2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Profesyonel Hayata Geçiş : Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat
MAKALE #13339 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Ekim 2014 | 4,808 Okuyucu
Profesyonel niteliklerinizi kağıt üzerinde işverene aktarmanız,iş görüşmesine davet edilmeniz için ilk ve en önemli aşamayı oluşturur.Fakat sadece özgeçmişiniz vasıtasıyla işteklifi almanız imkansızdır.İş teklifi almanızı sağlayan yegane yöntem işverenle yapılacak mülakattır. Mülakat iki yönlü bir bilgi alışverişidir.Mülakat yapan işgören hakkında,işgörende firma hakkında bilgi sahibi olur.Mülakatta etkili bir bilgi alışverişinin olmaması,mülakat sonrasında hem firma,hem de aday açısından uzun vade de olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

1-) ÖZGEÇMİŞ (CV) HAZIRLAMA

Özgeçmiş hazırlarken birçok format karşınıza çıkacaktır. Kariyer siteleri de benzer formatları kullanıyor. İnternetten CV hazırlarken zaten rota,doldurulması gereken yerler belli.
Çalışanların ve birçok işsizlerin ihmal ettiği nokta başvuruyu kişiselleştirmeyi yapmıyorlar. Yani hangi pozisyon olursa olsun şirkete ve pozisyona göre CV hazırlanmalıdır.
İş arayan kimse bunu yapmıyor ve günde 30 farkl yere başvuruyor ve 30’undan da cevap alamıyor. Aslında biraz özen gösterip hedefini doğru belirleyip,hedefine özel CV hazırlayıp başvurduğu işle ilgili noktaları öne çıkarabilse sonuç alabilecek ama genelde yapılmıyor.
Aynı işe binlerce kişi başvuruyor,’’Ben süperim’’diyebilir insan;
-Başvuranı diğer adaylardan ayıran ne?
-CV’de belirtilmiş mi?
-İş tanımında yazılanlar gerçekten yapıldı mı ?
-Şirketin ilanda aradıkları özellikler ile CV’de adayın yazdığı tecrübeler yer alıyor mu?
-Ya da aranan özellikler CV’de belirtilmiş mi? Dikkat etmek lazım.
Çünkü şirketler artık ilanların yanı sıra kendileri de araştırmaya başladı.Çünkü ilan yayınlandığında 1000-2000 tane başvuru geliyor.İnsan kaynakları açısından 1000-2000 tane başvuruyu eleyip uygun adaya ulaşmak çok zor ve zaman alıyor.Bu yüzden teknoloji de buna izin veriyor. Sınırlandırma sonrası filtreleme ile 5-10 kişiye iniyor.
Eski sistemde kolay değildi ve bir bakıma belki daha iyiydi. İşçi arayan gazeteye ilan veriyor.İş arayan da gazete üzerinden ulaşarak başvuruyordu.CV hazırlarken daha özen gösteriyordu.CV’sini faks yoluyla gönderiyor ve kendi el yazısı ile yazmış oluyordu.Aday CV yazarken nereye başvurduğunu biliyor,o pozisyonun özelliklerini araştırıyor ve ona göre yazıyordu.Şimdi hazır formatı var ya elinde her yere onu gönderiyor.
‘’Mantığa aykırı bir ürünü her yere satamazsın ki’’

FOTOĞRAF

Fotoğraf CV de çok önemli bir konu.Bunu bir çok kişi atlıyor ama firmalar genelde detaysız CV’ye ilgi göstermiyor.Nasıl bir ürün satışa sunulmadan önce; paketi oluşturuluyor,kullanım kılavuzu konuluyor ve kalite kontrol damgası basıyor öyle vitrine koyuyor.İş arayan adayda CV’de kendini vitrine koyuyor. Bazı CV’lerde aday hiçbir yapmıyor.Bir sayfalık özgeçmişte adını ve doğum tarihini bile yanlış yazan var. Firma onu fark ettiği an da adayı eliyor.
Bunun dışında kişi , kendini farklılaştıracak bir nokta belirlemesi lazım.Adayların hepsi aynı yetenekte ve aynı işe başvuruyor diyelim. CV’yi dolduruyoruz ama siz diyorsunuz ki ‘’ben video çekip yollayayım yada animasyon yapayım kendime’’ böyle işler var. Yani farklılığı öne çıkarmaktan bu mu anlaşılmalı ? Şirketlere orijinal şeyler hazırlamak daha mı etkili? Evet benzer örnekler uzmanların ,basınında gündeminde.
Standart formatta bir CV hazırladınız ve yine aynı şekilde video da hazırladınız gönderdiniz şirkete ,ordaki kişiler onu göz ardı edebilir , bunun üzerine emek vermiş olabilirsiniz ama şirkette o çalışmayı inceleyecek doneyi vermiş misiniz ona bakmalısınız..
‘’O kapağı açtıracak yine de CV’nizdir.’’
Örneğin: Komple bir CV dosyası hazırlayıp resimlerle ‘’şurada bunu yaptım’’ gibi. Farzedelim İK aldı. Neden incelesin? Bir neden vermelisiniz.
O açıdan temel nokta biraz hedef belirlemek yani ‘’ben bu işi istiyorum’’ demek. Binlerce işi isterseniz hiçbirisi sizin olmayabilir ama 10 tane işi isterseniz bir tanesi sizin olur.
Sonuçta bir ürün satıyoruz. Bu ürün ‘’kariyer’’ X liraya belirli bir hizmetinizi satıyorsunuz. Şirkette ‘’ ben işe aldığım kişiye X lira vereceğim, bana geri dönüşü bu kadar olacak’’ diye düşünecek. Biraz çaba sarf edip,özen göstermek gerekiyor.Çünkü firmalar özen istiyor. Özensiz,standart formatta ki özgeçmişle maalesef olmuyor.

İDEAL CV’nin UZUNLUĞU

Tecrübe ilerledikçe biraz özgeçmişlerde uzuyor. Örnek;aday 50 yaşına kadar bütün iş ve eğitimlerini yazması lazım.Yeni mezun kişinin maksimum 2-3 sayfa ayrıntıya göre. Bunun CV’si kısa veya bunun ki uzun demez.
Bazen adaylar insan kaynaklarında görev tanımını özgeçmişine komple yapıştırıyorlar. CV’de 10 tane iştanımı sıralamış,İK onları yapmadığını düşünüyor ve olumsuz sonuçlandırıyor..
Özetle ;iş ararken mümkün olduğunca özenli,hedef belirleyip,söz konusu pozisyona birazda deyim yerindeyse, saldırın..

2-) MÜLAKAT

İşe alma sürecinde en çok kullanılan işgören seçim aracıdır. Nedenlerine bakacak olursak;yüzyüze iletişimin aracı olması,test ve benzeri seçim araçlarına nazaran ucuz olması,işgören ile işveren arasındaki bilgi alışverişini en iyi gerçekleştirmesi yer almakta.
İşveren,adayın gerekli özelliklere sahip olup olmadığını belirlemek ve detaylı yanıtlar alabilmek için dolaysız ve net sorular hazırlar. Bu sorulara mümkün olduğu kadar doğru ve detaylı cevaplar için hazırlık yapmak şart.

MÜLAKAT ÖNCESİNDE

1-)Yetkinlik ve Davranış Beklentileri
İşverenlerin mülakat sırasında önem verdikleri noktaları,beklentileri ile ilgili bilgi sahibi olmaktır.Adaylar aradığı yetkinlikler;problem çözme kabiliyeti,takım çalışmalarına yatkınlık,sosyal ağ oluşturma vs.
2)Kendi Kendinizi Analiz Etme Çalışması
Tam olarak ne yapmak istediğinizi bilmeden iş olanakları için yararlı bir araştırma yapmak zor olabilir.İş aramaya başlamadan önce , ne yapmak istediğiniz hakkında kesin bir görüş oluşturmalı ve beceriniz hakkında kesin bir görüş oluşturmalı ve becerileriniz hakkında işvereni ikna etmelisiniz.
Nitelikleriniz, kişiliğiniz ; iddialı,içten,çalışkan vs.
Becerileriniz ; araştırma,olayları yönetme ,insanları yönlendirme vs.
Olaylar ; zaman yönetimini iyi kullandığınız durumlar
3) ’Durum-Eylem-Sonuç’ Çerçevesinde Sorulara Odaklanma
Mülakat sırasında kesin ve net yanıtlar vermelisiniz.Sorulara somut cevap veren adaylar;genel/soyut cevap verenlere göre bir adım öndedir. Bu tekniğin kullanıldığı örnek durumlar bulabilirsiniz.
4)Başvurduğunuz şirketle ilgili mümkün olduğunca çok bilgi edinmeye çalışın
Şirket web,broşürlerini okuyun. O şirketin çalışanlarıyla yada staj yapan arkadaşınızla konuşun.
5)Mülakat yapacak kişinin sorularını tahmin etmeye ve cevaplarınızı prova edin
Bu provalar ailenizden bir yetişkinle,kendinizle ayna karşısında düzeneklerle,oyun düzeninde alıştırmalar yapın.
6)Mülakat için uygun giyinme
Mülakatı yapacak olan kişi kesinlikle sizin dış görünüşünüze dikkat edecektir. İş ortamına uygun ,profesyonel bir şekilde giyinirseniz , her nerede olursa olsun ortama uygun olacaksınız.

MÜLAKATÇILARIN ADAYLARDA DİKKAT ETTİKLERİ NOKTALARIN SIRALAMASI

1-Adayın Kişiliği
2-İş Deneyimi (iş deneyimi sorgulanarak,pozisyona uygunluk derecesi,yetkinlik)
3-Eğitim
4-Dış Görünüş (önemli olduğu pozisyonda ilk sırayı aldığı da olmuştur)
5-Yaş
6-Cinsiyet

MÜLAKAT SIRASINDA

Mülakat sırasında iyi performans olumlu davranış biçimi,hazırlık ve basit kurallara uyum ile en üst seviyeye ulaştırılabilir.Mülakat sırasında mülakatçının yaklaşımı ne olursa olsun resmiyetinizi bozmayın. Kesinlikle isim ile hitap etmeyin.Mülakat yapan kişinin eli uygun biçimde sıkılmalı. Oturulacak yer gösterilmeden,kesinlikle oturulmamalıdır. Saate kesinlikle bakılmamalı.Mülakatı yapan kişi konuyu açmadan pozisyonun maddi imkanları gündeme getirilmemelidir. Beilmiyorum demekten çekinmeyin,net olun. Yanıltıcı bilgi vermeyin.Göz teması kurmaktan çekinmeyin. Mülakatı yapan kişiye saygı gösterilmeli fakat asla üstün görülmemelidir. İş görüşmeleri genellikle giriş-gelişme-sonuçtan oluşur.
GİRİŞ: Mülakatçı genellikle sizi dinlemeyi tercih eder.Profesyonel niteliklerinizi ve becerilerinizi.
GELİŞME: Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda sorularla derinlemesine bilgi almaya çalışır.
SONUÇ: Firmayı ve pozisyonu detaylı olarak anlatır. Eğer mülakat performansınız beğenilmişse maddi imkanlarına da yer verilir. Eğer iş görüşmesi yarım saatten az ise başarılı bir performans göstermediğinizden emin olabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Profesyonel Hayata Geçiş : Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Çocukluktan Ergenliğe Geçiş Psk.Ayşegül COŞKUN
► İlköğretimden Ortaoğretime Geçiş Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Hayata Pozitif Bakış Psk.Yasemin EYİGÜN
► Hayata Dahil Olabilmenin Kuralları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Hayata Güzel Bak Su Gibi Aziz Ol Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Profesyonel Hayata Geçiş : Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:59
Top