2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Labioplasti Operasyonu ile Küçük Dudakların Şekillendirilmesi
MAKALE #13306 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Eylül 2014 | 4,571 Okuyucu
LABİOPLASTİ OPERASYONU İLE
KÜÇÜK DUDAKLARIN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Kadınlarda dış genital organlara vulva adı verilir. Vulvada, klitoris, üretra, vestibule, vajina girişi, labium minörler (vulvada küçük dudaklar), labium majörler (vulvada büyük dudaklar), mons pubis ve perine adı verilen yapılar yer alır. Vulvada yer alan iç dudaklar renk, şekil ve büyüklük bakımından oldukça farklılıklar gösterir. İç dudaklar bazen dış dudaklar arasında gömülü olduğu halde bazen de dış dudaklar arasından dışarı doğru sarkacak kadar büyük, şekilsiz ve asimetrik olabilir. Ayrıca cinsel uyarılma ile mevcut halinin iki-üç katı kadar genişleyebilir.
Labioplasti kelimesi vainal açıklığı çevreleyen sarkık ve geniş küçük iç dudakların kısaltılması anlamına gelir. Bazı durumlarda büyük dış dudakların (labia major) da toparlanması, küçültülmesi gerekebilir.
Büyük ve sarkık labiumlar fiziksel olarak ve ruhsal olarak can sıkıcı hale geldiyse labioplasti operasyonun yapılması bir zorunluluk haline geldi demektir. Yakın zamana kadar labioplasti operasyonu hakkında bilgisi olan çok az hasta olmasına ragmen, son yıllarda genç kızlar ve ebeveynler bu problemin farkındadırlar. Bu durumun farkında olan birçok genç kız ve kadın bir saat süren bir labioplasti operasyonu ile anatomik düzeltme elde etmekte ve birçok bakımdan kendine olan güveni artmaktadır.
Labioplasti operasyonu son yıllarda en fazla yapılan estetik operasyonlar arasında yer almaktadır. Kadınlar nasıl ki burunlarının büyüklüğünden rahatsız oluyorlarsa, labiumların büyüklüğünden de aynı şekilde rahatsız olmakta ve derin üzüntü duymaktadırlar.
Labioplasti operasyonu sırasında eğer gerekli olursa glans klitoris üzerinde bulunan fazla deri de cerrahi olarak ortadan kaldırılmalıdır. Klitoral hood (prepuce) adı verilen klitoris çıkıntısını örten bu fazla deri kıvrımı ilişki sırasında kadınların orgazma erişmesini zorlaştırır. Bu nedenle klitoral unhooding (hoodectomy) adı verilen operasyonla bu fazla deri parçası cerrahi olarak ortadan kaldırılmalıdır. Bu işlem erkeklere yapılan sünnet işlemine benzer bir müdahaledir.

Labioplasti operasyonu üç amaç için yapılmaktadır
1-Estetik amaç
2-Cinsel fonksiyonu kolaylaştırmak amacı
3-Hijyenik amaç
1-Estetik amaç: Özellikle yaz aylarında dar pantolon, bikini, mayo giyildiğinde,cinsel organında olan çıkıntılar çok belli olmakta; kadınlar bu durumu engellemek için çaba sarfetmektedirler. Çıplak halde iken, küçük dudakların dışarı doğru sarkması, estetik açıdan oldukca can sıkıcı bir durum yaratmaktadır.
2-Cisel fonksiyonu kolaylaştırmak amaçlı: Labium minörlerin büyük ve sarkık olması, cinsel ilişki sırasında bu dudakların vajina içine doğru katlanmasına ve şiddetli ağrıya neden olmaktadır .
3-Hijyenik amaç: Kadınlarda sürekli fizyolojik bir akıntı olduğundan, küçük dudakların sarkık ve büyük olması durumunda bu bölgede hijyen sağlamak oldukca zorlaşmaktadır.
Labioplasti Operasyonundan Önce Hazırlık
Labioplasti operasyonu olacak hasta ile ilk görüşmede detaylı bir anemnez alınır. Hastanın şikayetleri dinlenir, küçük dudakların nasıl olduğu ve ameliyattan sonra nasıl bir görünüme bürüneceği açık ve net olarak anlatılır.
Dış genital organının resmi çekilir; bu resim üzerinden labioplasty operasyonundan sonra alacağı şekil tartışılır. Labioplasti olacak hasta ile ortak noktalarda birleşilir. Operasyon olmadan önce açık bir şekilde nasıl bir işlem yapılacağı konusunda hastanın tüm detayları bilmesi sağlanır.
Labioplasti operasyonunun yapılacağı yer (muayenehane, özel hastane vs.), anestezi şekli, operasyonda kullanılacak teknik önceden kararlaştırılır, hastanın bu konuda öğrenmek istediği tüm konular acıklığa kavuşturulur.
Labioplasti işlemine başlamadan önce hastadan yapılacak işlemin detaylı anlatıldığı imzalı onay formu alınır. Bu formda labioplastinin tek taraflı mı, iki taraflı mı yapılması gerektiği, ayrıca klitoral hood operasyonuna da gerek olup olmadığı belirtilmelidir. Kullanılacak teknik her hasta için ayrı ayrı belirlenir. Labiumların çıkıntısının durumuna ve lokalizasyonuna göre en uygun olan teknik seçilmelidir. Bazı durumlarda aynı hastada birkaç tekniğin kombinasyonu da kullanılabilir. En uygun dikiş materyalleri ise monocryl ve vicryl olarak adlandırılan absorbe edilensütür materyalleridir.
Biz labioplasti operasyonunu muayenehanemizde lokal anestezi altında yapmayı tercih ediyoruz. Arzu eden hastalar için anlaşmalı olduğumuz özel hastanelerde sedoanaljezi ile de operasyonu gerçekleştirebiliyoruz. Operasyonu lokal anestezi ile, intravenöz olarak verilen sedasyon ya da genel anestezi altında yapabiliriz. Hangi tür anestezi şeklini kullanmamız gerektiğini hasta ile konuşarak kararlaştırıyoruz. Genel anestezinin sersemlik, bulantı, kusma, endotrakeal tüp irritasyonu gibi bilinen yan etkileri fazla olduğundan lokal anestezi olmak istemeyen hastalar için anestezi uzmanı tarafından sedasyon yapılmasını tercih ediyoruz. Operasyon ortalama bir saat sürüyor. Operasyondan sonra aynı gün hastamız işine ve gücüne dönebiliyor, aynı akşam duş alabiliyor. Ödem olmasına engel olmak için ilk 24 saatte uyku saatlerinin dışında mümkünse 15 dakika aralarla buz tatbiki yapmasını ve gece yatarken uyluk altına ince bir yastık koymasını istiyoruz. Ayrıca ilk 24-48 saat dikişlerine ped ile baskı yapacak şekilde sıkı iç çamaşırı giyilmesinin oldukça nadir görülen ödem ve kanama olasılığına karşı bir önlem olacağını belirtiyoruz.
Operasyondan sonra dikiş yerlerine sürülmesi için geniş spektrumlu antibiyotikli bir pomat öneriyoruz, günde 2-3 defa ağrı kesici kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Operasyondan sonra özellikle ilk on gün hijyen kurallarına çok dikkatli uyulması, vaginal tampon kullanılmaması ve iç çamaşların günde iki kez değiştirmesi gerektiğini vurguluyoruz.
Tavsiyelerimize tam olarak uyulduğu takdirde genellikle postoperatif dönemde herhangi bir problemle karşılaşma olasılığı nadir olmakla birlikte işlemden sonra kanama, ağrı gibi şikayetler olması halinde hastamızın telefonla bize ulaşmasını sağlıyoruz.
İşlemden sonra 4-6 hafta yara yeri iyileşinceye kadar kesinlikle cinsel ilişki, aşırı fiziksel aktivite, ata binmek, bisiklete binmek gibi sürtünmeye neden olan davranışlardan kaçınmasını öneriyoruz. Bu sürenin sonunda yara iyileşmesini değerlendirmek için kontrole gelmesini tavsiye ediyoruz.
Operasyonda kullandığınız dikiş materyalleri vücut tarafından absorbe edildiği için dikişlerin alınmasına gerek kalmıyor.
Labioplasti Operasyonunun Riskleri
Labioplasti ameliyatı fazla komplikasyonu olmayan küçük bir cerrahi işlem olarak düşünülür. En sık ratlanan komplikasyon, dikiş hatlarından olan kanama, irritasyon, ağrı, enfeksiyon ve skarlaşma olmasıdır. Yara yeri iyileşmesi sırasında asimetrik görünüm, küçük dudaklarda pigmentasyonda değişiklik, duyu kaybı gibi çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmak mümkündür. Bu tür problemlerle karşılaşıldığı zaman tereddüt etmeden doktorunuz ile temas kurarak çözüm yollarını öğrenebilirsiniz.

Makale yazım tarihi: 27.09.2014

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Eskişehir yolu, 9. Km
No: 266, Tepe Prime İş Merkezi
C Blok No: 45 Ankara
Tel: 0312 4258530
Cep: 0532 6121783
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Labioplasti Operasyonu ile Küçük Dudakların Şekillendirilmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Labioplasti Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Kepçe Kulak Operasyonu Dr.Ulvi GÜNER
► Labioplasti ve Karın Germe Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Labioplasti Ameliyatının Riskleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Labioplasti Nasıl Yapılır Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Labioplasti (İç Dudak Küçültülmesi) Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Labioplasti Operasyonu ile Küçük Dudakların Şekillendirilmesi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:59
Top