişlerin diş eti ile birleşim noktasındaki en tepe nokta (Zenith noktaları) simetrik olmalıdır.

Diş etinin bazı dişlerde aşırı tombik olması da bir dişi kısa ya da uzun gösterir. Özellikle ortodontik tedavi sonrasında (artık erişkinlerde de ortodontik tedavi popüler) diş etlerinin uzunluk ve kısalığındaki, hatta kalınlığındaki düzensizlikler istenmeyen görüntülere neden olur.

Diş eti seviyesindeki düzensizlikler günümüzde gingivektomi (diş eti manikürü) ile daha güzel, ideal gülümsemeye kavuşulabilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ; özellikle hatalı diş fırçalaöa ve diş sıkma sonucu oluşan, köpek dişlerinin ve onun yanındaki azı dişlerinin diş etlerinin çekilmesi gülümseme esnasında can sıkıcı bir görünüm oluşturur.

PERIOPLASTIC SURGERY mikro düzeyde bu problemlerin giderilmesi için geliştirilmiş birçok yöntem içerir. Damak dokusu kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, bu bölgeden alınan diş eti dokusu çekilmiş bölgeye taşınarak, o bölgede tekrar pembe görünüm elde edilir. Diş eti dokusu bazen olduğu gibi tüm ön bölgelerde çekilme gösterir. Bu bölgelerde yine damaktan, ya da suni materyaller, TUNNEL operasyonuyla yerleştirilir. Diş etinin henüz çekilmeye başladığı ve iki diş arasında papillerin gerilediği durumda tıpkı dudak dolgusunda kullanılan hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri diş eti papilşnde kalınlaşma sağlar. 6 ay gibi uzun bir süre boyunca, bu dolgu maddeleri o bölgede kalır.

Diş etlerinin görünümünde oldukça can sıkıcı bir görünüm de mor diş eti görünümüdür. Diş eti sağlıklı olmasına rağmen, melanin pigmenti (her vücutta doğal olarak vardır) diş etine öbekler halinde oturarak kötü bir görüntü oluşmasına neden olur. Bu mor görüntü, birçok peeling yöntemiyle uzaklaştırılabilir. Günümüzde en popüler tedavi yöntemi lazerle yapılan yöntemdir. Lazerle üst tabaka soyulup pigmentler o bölgeden uzaklaştırılır. Bazen pigmentler tekrar o bölgeye çöker, ama ikinci bir soyma ile bu durum tamamen ortadan kaldırılır.

Diş eti sağlıklı iken mor görüntü, bazen porselen kaplamanın diş kısmında porselenin içerdiği metale ya da amalgama (metal dolgu) karşı oluşabilir. Metalin diş etinde oluşturduğu bir çeşit alerjik tepki olan bu morartı da peeling teknikleriyle uzaklaştırılır.

PEMBE ESTETİKTE en popüler konulardan biri de yüksek gülme hattı olan bireylerde gülme hattının aşağıya taşınmasıdır. Dudak yetersizliği sonucu ortaya çıkan bu yüksek gülümseme hattı yapılan cerrahi müdahele ile aşağıya taşınarak hem yeterli dudak açıklığı elde edilir, hem de diş etlerinin o kadar yoğun görünmesi engellenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pembe Estetik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Dişhekimliği Dt.Aslı TUNCER
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Estetik Diş Dolguları Dt.Osman NURSAL
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Cenap ADAŞ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Estetik Diş Yeni Trend Dt.Murat KANLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Pembe Estetik' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:10
Top