2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Beslenme ve Ağırlık Kazanımı
MAKALE #13510 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Kasım 2014 | 4,344 Okuyucu
Gebelikte Beslenme

Gebelik kadın için doğal fizyolojik bir olaydır.
Gebelikte kadın vücudunda ikinci bir canlının oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler oluşur.
Gebe kadın gebeliği süresince;
1- Kendi fizyolojik gereksinimlerinin karşılamak.
2- Bebeğin normal büyüme ve gelişini sağlamak için Yeterli ve Dengeli beslenmek zorundadır.

Gebelikte Ağırlık Kazanımı

Anne zayıfsa (BKI değeri 18'in altındaysa) ağırlık kazanımının 2.trimester(4.aydan 6.ay sonuna kadar) ve 3. trimester(7.aydan doğuma kadar) süresince haftada 500 gr 'in altında düşmemeli
Beden kütle indeksi (BKI değeri 26'nın üzerindeyse) ise haftalık artış hızı ortalama 250-300 g olmalıdır.
(Normal ağırlıktaki bir kadın için gebelik sürecinde 10 – 12 kg ağırlık kazanımı normaldir.)
Gebelikte artan metabolik hız ve yeni doku yapımı yaklaşık 80.000 kal enerji gerektirir.

Birinci Trimester (gebelik başlangıcından 3. ayın sonuna kadar) için 150 kal veya ek yapılmadan,
ikinci Trimester (4.aydan 6. ayın sonuna kadar) için ve
Üçüncü Trimester (7. aydan doğuma kadar) için 300 – 350 kal ek enerji vermelidir.

Gebeligin 2. ve 3. trimestirinde fetus daha hızlı büyüdüğü için proteine gereksinimi artar.Bu dönemlerde diyette proteinli gıdalara daha fazla yer verilmelidir.

Gebelik sürecinde (özellikle gebeliğin ilk aylarında ) annenin kan folik asit düzeyi çok önemlidir. Folik asit yetersizliği bebekte nöral tüp defekti (NTD) isimli hastalığın görülmesine neden olabilir. Nöral tüp defektini önlemek amacıyla anne folik asit kaynağı olan mercimek başta olmak üzere tüm kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve narenciyelerden zengin menüler tüketmelidir.

Sağlıklı bebeğin oluşumunda babanın spermlerinin de büyük önemi vardır. Bu nedenle sperm kalitesi açısından babanın da sağlıklı beslenmesi gereklidir.

Emziklilikte beslenme

Anne sütü; miktarı ve içerik yönünden yeni doğanın doğum yaşı ve ağırlığına uygun nitelikte salgılanan, fizyolojik ve psikolojik yönden tüm gereksinimlerini karşılayan en ideal besindir. Her annenin sütü içerik bakımından bebeğine özeldir. Bebeğin durumu annenin sütünün içeriğini belirler.

Anne sütü sadece uygun besin öğesi içeriği ve biyoyararlılığı nedeni ile değil aynı zamanda içerdigi enzimler, hormonlar, büyüme faktörleri, immun sistem düzenleyicileri ile de yeni doğan için öncelikli olarak tercih edilmesi gereken bir besindir.

Enerji

Annenin aldığı enerjinin yaklaşık % 80 'i süt enerjisine dönüşebilmektedir. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700 – 800 ml süt salgıladığı düşünülürse emziklilik döneminde günlük enerji gereksinimi 750 kal ek yapılmalıdır.

Bunun 250 – 300 kalorilik bölümü gebelikte depolanan yağ dokularından sağlanmakta geriye kalan 500 kal ise alınan besinlerden sağlanmaktadır.



Protein

Gebelik döneminde olduğu gibi emziklilik döneminde de diyetin protein kalitesi yani hayvansal kaynak ve bitkisel kaynak oranı göz önüne alınmalıdır. Annenin aldığı proteinin bitkisel kaynaklardan alınan oranı yüksek ise 15 – 20 gram/gün ek protein eklenmelidir.

0-2 Yas Bebek Beslenmesi

insan yaşamında doğumdan 2 (iki) yaşına kadar olan dönem optimal büyüme, sağlık ve davranış gelişimi için “KRİTİK PENCERE” olarak değerlendirilmektedir.

Yaşamin ilk 4 – 6 ayinda hiçbir ek besin (su bile) verilmeden anne sütü ile besleyerek süt çocuğunda büyüme ve gelişme sağlanmalıdır.( anne sütünün %87 si sudur.)

Yaşamın 6. ayından sonra anne sütü vermeye devam edilmelidir. Ancak, bebeğin ayına uygun ek besinlere gereksinimi olduğu unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Beslenme ve Ağırlık Kazanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Ağırlık Kazanımı Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Özge ASLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Melda ERDEN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Gülşen LÜKEL
► Gebelikte Beslenme Dyt.Ercan KAPLAN
► Gebelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► "İki Can" Diyeti: Gebelikte Beslenme Dyt.Ayşenur ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Beslenme ve Ağırlık Kazanımı' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:48
Top