2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Beslenmesi ve Ek Gıdaya Geçiş, Saatlere Göre Öğün Listeleri
MAKALE #13402 © Yazan Dr.Ali MUSLU | Yayın Ekim 2014 | 176,532 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
BEBEK BESLENMESİ VE EK GIDAYA GEÇİŞ, SAATLERE GÖRE ÖĞÜN LİSTELERİ

4-5 AY ARASI BESLENME
Verilecek ek gıdalar
1)Meyve Suyu veya püresi
2)Sebze çorbası
3)Muhallebi
Meyve suları ve pürelerinin hazırlanışı
Kullanılacak Meyveler; Elma, armut, şeftali, muzdur. Hatta havuç da meyve suyu olarak verilebilir. Elma, armut, havuç, şeftali gibi meyveleri yıkayın,sıcak suda 1 dk kadar bekletin, kabuklarını soyun, meyve sıkacağında veya cam rendede rendeleyin, bir tülbentten geçirin ve verin. Meyve sularını günde 1 veya 2 kez verebilirsiniz. İlk 15 gün sadece meyvelerin sularını verin, sonraki günlerde meyveler püre halinde de verilebilir, önceden biberon kullanmış bebeklere meyve suları biberonla verilir, hiç biberon kullanmamış bebeklere ise mümkün olduğunca kaşık ile vermeye çalışın. Meyve püresi yaparken cam rende kullanmaya özen gösterin. İçine şeker katmayın. Gaz yapan meyve sularını(portakal, mandalina, kivi gibi), kabızlık yapan meyveleri(muz gibi) şikayet durumuna göre seyrek ve daha sonraki aylarda verin. Hazır meyve sularını vermeyin. Verilecek miktar giderek artırılarak 6. ay civarında 1 çay bardağına çıkarılabilir.
Sebze Çorbasının Hazırlanışı
Kullanılacak sebzeler; Patates, havuç, kabak, taze fasulye, ıspanak, kereviz, maydanoz, dereotu, brokoli bu aylarda verilebilir. Vereceğimiz sebzeleri önce teker teker ve az miktarlarda 2-3 gün aralıklarla verip alerji yapıp yapmayacağını gözlemlemeliyiz. Daha sonra alerji yapmayan sebzelerle 2’li, 3’lü karışımlar halinde sebze püreleri, sebze çorbaları hazırlayabiliriz.
Hazırlanışı: Tüm sebzeleri önce yıkayın, kabuklarını soyun,ayıklayın.
2 büyük çay fincanı suyu tencereye koyun, kabuğu soyulmuş 1/2 havuç ve 1/2 patatesi doğranmadan tencereye koyun ağzını kapatın. Normal tencerede 40-45 dk. kısık ateşte pişirin(düdüklü tencerede 1 fincan su koyun ve 10 dk pişirin) ocaktan alın suyuyla birlikte tamamını robottan geçirin veya çatalla ezin, biraz soğuyup ılık olunca bebeğinize yedirin, bu hazırlanan çorbadan ilk gün 2-3 tatlı kaşığı, 2. gün 4-6 tatlı kaşığı verin, pişirdiğiniz çorbayı 24 saatten kısa bir zaman aralığında tüketin(her gün taze hazırlayın), ilk gün konulan sebzelere ilaveten 2. gün yarım kabak ve 2-3 adet taze fasulye de ekleyin, bundan 8-10 tatlı kaşığı verin ve her gün verilen miktarı artırarak 1 ayda toplam 1 çorba kasesi verecek duruma gelin, sebze püreleri yedirilirken önemli olan eklenen sebzelerin bebeğinizde vereceği tepkilerdir. Allerjik reaksiyonlar, gaz, kabızlık, ishal durumlarını yakından takip edin.
Muhallebinin Hazırlanışı
Sade İnek sütü 1 yaşına kadar kullanılmamaktadır. Fakat muhallebi yaparken kullanılabilir. Ayrıca muhallebi hazır formül mamalarla da hazırlanabilir.
Hazırlanışı: 1 çay bardağı(100 ml)suyu küçük bir tencereye veya cezveye koyun, üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç unu ekleyin ve ocakta karıştırın yoğunlaşmaya başlayınca altını kısarak 5 dk karıştırarak pişirin. Pişme bitince ocağı kapatın, tencere veya cezveyi kenara alın, soğumasını bekleyin, üzerine 1/2 çay bardağı kaynamış, soğutulmuş inek sütü(cam şişede günlük pastörize veya temiz, taze köy sütü) veya hazır mamadan 6 ölçek katın. İlk muhallebiye başlarken, bebeğinize muhallebiyi 2-3 tatlı kaşığı verin sonradan miktar artırarak 1 ayda 1 çorba kasesi verecek miktara gelin. Bu aylarda muhallebi öğünü yerine sütlü-pirinçli kaşık maması da kullanılabilir.

4-5 AY ARASI BESLENME ÖĞÜNLERİ:

08 00-09 00 Anne sütü(anne sütü alamayanlar formül mama)

10 30-11 00 Meyve Suyu, püresi

12 30-14 00 Sebze Çorbası,

16 00-17 00 Anne sütü(anne sütü alamayanlar formül mama)

19 00-20 00 Muhallebi

23 00-24 00 Anne sütü(anne sütü almayanlar formül mama)

Gece boyunca uyuyan bebeğinizi özel olarak mama vermek için uyandırmayın.
Eğer bebeğiniz uyanırsa anne sütü(anne sütü almayanlar formül maması) ile besleyebilirsiniz.
Sebze çorbası ve muhallebiye ilk alıştırdığımız birkaç gün, birkaç kaşık verdiğimiz yemekle
bebek doymayacağı için, o öğünler ilk önce denenecek gıdalar tattırıldıktan sonra yine
anne sütü ve formül mama ile öğün tamamlanmalıdır. Artan gıdaları bekletmeyin. Ek gıdaları verirken bu gıda çeşitlerinin dışına çıkmayın.

5-6 AY ARASI BESLENME
Verilecek ek gıdalar
1)Meyve Püresi
2)Sebze Çorbası
3)Muhallebi
4)Yoğurt
Meyve Pürelerinin Hazırlanışı
4. aydaki beslenmede anlatılan meyveleri aynı işlemlerden geçirin, robotta veya cam rendede püre haline getirin ve kaşıkla yedirin. Günde 1 veya 2 öğün verebilirsiniz(günde 1 çay bardağı kadar)
Sebze Çorbasının Hazırlanışı
4. ayda anlatıldığı gibi sebzeleri aynı işlemlerden geçirin, farklı olarak bir tatlı kaşığı irmik ilave edilirken bir tatlı kaşığı kadar da pirinç ve 1 çay kaşığı tereyağ veya zeytinyağı ilave ilave edin ve pişirin, tamamını robotta ezin ve 1 çorba kasesi kadar yedirin.
Muhallebinin Hazırlanması
4.aydan sonraki hazırlanışı ile aynıdır. İsterseniz miktarı çoğaltılabilirsiniz, irmik yerine nişasta unu veya mısır unu da kullanılabilirsiniz. Bu aylarda diğer hazır kaşık mamalarını da deneyebilirsiniz.
Yoğurt Verilmesi
Evde yapılmış yoğurtlar tercih edilir. Evde yapılamıyorsa marketten alınan yoğurdun taze olmasına dikkat edin. Sade olarak yedirmeye alıştırın. Yediremediğiniz zaman içine kendiniz meyve rendeleyin, hazır meyveli yoğurtları yedirmeyin. Yoğurda alıştırırken 3-4 tatlı kaşığıyla başlayın, miktarı artırarak, zamanla 1 kase kadar verebilirsiniz.

5-6 AY ARASI BESLENME ÖĞÜNLERİ:

08 00-09 00 Anne sütü(anne sütü yoksa formül mama)

10 30-11 00 Yoğurt 12 30-14 00 Sebze Çorbası

16 00-17 00 + Meyve Püresi + Anne sütü(anne sütü yoksa formül mama)

19 00-20 00 Muhallebi

23 00-24 00 Anne sütü(anne sütü yoksa formül mama)

Bebeğiniz gece uyanırsa anne sütü veya formül mama verebilirsiniz.

6-8 AY ARASI BESLENME
Verilecek ek gıdalar
1)Kahvaltı
2)Etli sebze çorbası
3)Yoğurt
4)Meyve püresi
5)Muhallebi
Kahvaltının hazırlanışı
Kahvaltının içeriği; Yumurta sarısı, peynir, tereyağ, bisküvi, reçel.
Hazırlanışı: Yumurtayı katı olarak pişirin, sarısını kışın her gün, yazın günaşırı olarak verin, başlangıç olarak yarım çay kaşığı 2. kez verirken bunu artırın ve 1 çay kaşığı verin ve 8-10 günde tam yumurta sarısı verebilirsiniz. Peyniri tam yağlı fakat tuzu alınmış olarak yarım kibrit kutusu kadar verin( yine başlangıçta 1 çay kaşığı başlayıp, giderek artırın, 1 hafta 10 günde yarım kibrit kutusuna çıkın) 1 çay kaşığı tereyağ, 1 çay kaşığı reçel, 2-3 adet bisküvi de vereceğiniz diğer gıdalardır.Bal ve yumurtanın beyazı 12 ay dolmadan verilmez.Pekmez kahvaltıyla değil sade olarak 1 çay kaşığı verilir.Bu karışımı bebeğin halen kullandığı 5 ölçek formül maması ile birlikte bir kaseye koyun, bebeğin yiyeceği kıvama gelinceye kadar ılık su ekleyin ve çatalla ezin, besin değerini artırmak için istenirse bu karışıma tahıllı ek kaşık maması ve ceviz de ekleyebilirsiniz.
Etli sebze çorbasının hazırlanışı
4-6 ay arasında hazırladığınız gibi sebze çorbası hazırlayın, 6 aydan sonra içine ayrıca 25 gr kadar kıyma veya 1 yemek kaşığı kadar tavuk etini ilave edin veya hazırlanmış çorbanın içine yedirmeden önce 1 adet köfte de katılabilirsiniz(köfteyi hazırlarken kıymanın yağsız,sinirsiz,dana veya sığır kıyması olmasına ve içine yalnızca bir miktar ekmek içi ve tuz konarak hazırlanmasına ve ızgarada tam pişmesine özen gösterin). Çorbaların veriliş miktarları 1 küçük kasedir.
Yoğurt verimesi
Yoğurt mümkünse evde yapılmış olmalıdır. Hazır meyveli yoğurtlar bu aylarda tercih edilmez. Bebeğiniz sade yoğurdu sevmezse içine günlük mevsim meyvesi veya bisküvi doğrayabilirsiniz yarım veya isteğe göre 1 kase de verebilirsiniz.

6-8 AY ARASI BESLENMEÖĞÜNLERİ:

08 00-09 00 Kahvaltı

11 00-12 00 Meyve Püresi(1 çay bardağı veya 1 tam meyve) + Anne sütü(anne sütü yoksa formül mama)

13 00-14 00 Etli Sebze Çorbası

16 00-17 00 Yoğurt +1 tam meyve püresi veya Anne sütü(anne sütü yoksa formül mama)

20 00-21 00 Muhallebi veya hazır kaşık mama

23 00-24 00 Anne sütü veya Formül mama

Gece uyanan bebeğe anne sütü veya formül mama verilir.

8-12 AY ARASI BESLENME
Verilecek ek gıdalar
1)Kahvaltı
2)Çorbalar
3)Yoğurt
4)Meyve suyu
5)Muhallebi
6)Aile sofrasından bazı gıdalar
Kahvaltının hazırlanması:
Kahvaltının içeriği:Yumurta sarısı(10 aydan sonra beyazı ile birlikte tam yumurta), peynir(tuzsuz),
tereyağ, reçel, bisküvi, ekmek
Hazırlanışı: Kışın her gün, yazın günaşırı olmak üzere 1 tam yumurta sarısı, 10. aydan itibaren tam yumurta katı olarak verilebilir. Yarım kibrit kutusu tuzu alınmış peynir, 1 çay kaşığı tereyağ, reçel , 4-5 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek içi katılır. Bu karışım 6 ölçek formül maması ile birlikte ılık su ile ezilir. Ayrıca tahıllı ek kaşık maması da içine eklenebilir. Bunların hepsi ayrı ayrı taneli şekilde de yedirilebilir. Pekmez kahvaltıya katmadan sade verilir.
Çorbaların hazırlanışı:
8 aydan sonra bebeğinize gün aşırı sebze çorbası ve tahıllarla yapılan pirinçli yoğurtlu
çorba, koyu şehriye çorbası, mercimek çorbası ve ev yapımı tarhana çorbası da verilebilir. Çorbalar hazırlanırken içine çok az tuz, her tabak için 1 çay kaşığı tereyağ veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyun. Salça ve baharat koymayın. Ayrıca çorbaların içine haşlanmış tavuk eti, kıyma, ızgara köfte veya rendelenmiş karaciğer de koyabilirsiniz(karaciğer dana veya kuzu karaciğeri olmalıdır, üzerindeki zar çıkarılır, yağsız tavada haşlanarak pişirilir, rendelenerek püre haline getirilir, 1 çorba kasesine 1 çay kaşığı kadar katılarak başlanır, artırılarak 5 çay kaşığına kadar çıkılır, haftada 1-2 kere verilebilir).Verilecek çorba miktarı 1 kase kadardır.
Yoğurt verilmesi
Sade yoğurt veya içine mevsim meyveleri veya bisküvi eklenmiş yoğurt veya bu aydan itibaren hazır meyveli yoğurtlar da verilebilir.

Meyve suyu verilmesi
Meyve suları mevsim meyvelerinden seçilerek verilir. Çilek, nar, kini, ananas gibi alerji yapacak meyveler haricindeki mevsimlik tüm meyveler verilebilir.
Muhallebi
1 kase muhallebi veya mama firmalarının ürettiği ek kaşık maması hazırlanır ve verilir.
Ev sofrasından bazı gıdaların hazırlanması
Bu aylardan itibaren makarna, pilav, balık, karaciğer, haşlanmış sebzeler diyete eklenebilir.
Haşlanmış makarna veya az yağla pişirilmiş pirinç pilavı akşam öğününde yoğurtla karıştırılarak verilebilir, haşlanmış sebzeler veya az yağlı ve salçasız olarak türlü yemeği verilebilir. Kabak veya biber dolması baharatsız ve az tuzlu ve az yağlı olmak kaydıyla yoğurtla birlikte verilebilir. Buğulama veya ızgara balık verilebilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, brokoli içerdiği vitaminler ve demir açısından önerilir. Karaciğer ezmesi, tavuk eti ve köfte de günlük sebze öğünlerinin içine katılarak veya tek başına verilebilir.

8 AY-12 AY ARASI BESLENME

08 00-09 00 Kahvaltı

11 00-12 00 Meyve Püresi+ Anne sütü(anne sütü yoksa formül mama)

13 00-14 00 Etli sebze çorbası veya
Etli tahıllı çorba

16 00-17 00 Yoğurt +1 tam meyve püresi

20 00-21 00 Akşam yemeği (tuzsuz, baharatsız ve az yağlı olmak kaydı ile ev sofrasından gıdalar
verilebilir)

23 00-24 00 Muhallebi veya Hazır kaşık maması
veya Anne sütü veya formül mama

Gece uyanan çocuğa anne sütü veya formül mama verilir. 8. aydan sonraki beslenmede 3 ana öğün vardır. Diğerleri ara öğündür. Meyve ve yoğurttan ibaret olan ara öğünler istenirse ana öğünlerle birleştirilebilir. Gece 23 00 deki muhallebi öğünü çocuk erken yatıyorsa verilmeyebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Beslenmesi ve Ek Gıdaya Geçiş, Saatlere Göre Öğün Listeleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali MUSLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali MUSLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     31 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali MUSLU Fotoğraf
Dr.Ali MUSLU
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali MUSLU'nun Makaleleri
► Bebek ve Çocuk Beslenme Listeleri Dr.Sibel KILIÇASLAN
► Çin Tıbbına Göre Stres Dr.Tolga UÇAR
► Tüp Bebek Dr.Mehmet KOÇ
► Yaşlara Göre Cinsel Yaşam Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bebek Beslenmesi ve Ek Gıdaya Geçiş, Saatlere Göre Öğün Listeleri' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Sütü ile Beslenme Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:55
Top