2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelişim Çağındaki Çocuklarda Görülebilecek Ortopedik Problemler
MAKALE #13388 © Yazan Uzm.Fzt.Mehmet DURAY | Yayın Ekim 2014 | 3,501 Okuyucu
Normal vücut mekaniği incelendiğinde, insan anatomisini oluşturan tüm yapıların (kemik, eklem, kas, bağ vb.) bir makineyi oluşturan parçalar gibi standart bir dizilim içerisinde olduğu gözlenir. Bu normal dizilimden sapmalar neticesinde çok farklı vücut sistemlerini etkileyen çeşitli problemler baş gösterir. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar, hızlı büyümeye karşı anormal duruş ve hareket paternleri geliştirme eğilimindedirler. Önüne geçilemediği taktirde bu durum, vücut mekaniğinde bozulmalara yol açmakta ve ileri yaşlar için geri dönüşü çok zor olan ağrılı bir sürecin başlangıcını oluşturmaktadır.

Gelişim döneminde, en hızlı büyümeler ekstremiteler (kol ve bacak) ile omurgada olmaktadır. Omurga ve bacakların her zamankinden fazla yük taşımaya başlaması çocuk için adaptasyonu zor bir durumdur. Buna ek olarak kas ve kemik büyümesinin de birbirine paralel olmaması çocuğun bu duruma adaptayonunu güçleştirmektedir. Omurga bu durumdan biraz daha fazla etkilenebilmekşe beraber omurgada başta skolyoz (omurganın yana eğriliği) olmak üzere kifoz (kamburun çıkması) ve lordoz (bel çukurluğunun artması) gibi yapısal deformiteler gözlenebilmektedir. Her üç durumda ilerleyen zamanlarda ağrı, kas zayıflığı, kas kısalıkları, estetik görünüşün ve algının bozulmasıyla sonuçlanmakta, çocuğun ciddi ağrılar yaşamasına ve yaşam kalitesinin azalmasına yol açmaktadır. Skolyoz ve kifoz sırt ağrılarını artırırken, lordoz ise bel ağrısına neden olmaktadır. Ayrıca skolyoz ve kifoz çocuğun solunum kapasitesini azaltabilmekte, bunun neticesinde çocuğun hem spora katılımı hemde günlük yaşamdaki rolleri kısıtlanabilmektedir. Çok acı neticeleri olabilen bu bozuklukların, omurga sağlığını korumak adına birkaç basit tedbirle önlenebilmesi mümkündür. Bu tedbirlerin en basit ve en önemlisi çocuğun dik duruşunun, dik yürüyüşünün ve dik oturmasının sağlanabilmesidir. Eğer çocuk anormal bir duruş algısı geliştirdiyse ne yapılırsa yapılsın omurgada dejenerasyon gelişeceği unutulmamalıdır. İkinci tedbir ise çocuklara çok ağır sırt çantaları taşıtılmamasıdır. Bir çocuğun taşıması gereken maksimum çanta ağırlığı, kendi vücut ağırlığının %10’ u kadardır. Çantalar, sırt destekli olarak (çantanın bele doğru kayması lordozu artırır) ve çantanın her iki kolu beraber takılarak taşınmalıdır. Böylece omurganın her iki yanına eşit miktarda yük bindirilmiş ve omurga anormal yüklenmeden korunmuş olacaktır.
Gelişim döneminde en sık karşılaşılan problemlerden biri de pes planus (düz taban) dur. Yanlış ayakkabı seçimi, uygun olmayan yüzeylerde spor yapma, kas güçsüzlüğü ve aşırı kilo (obesite) kaynaklı oluşabilen pes planus; çocukların ayakta kalma süresinde kısalma, çabuk yorulma, ayak tabanında yanma ve gerginliğe sebep olmaktadır. Çocuğun en hareketli olması gereken bu dönemde hareketin azalması, ikincil problemleri de beraberinde getirmektedir. Pes planusun önlenmesinde kilo kontrolü ve uygun ayakkabı kullanımı ilk sırayı almaktadır. Kullanılan ayakkabının çocuğun ayağını ayak bileği ve tabandan desteklemesi çok önemlidir. Bu yüzden çok büyük ayakkabıların tercih edilmemesi gerekir. Yine bu yaşlarda tarak kısmı dar ayakkabıların kullanılması neticesinde halluks valgus (ayak başparmağında açılanma) adı verilen ağrılı ve yangılı bir durumun ortaya çıkabileceği hatırda tutulmalıdır. Çocuklar spor ayakkabıyla ve uygun yüzeylerde spor yapmalıdır. Ayrıca bu yaşlarda ayak ve bacak kaslarının kuvvetlenmesi amacıyla sporun alışkanlık haline getirilmesi önem arz etmektedir.
Unutulmamalıdır ki; ayağınızdaki bir problem diz, kalça, bel ve hatta sırt problemlerine yol açabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz bu şikayetlerden biri veya birkaçıyla karşılaşıldığında bir fizyoterapistten yardım alınması ve çocuğun en kısa zamanda rehabilitasyona başlaması gerekmektedir. ÇOCUKLARIMIZ BİZİM GELECEĞİMİZDİR, LÜTFEN SAĞLIKLARI İÇİN HAYATLARINA HAREKET KATALIM.

Uz. Fzt. Mehmet DURAY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gelişim Çağındaki Çocuklarda Görülebilecek Ortopedik Problemler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DURAY Fotoğraf
Uzm.Fzt.Mehmet DURAY
Isparta
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın Yazıları
► Çocuklarda Jinekolojik Problemler Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Ortopedik Manuel Terapi Fzt.Cihat SEYREK
► Gebelıkde Ay Ay Gelişim Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Ruhsal Gelişim Dönemleri Dr.Necati ÇOBANOĞLU
► Fiziksel Gelişim ve Özellikleri Fzt.Aymen BALIKÇI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gelişim Çağındaki Çocuklarda Görülebilecek Ortopedik Problemler' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlanma Ağustos 2013
◊ Fizyoterapist Kimdir? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:25
Top