2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anneler, Evliyken Yalnız Çocuk Büyütmeyin..
MAKALE #13309 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Eylül 2014 | 6,568 Okuyucu
Annelik ve bunu gerçekten hissederek çocuk büyüten anneler, kendilerini bekleyen tehlikenin farkında değiller..

Annelik, çok özveri gerektiren, hayatta en önemli kendiniz iken, sizi ikinci sıraya düşüren varlık için yaşamak.. Uykusuz geceler, emzirme, hastalıklar, gaz sancıları, aşılar, diş çıkarma, öksürük, nezle, alerjik sorunlar ( ne kadar dikkat ederseniz edin, boşa verilen emek gibi bir yaşantı ) emzirme sırasında yaşanan göğüs problemleri ile birlikte acı çekmeler, temizlik ve hijyen için üstün gayret gösterme ve daha saymakta zorlandığımız pekçok durumları ailede anne, tek başına götürmek durumundadır.

Anneler, bu işleri, güç olsada külfet olarak görmezler ve çocukları için severek yaparlar.
Tuvalet alışkanlığının kazandırılması, takibi, beslenme ve ilgili sorunlar, çocuğun uykusu, ve uyku sorunları, takibi, çocuğun gelişimsel problemleri, özel eğitime ihtiyaç duyulup duyulmadığı ve bu durumun netleştirilmesi ile ilgili uzmanlara danışma gereğinin babaya kabul ettirilmesi, çocuğun arkadaşları ile ve kardeşi ile ilgili sorunları, kıskançlık.. Hep anne ilgilenmek zorundadır.

Gerçekten ''baba'' gibi babalar olsa da genel durum; annelerin verdiği emeğin çok fazla olduğudur. İstisnalar kaideyi bozmaz. Çocuklarının geleceğini düşünen, eğitimleri için her türlü desteği sağlayan, anne vefat etmişse bebeklerinin bakımlarını tek başına yapmaya çalışan, altını değiştiren, babalığının bilincinde babalar yazımızın kapsamı dışındalar. Ancak, danışanlarımdan dinlediklerim, bana yöneltilen pekçok soru bu konuya değinmem gerekliliğini hissettirdi. Ailede eşler birbirlerine destek olurlarsa, ortak zaman paylaşımları daha fazla olur ve bu durumdan çocuklarda pozitif yönde yararlanırlar.

Çocuk, gece öksürür, öksürük krizi tutar, baba '' yarın işe gideceğim, sustur şu çocuğu'' diye anneye yüklenir. Annenin yaşadıkları, stresi yetmiyor gibi bir de babanın gönlünü yapmak ve çocuğu susturmak gibi bir çabanın içine girer. Hatta, çocuğu alıp, yatağına çarpan babalar vardır ve bu babalar okumuş- yazmış babalardır ve anne ayrıca babanın elinden çocuğu- hatta bebeği- kurtarmak gibi bir görev de üstlenir. Karşıdan bakıldığında sevecen görünürler, hayvanlara düşkündürler, hayvanseverdirler, ama kendi bebeğinin ağlamasına tahammül edemeyip, anneyi suçlarlar ve çocuklarını ''yeter artık, sus deyip, yatağına çarparlar '' düşünebiliyor musunuz annenin durumunu?

Şu anda medeni kanunda yapılan değişiklikle ''ailenin reisi erkektir'' ibaresi kalksada, yani evin ekonomik durumunu aile reisi olarak erkek karşılamak zorunda olmasa bile gerçekte baba, aileyi geçindiriyor olarak görüldüğü için babanın işi 1. derecede önemli sayılıyor, annenin işi yine öncelikle çocuk bakımı oluyor. Maddi olarak hiçbir kazancı olmadığı gibi, manevi olarak anneyi tüketiyor ve sosyal hayattan uzaklaştırıyor. Erkek işinde ilerlerken; kadın ise yerinde sayan, hatta gerileyen bir durumda kalıyor.

Burada babanın rolü çok önemli.. Baba, eşine bunu çok güzel bir şekilde hissettirip, manevi anlamda doyurabilir ve kadın üstün tatmin duygusuna ulaşabilir. Ancaaaakkk, herşey yolunda ''şimdilik'' gittiğinde kadın bu tatmin duygusunu yaşayabilir. Bir boşanma durumu yaşandığında ise kadın, çocuk bakarken, sudan çıkmış balık gibi kalabilir. Sadece çocuklarına bakmış, onları büyütmüş, vicdanı rahat ama, maddi yönden sıkıntı yaşamaya aday olarak kalmıştır.

Anne olarak, çocuklarınızın eğitim, bakım sorumluluğunu üzerinize aldığınızdan ya da size yüklendiğinden, baba hep güzel anılarla zihinde canlanır ve yıllar geçtikten sonra evlatsız da kalabilirsiniz. O yataklara çocuğunu çarpan baba; çocuk, genç kız, genç erkek olduğunda sahip çıkar ve size de Allah a havale etmek düşer.

Çocuk ilkokul çağına gelir, çocuğun dersleri de annenin vazifesidir, çünkü babanın işi vardır !!
Anneler, dışarıda çalışsın, çalışmasın, onların işi yoktur ve her zaman için hizmete hazırdırlar!!

Anneler, eşlerinin işlerinden geri kalmaması için tüm fedakarlıkları yaparlar, ''evimiz, çocuklarımız için çalışıyor'' diyerek, ağır bir yükün altına girerler. Ona ne çocuğun hastalığında, ne okulunda, ne sorunlarında, bir olumsuz yansıma gitmez. Annede, evininin sorunları gidererek sağlıklı bir aile yapısını kurduğunu düşünür. Ancak, anne, ev ve çocukları ile ilgilenirken, eşine sorun yansıtmazken fazla rahatlamış olan baba, başka arayışlar içine girebilir ve aile hayatınız sona erebilir.

28.09.2014

ÖZNUR SİMAV- pedagog
Aile danışmanı- psikolojik danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anneler, Evliyken Yalnız Çocuk Büyütmeyin.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Yalnız Çocuklar PDF Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN
► Yalnız İnsan! Psk.Füsun BUDAK
► Yalnız Kalabilme Becerisi Psk.Şeyma KOÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Anneler, Evliyken Yalnız Çocuk Büyütmeyin..' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:46
Top