2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çocukluk Döneminde Beslenme Alışkanlıklarına Genel Bakış
MAKALE #13289 © Yazan Dyt.Şeyma ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2014 | 1,983 Okuyucu
Sağlıklı çocukların yetişmesi anne karnından başlayan, ömür boyu devam eden bir süreçtir. Bu sürecin bir basamağı da 1-5 yaş arası erken çocukluk dediğimiz dönemdir. Bu dönemde çocuklarımız artık bebeklik grubundan çıkar ve bir yetişkin olma yolunda adımlarını minik minik atmaya başlarlar.
Bu dönemde minik bebeğiniz artık bağımsızlığını ilan edip, kendi alışkanlıklarını oluşturmaya başlar. Tabi ki bu oluşum gerçekleşirken rol model olarak en büyük görev size düşmektedir. İnsan ilişkilerinde ve yaşantısında da sizden gördüklerini yansıtan çocuğunuzun beslenmesinin sizden farklı olması düşünülemez. Bu yüzden de sağlıklı yiyecekler tüketen bir çocuk profili isteniyorsa yemek masaları her bir aile bireyi için tek ve sağlıklı olmalıdır. Unutmayın ki yemek yeme alışkanlıkları aile sofrasında edinilir! İdeal bir yemek masası beslenme açısından sağlıklı içerikte olmasıyla birlikte bireylerin bir araya geldiği mutlu bir ortamda olmalıdır. Çünkü çocuğunuzun fiziksel gelişimi psikolojik gelişimi ile birebir bağlantılıdır. Doğru seçilmiş yiyecekleri mutlu yemek masalarıyla birleştirmek çocuğunuzun gelişimine çok büyük bir artı sağlayacaktır.
Erken çocukluk döneminde beslenmesi kemik ve diş yapısı, kasları ve sinir sistemi, dolaşım sistemi ve diğer organlarının gelişimi için oldukça önemlidir. Bu dönemde hazırlanan tabakların hacminin küçük, besin ögeleri yönünden zengin olması gerekmektedir.
Peki çocuğunuz için hazırlayacağınız bu tabaklar için genel önerilere bir göz atmak istemez misiniz?
• Besinleri karışık şekillerde değil hangi besinin ne olduğunu ayırt edebileceği şekilde hazırlayın, besinleri tanımak, tatlarını bilmek bu dönemde oldukça önemlidir. Yoğun baharatlı yemekler yerine sade besinleri tercih edin,
• Bu dönemde ki çocukların çoğu iştahsızdır. Bu durumu ortadan kaldırmak için farklı yollar olmakla birlikte genel yargı ailenin baskı kurmadan besinleri ve faydaları anlatması, hala tüketmek istemiyorsa ısrar etmeyip başka bir besine geçmesidir.
• Bazı günler az bazı günler çok yemek yiyen çocuk profili bu dönemde en yaygın görülen durumdur. Burada yapılacak en önemli şey düzenli beslenmeye geçiştir. Zamanla aynı saatte beslenmeye alışan çocuğunuz acıkacağı için beslenme ihtiyacı duyacaktır.
• İştahsız olan çocuğunuz için hazırlanmış özenli bir tabak yemek yemesini teşvik edecektir. Özellikle yeni bir besin verilecekse bu besinin görüntüsü güzel, kokusu ve tadı ona hitap etmeli. Unutulmamalı ki çocuklar çok sert olan, tadı keskin, baharat kokusu baskın besinleri tatmaktan hoşlanmazlar.
• Bu dönemde çocuklar genel olarak sebze tüketmekten hoşlanmaz. Sebzeleri hazırlarken ve sunarken özen gösterilmelidir. Keskin tatlardansa pişmemiş sebzeleri tüketmeyi daha çok severler.
• Et grubu tüketiminde büyük parçalardan çok küçük parçaları tercih ederler. Bu yüzden kıymalı çorbalar, sebze yemekleri ve dolmalar en büyük yardımcınız olacaktır. Büyük parça et yedirilmek isteniyorsa da küçük parçalara ayrılmış halde verilmelidir.
• Ara öğünlerini ise meyve, yoğurt veya süt ile hazırlanmış süslü tabaklarla hazırlamak iyi bir seçim olacaktır.
Sağlıklı beslenen nesiller sağlıklı gençler demektir. Buda sağlıklı bir gelecek demektir. DİYETİSYEN ŞEYMA ÖZTÜRK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Vitaminlere Genel Bir Bakış Dyt.Turgay KÖSE
► Genel Önerilerle Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARAARSLAN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Çocukluk Döneminde Beslenme Alışkanlıklarına Genel Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:27
Top