2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tam Tahılların Gücü
MAKALE #13508 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Kasım 2014 | 3,640 Okuyucu
Tam tahıllı besinler diyetimizde fitokimyasal içeren önemli bir besin ögesi kaynağıdır. Tam tahıllar artan çeşitlilik, kullanılabilirlik ve bireylerin tüketim düzeylerindeki artış ile halk sağlığı için önemli bir seviyeye gelmiştir.

Tam Tahılların Koruyucu Rolü Tahıllar günlük diyetin önemli bir bileşeni ve diyet karbonhidrat, posa ve bitkisel proteininin büyük kaynaklarındandır. Buğday tahıl tüketiminin çoğunluğunu oluşturup, tanelerinin kepek ve ruşeymi ayrılmış kısmı genellikle rafine beyaz un formundadır ve ekmek, kek, pasta, kahvaltılık gevrekler gibi hamur işlerinde kullanılır. Koroner kalp hastalığı (KKH), çeşitli kanser tipleri ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara karşı kepekli gıdaların koruyucu rolü birçok araştırma ile desteklenmiştir. Bir araştırma sonucu kepekli gıda tüketen orta yaşlı kadınların daha rafine tahıllı gıdalar tüketen kadınlara göre daha düşük vücut ağırlığına sahip oldukları gözlemlenmiştir. Bu nedenle şu an uygulanan tüketim biçiminin son epidemiyolojik bulgular doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Tam Tahıl PaketiEn önemli tahıl ürünleri ot familyasının üyeleri olan buğday, pirinç, mısır, yulaf, çavdar ve arpa tohumlarıdır. Tüm tahılların yapısı birbirine benzerdir ve üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; endosperm, embriyo (ruşeym) ve dış kepek kısımlarıdır. Bazı formlarında dışta koruyucu bir tabaka bulunur. Kepekli tahıllardaki diyet posası (çözünebilen ve çözünemeyen posa) önemli ve sağlığı koruyucu bileşendir. Vitamin E, vitamin B1, magnezyum, çinko, selenyum gibi mineraller ve fitokimyasal içeriği ile tam tahılların sağlık yararına olduğu bulguları giderek artmaktadır. Bu çoklu besin ögeleri ve sağlığı geliştirici maddeler ile bu “tam tahıl paketi”nin bileşenlerinin tek tek toplamından yola çıkılarak sağlığa büyük fayda sağlamak için sinerjik olarak hareket edebilir.

Sağlıklı, Lezzetli Besin SeçenekleriLezzet, sağlık, ulaşılabilirlik ve fiyat tüketiciler arasında gıda seçimlerinin kriterleri olarak belirtilmektedir. Tahıl bazlı ürünlerin yemek kültürümüzdeki rolü çoktur. Tat ve sağlık genellikle besin seçiminde zıt faktörler olarak kabul edilir olsa da tüketiciler giderek artan ürünler ile hoş tat seçenekleri olan sağlıklı ve lifli seçimler yapabilir.

Avrupa’daki Bir Araştırma: HEALTHGRAİN Avrupalı bilim adamları, Altıncı Çalışma Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen yeni HEALTHGRAIN adlı projede işbirliği yapmaktadır. Amaç; tahılların kullanımında gelişim sağlanarak besin değerini ve sağlık faydalarını artırmak, modern gıdalarda kepekli tahıllar kullanmak olarak belirlenmiştir. HEALTHGRAIN projesi 2005 yılında başlamıştır ve tüketici beklentileri ve biyoaktif tahıl gıdaların kalitesinin duyarlılık çalışmaları, yeni gelişen teknolojiyle diyet posası, beta glukan, oligosakkarit; lignin, antioksidan, polifenol gibi fitokimyasallar gibi bileşenleri içeren sağlığı geliştirici tahıl ürünlerinin üretimini sağlamak ve bu bileşiklerin özellikle kan şekeri düzeyleri ve insülün metabolizması açısından sağlığa uygunluğunu gösterecek çalışmalar yapılmaktadır. Avrupa gıda endüstrisi ve sağlık profesyonellerine tam tahılların sağlık yararları kapsamlı bir yaygınlaştırma programı da bulunmaktadır.
Ayrıca koroner kalp hastalığı ve bazı kanser riskini azaltmada tam tahıllı gıdaların önemi tanınarak İngiltere, İsveç ve ABD'deki sağlık iddiaları ile bu bilim desteklenecektir.
Tam tahılların sağlığı geliştirmedeki rolü ve fizyolojik etkileri henüz tamamen anlaşılamamıştır. Avrupa'da devam yeni çalışmalar önemli bileşenlerin tanımlanmasında ve gözlemlenen sağlık yararları arkasındaki biyolojik mekanizmaların belirlemesinde yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tam Tahılların Gücü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Üzümün Gücü Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Zayıflamada Proteinin Gücü Dyt.H.Kübra BAL
► Elmanın ve Kahvenin Gücü Dyt.Nilay KEÇECİ
► Cinsel Gücü Arttıran Besinler Dyt.Neslihan AKTEPE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tam Tahılların Gücü' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:08
Top