2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hormonlu Spiralle İlgili Merak Ettikleriniz
MAKALE #13322 © Yazan Dr.Rami ASKER | Yayın Eylül 2014 | 19,685 Okuyucu
hormonlu spiralle ilgili merak ettikleriniz
hormonlu spiral nedir?
hormonlu spiral haznesi olan,bu haznenin içinde progesteron olan ve rahimin içerisine progesteronu lokal olarak salan,dolayısıyla vücutta sistematik progesteron etkisi yaratmayan ve bu hormonun etkisinden memenin korunmasını sağlayan,normal bakırlı spirallerden gebelikten koruyuculuğu daha fazla olan ve diğer spirallerin aksine dış gebelik riskini azaltan bir spiral türüdür.
*hormonlu spirallerin gebelikten koruyuculuktan başka ek yararları nelerdir?
-adet sancılarını azaltması veya tamamen yok etmesi.
-adet kanamasının miktarını azaltmak veya kesmek ve bu şekilde kanamaları aşırı olan kadınların tedavisinde bu tür spiral ,kanamayı azaltmak ve demir eksikliği anemisini önlemek için bir tedavi aracı olarak bullanılabilir.
* hangisi tercih edilmeli,normal bakırlı spiraller mi yoksa hormonlu olanları mı?
gelişmiş ülkelerde gebelikten koruyuculuğunun daha yüksek olması,adet kanama miktarını azaltması,adet sancılarını azaltması ve dış gebelikten koruyucu etkileri açısından hormonlu spiraller tercih edilmektedir.
*anormal vajinal kanaması olan her kadına tedavi amacıyla hormonlu spiral takılabilir mi?
tabiki hayır,anormal vajinal kanaması olan bir kadına biz hekimler normal bakırlı spiral takmaktan uzaklaşırız,çünkü bu tarz spirallerin kanamayı arttırıcı etkisi olacak.hormonlu spiraller ise kanamayı azaltıcı etkisi var ama hormonlu spiral takmadan önce anormal vajinal kanamanın etiyolojisinden emin olmak lazım,yani bu kanamanın sebebi nedir ? onu araştırıp ve uygun tedavi yöntemini belirleyip ona göre hormonlu spiral uygulayıp uygulamama kararı verilir.
*meme kanseri olan bir bayanda hormonlu spiral takılabilir mi?
meme kanseri olan bayanlarda bütün hormon ilaçlarını kullanırken olduğu gibi,hormonlu spiraldaki hormon salımı lokal olsa da dikkatli olmak gerekir,ben bu hastalara hormonlu spiral kullanımını tavsiye etmem.
*hormonlu spiralin fiyatı nasıl?
hormonlu spirallerin fiyatları normal spirallere göre daha yüksektir,ayrıca kalınlık olarak nispeten daha kalın olması nedeniyle birçok hasta ağrı duymamak için sedasyon veya uyutarak spiralini taktırmak ister bu da ek bir külfet getirir,fakat hormonlu spiralin ek faydalarını göz önünde bulundurursak daha avantajlı olacağnı düşünüyorum.
*hormonlu spiral kaç yıl takılı kalabilir?
bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıllık etkinlik süreleri vardır.
*peki bu hormonlu spirallerin bizi korkutacak yan etkileri var mı?
kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir bu da aslında istenen bir yan etki çünkü kadının fazla kanamasını azaltarak kansızlıktan korur ve sosyal aktivitesini serbestçe sürdürmesini sağlar.
*adet kanamasını kesiyor derken bu menapoz mu demek?
kesinlikle hayır,yalnış anlaşılmasın adeti keser derken menapoz demek istemedim,%25 hastada adetin kesilmesine neden olur fakat bu etki spiralin takılı olduğu süre için geçerlidir,yani spiral çıkarıldığı zaman adet kanamaları tekrar eskisi gibi görülmeye başlar.ayrıca spiral varken adet kesildiğinde menapozdaki gibi sıcak basmaları ve diğer menapoz şikayetleri söz konusu değil.
*peki bu spiral kanamayı azalttığında vücuttaki kirli kanın atılmasını engellemiş olmuyor mu?
kirli kan diye bir şey yok,adet kanamasının kirli kan olduğu yalnış bir kanıdır,adet kanaması rahim içi tabakasının hormonlar etkisiyle kalınlaşıp sonra o tabakanın dökülmesinden ibarettir,hormonlu spiral ise saldığı progesteron hormonuyla rahim içi tabakasına lokal etki yaparak kalınlaşmasını engeller dolayısıyla kalınlaşmayan o tabaka dökülmez ve sonuç olarak kanama az olur veya olmaz.
*peki adet azalırsa veya kesilirse bu beni sinirli ve stresli yapmaz mı ?
adette rahatlamayı sağlayan adet kanamasının dışarıya atılması değil,adet döneminde olan hormonal değişikliklerdir,hormonlu spiralin etkisi lokal olduğu için vücuttaki hormonal dengeyi değiştirmez dolayısıyla ekstradan sinirlilik,stres veya şişkinlik hissi yaratmaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hormonlu Spiralle İlgili Merak Ettikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Rami ASKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Rami ASKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     19 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Rami ASKER
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Rami ASKER'in Makaleleri
► Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► Spiralle İlgili Her Şey Dr.Rami ASKER
► Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kürtajla İlgili Merak Edilenler Op.Dr.Şenay AYCAN
► Hormonlu Rahim İçi Araç (Mirena) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Hormonlu Spiralle İlgili Merak Ettikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ameliyat Sonrası Bakım Post Op. Bakım ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2013
► Spiralle İlgili Her Şey Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:29
Top