2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Beslen Genç Kal
MAKALE #13502 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Ekim 2014 | 3,026 Okuyucu
Doğru beslenme; kanser, diyabet, kalp damar hastalıkları gibi ileri yaşlarda oluşabilecek hastalıkların oluşmasını engelleyebilirken sağlıklı bir görünüm ve sağlıklı bir cilt kazanmanızı sağlar.

Yapılan araştırmalara göre optimum beslenme ile yaşlanma hızını kontrol edebilmek ve bu süreci sağlıklı geçirebilmek elimizdedir. Profesör Harmans’a göre hücreleri ve DNA’yı tahrip eden serbest radikaller yaşlanmayı %99 oranında hızlandırmaktadırlar. Sigara içmek,çok sık mangalda et tüketmek ve sağlıksız pişirme yöntemleri, fazla güneş ışığı, pektisitler, ilaçlar, kirli hava hatta oksijenli ortamda fazla spor yapmak vücutta serbest radikallerin oluşumunu artırmaktadır. Serbest radikallerin zararlı etkileriyle vücudun savaşması için anti-oksindantlara (A vitamini, beta karoten, C vitamini ve E vitaminine) gereksinim vardır.

Peki antioksidantları yeterli almak için nasıl beslenmeliyiz?

* Beyaz ekmek, beyaz undan yapılmış makarna ve diğer besinler yerine rafine edilmemiş tam undan yapılmış tam buğday( köy) ekmeği, çavdar ekmeği, kepekli ekmek ve besinler tüketilmelidir.

*Sebzeler 3-4,meyveler 2 porsiyon ,gökkuşağı renginde( kırmızı,sarı,turuncu,mor,yeşil,beyaz)çiğ veya kendi suyunda pişmiş olarak tüketilmelidir. Özellikle lutein yönünden zengin besinler, Ispanak, brokoli, domates, havuç, portakal gibi besinler antioksidantlardan zengindir.

*Yağlı tohumlar; omega 3 kaynağı olan ceviz, fındık, badem her gün küçük 1 avuç alınırsa hem çinko, magnezyum, selenyum ve CO enzim Q10 yönünden diyetimizi zenginleştirir. Kalp damar hastalıklarından korurken bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirirler.

*Şeker, şuruplu tatlılar, pastalar, hazır meyve suları, gazlı içecekler kilo almayı hızlandırırken serbest radikal oluşumunu da artırırlar. Hayatımıza, mutfağımıza, menümüze çok az girmesi gereken besinlerdir.

*Yağlar; trans yağlar içeren besinlerden uzak beslenmelidir. Zeytinyağı, fındık yağı günde 2-3 yemek kaşığı , ayçiçeği yağı 1-2 yemek kaşığı tüketilmelidir. Çünkü çoklu doymamış yağlar ayçiçegi, mısırözü, pamuk, soya yağı vücutta kullanılırken serbest radikallerin oluşumuna neden olmaktadırlar. Serbest radikallerin avcısı ayrıca yağlar olan E vitamininden çok zengindir.
Yağlar ısındıkça yapılarında bulunan serbest radikaller artar. Bu nedenle yemeklere yağ en son eklenmelidir.

*Protein: Öğünlerde proteinli gıdalara yer verilmelidir. Salam, sosis,sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden kaçınmalıdır. Az yağlı beyaz-kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.Bitkisel protein içeren kuru baklagiller haftada 2 öğün tüketilmelidir.Etlerin pişirme yöntemi haşlama, ızgara veya fırında yapılmalıdır.

*Posa:Gün içerisinde 25 gram posa alımı önerilmektedir.Posa alımını arttırmak için öğünlerin yanında salata tüketilmeli, meyve suları yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli, tam tahıllı ürünler kullanılmalı, haftada 2 gün kuru baklagiller tüketilmelidir.

* Sıvı tüketimi: yazın 8-10 bardak , kışın 6-8 bardak su içilmelidir.

* Yılda iki kez detoks yapılmalıdır.

Detoks örneği:
-1 adet elma
-yarım limon kadar zencefil
-5-6 dal maydanoz
-1/2 adet nar
-1 adet salatalık
tüm malzemelerin suyunu sıkıp bir hafta boyunca her sabah aç karnına içiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Beslen Genç Kal" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Renkli Beslen Uzun Yaşa Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Doğru Karbonhidratlar Dyt.Ebru YILDIRIM
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Doğru Diyet İlkeleri Dyt.Fatma GÖNEN
► Doğru Zayıflama Stratejileri Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Beslen Genç Kal' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top