2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başkalarında Bizi Rahatsız Eden Her Şey Kendimizi Tanımamızı Sağlar.
MAKALE #13345 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Ekim 2014 | 4,535 Okuyucu
İlyas Salman’ın muhteşem bir oyunculuk sergilediği, Alman-Fransız ve Türkiye ortak yapımı “Sarı Mercedes” adlı bir sinema filmi vardır. Köyünde bin bir zorluk ve yoksulluk içerisinde büyüyen, yetim ve öksüz Bayram’ın hikâyesini anlatır.

Bayram, bir fırsatını bulup Almanya’ya işçi olarak gitmiştir. Temizlik işçiliği yaparak kazandığı tüm parayla hep hayalini kurduğu son model bir mercedes alır. Bayram’ın tüm istediği bir gün “Balkız” adını verdiği bu mercedesiyle doğup büyüdüğü köyüne giriş yapmak ve onu tanıyanların hayranlığını kazanarak sevdiği kızla evlenmektir. Bu amaçla, aldığı ilk senelik izninde gözünden bile sakındığı Balkız’ı ile köyüne varmak için Almanya’dan yola çıkar. Bir yol hikâyesinin anlatıldığı bu film, Bayram’ın Türkiye’ye dönüş yolu boyunca başından geçen olayları konu alır.

Bu filmde benim en çok dikkatimi çeken durum Bayram’ın Almanya’ya gittikten sonra çok değiştiği olmuştur. Dönüş seyahati boyunca Türkiye’de gördüklerine tepeden bakar, insanların davranışları, “görmemişlikleri” Bayram’ı rahatsız eder. Örneğin, Balkız’ına benzin almak için her benzin istasyonunda durmak istemez, illa Avrupa benzini satan bir istasyon arama çabası içerisine girer. Hatta bir benzin istasyonunda gördüğü bir eşek arabasına küfrederek oraya uğramaktan vazgeçer…

Bu filmde enteresan olan ise şudur; Bayram Almanya’ya gitmeden önce, yol boyunca rahatsızlık duyduğu hemen her şeyin çok daha gerisinde bir yaşam sürmektedir ancak bunu öyle yok saymış ve bastırmıştır ki, kendisini bu yanını hatırlatacak her şey onda yoğun bir rahatsızlık ve öfkeye neden olmaktadır. Ona, geçmişini hatırlatacak unsurlardan ve kendisiyle ilgili görmek istemediklerinden köşe bucak kaçma ve tüm bunları başkalarına yansıtma gibi savunma mekanizması geliştirmiştir. Bayram, ancak bunu yaparak kendisinin değerli olduğunu hisseder hale gelmiştir. İşin en ilginç tarafı ise, neden böyle davrandığının hiçbir zaman farkında değildir.

Günlük hayatta ilişki içinde olduğumuz ya da haberini duyduğumuz, izlediğimiz onlarca kişinin davranışları bizim tahammül sınırlarımızı zorlayabiliyor, öfkelendiriyor, hatta nefret bile duymamıza neden olabiliyor. Korkak olduğunu düşündüğümüz arkadaşımızı, yalan söyleyen birini, rüşvet aldığını duyduğumuz bir siyasetçiyi ya da acımasızca adam öldüren örgüt militanlarını görmeye bile tahammül edemediğimiz zamanlarımız oluyor…

Peki, hiç düşündünüz mü niçin bir insan başka bir insandan bu denli rahatsızlık duyar?

İsviçreli Psikanalist Carl Gustav Jung der ki; "Başkalarında bizi rahatsız eden her şey kendimizi tanımamızı sağlar." Psikoterapi ile yakından ilgilenen biri olarak diyebilirim ki, başka insanlarda görüp de bizde rahatsızlık uyandıran her ne ise bilinçdışımızın derinliklerinde bize ait olan ancak hiçbir zaman görmek istemediğimiz tarafımız olabilmektedir.

İnsan, ruhunun derinliklerinde iyiliği ve yapıcı olmayı barındırdığı gibi kötülüğü ve acizliği de barındırır. Ancak çok az kişi içlerindeki ilkel ve olumsuz duygularıyla yüzleşip onları yönetebilecek bir ruhsal olgunluğa erişebilir. Bu yüzden de başkalarında gördüğü olumsuz bir olay karşısında aşırı öfkeye ve nefrete kapılırlar. Aslında diğerlerinde gördükleri şey, genellikle bastırdıkları ve başkalarına yansıtmak zorunda kaldıkları kendi ilkel benlik parçalarından öte bir şey değildir.

Kendisinin karanlık yönleri ile yüzleşmeyi başarabilmiş, ruhsal olarak olgunlaşmış bir birey ise başkalarında gördükleri tüm olumsuzluklar karşısında öfkelenmek ya da nefret duymaktan öte onlara acırlar, hatta her şeye rağmen onlara karşı koşulsuz bir kabul ve sevgi duyabilirler.

Antik Yunan’da Delfi kentinde bulunan Apollo Tapınağı vardı ve tapınağın giriş kapısında altın harflerle “Gnothi Seauton” yazardı. Türkçe’si “Kendini Bil” anlamındadır. “Kendini bilmek” her ne kadar kolay bir durum gibi görünse de kendimizle yüzleşebilme cesaretini de gerektirir. Bundan dolayı benliğimizin alt katmanlarında neler olduğu konusunun çoğu zaman uzağında kalmayı tercih ederiz. Başkalarına öfkelenmek, nefret etmek, kin duymak daha kolayımıza gelir, çünkü en çok korktuğumuz şey; kendimizi tüm bu duyguları bir gün yine kendimize karşı hissediyor olarak bulmaktır.

Nefretinizi kazanmış ya da size rahatsızlık veren insanları iyi incelemenizi tavsiye ederim. Bunu yaparken kendinize de dışarıdan ve tarafsız bir şekilde bakabilmeniz de önemli. Bu şekilde davranmak çok güç olsa da, bunu yapabildiğinizde onlarda kendinize dair birçok ipucu edinebilirsiniz.

Her zaman başarabildiğim söylenemez ama ben, günlük hayatımda bunu yapmayı deniyorum. Bunu başarabildiğim zamanlarda ise ,bu durum bana kimi zaman acı verse de, kendimi daha çok tanıdığımı hissetmek benim için büyük bir kazanca dönüşüyor.

Her insan bize tutulan bir ruh aynasıdır aslında. Bakmasını bilen kişiye ruhunun derinliklerine dair çok şeyi gösterir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başkalarında Bizi Rahatsız Eden Her Şey Kendimizi Tanımamızı Sağlar." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
► Kendimizi Tanıyalım Psk.Selin KARA
► Kendimizi Ne Kadar Tanıyoruz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Kendimizi Bulmak ve Değişim Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Kendimizi Özel ve Önemli Hissetmek Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Ey Aşk Bizi Kucağında Büyüt Psk.Ayşegül DENİZCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Başkalarında Bizi Rahatsız Eden Her Şey Kendimizi Tanımamızı Sağlar.' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:41
Top