2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
MAKALE #13560 © Yazan Psk.Seçil YİKAR | Yayın Kasım 2014 | 3,016 Okuyucu
Öncelikle bu rahatsızlığın tembellik ya da zeka ile ilişkili olmadığını belirtmek gerekir. Bu rahatsızlık çocuklukta başlar ve birçoğunun rahatsızlığı erişkinlikte de devam eder. DEHB olan kişiler 3 alanda zorluk yaşarlar. Bu alanlar dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivitedir.

Hiperaktivite semptomları; bir motor tarafından sürülüyormuş gibi davranma, huzursuzluk, yerinde duramama, her zaman hareket halinde olma, oturamamadır.
Dikkatsizlik semptomları; dikkatin kolayca dağılması, düzenli olamama, kolayca sıkılma, bir görevden diğerine geçmekte zorlanma, plan yapmakta güçlük, odaklanma güçlüğü, sıkıcı ya da çekici olmayan işleri yapamamadır.
Dürtüsellik semptomları; sıklıkla başkalarının sözünü kesme, soru bitmeden cevabını verme, uygunsuz yorumlarda bulunma, düşünmeden hareket etme, daha sonra utanacağı şeyler yapma, sırasını bekleyememedir.

Çocukluk çağında başlayan temel nöro-psikiyatrik bozukluklar etkin başa çıkma becerilerini engeller. Bu becerilerin yokluğu kişi de başarısızlık ve yetersizliğe yol açabilir. Bu yetersizliklerde kişinin kendisi ile ilgili olumsuz düşünce ve inançları sahip olmasına neden olabilir. Bu da duygu durum sorunlarına yol açar ve kaçınmayı arttırır.
Bu nedenlerle DEHB olan kişiler de ilaç tedavisinin yanında psikolojik destek çok önemlidir.
DEHB rahatsızlığı olan kişiler en çok organizasyon ve planlama, dikkat dağınıklığı ve anksiyete ve depresyon sorunlarından şikayetçidirler. Bu durumların değişmesi için bazı becerilerin öğrenilmesi gerekir. Ancak bir davranışın değişmesi için de bu davranışın pek çok kez yapılması şarttır. Bu nedenle DEHB rahatsızlığı olan kişiler düzenli olarak hedef davranışı tekrarlamalıdırlar.

Organizasyon ve planlama için neler yapabilirsiniz?
Randevularınız için ajanda kullanmaya başlayın.Günlük etkinlikleriniz için not defteri kullanın. Bu etkinlikleri önem sırasına göre A, B, C olarak düzenleyin. Gün içinde A'lar bitmeden B'lere, B'ler bitmeden C'lere geçmeyin. Eğer gün içerisin de bütün işleriniz bitmediyse bu işleri diğer gün yapacaklarınıza ekleyin. Programladığınız günü ölçüt alarak diğer gün iş listenize yapabileceğiniz kadar görev ekleyin.Zorlu görevler genellikle kaçınmayı da berberinde getirir. Bir kütüğü bir yere taşımak zordur. Ancak bunu taşınabilir parçalara bölerseniz, kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Zor bir görevle karşılaştığımızda da duruma bu şekilde yaklaşmalıyız. ''Bunun olması için yapılması gereken ilk iş nedir?, sırada ne var?'' gibi sorular sorarak görevi basamaklara ayırın. Her bir basamağın yapılabilir olduğundan emin olun. Ve basamakları günlük yapılacaklar listenize ekleyin.Etkin problem çözme becerilerinizi güçlendirin. Sorunları gözümüz de büyüttüğünüz de onların üstesinden gelme isteğiniz azalacaktır. Bu nedenle yapacağınız ilk iş sorunu tanımlamak olacaktır. Sonrasında bu sorun ile ile ilgili aklınıza gelen tüm çözüm önerilerini uygulanabilir olup olmadığına bakmaksızın sıralayın. Burada amaç olabildiğince çok çözüm üretmektir. Ardından yazdığınız her bir çözüme gerçekçi bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz. Çözümlerin her biri için tek tek avantajlarını ve dezavantajlarını yazın. Bu çözümlerin avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak her birine 1-10 arasındaki bir skalada değerlendirin. Böylece en uygun çözümü seçmiş olacaksınız. Bazen sorunlarımızın tek bir çözümü yoktur, böyle durumlarda önemli olan en makul olanını yapmaktır.Önemli evrak ve faturalarınız için bir yer belirleyin ve ödemeleriniz için haftada bir gün düzenli olarak buraya bakın. İşi biten evraklarınızı dosyalayın ve evraklarınızı en fazla 6 ay boyunca saklayıp imha edin. Gazete ve dergileri ise mümkünse hiçbir zaman saklamayın.

Çelinebilirliğin azaltılması için ne yapılabilir?
Çekici gelmeyen işler için dikkat sürenizi belirleyin. Yaptığınız işi bu dikkat süresine bölerek yapmaya çalışın. Çalışırken yanınıza bir not defteri alın. Aklınıza dikkatinizi dağıtacak bir düşünce geldiğinde bunu deftere yazın ve bu işe dikkat sürenizin bitiminde bakmak üzere erteleyin. Süre bittiğinde aklınıza gelen düşünce gerçekten yapılması gereken bir işse onu yapın eğer değilse görevinizi yapmaya geri dönün.Düzenli tutabileceğinize inandığınız bir çalışma alanı planlayın.Çelinebilirlik yaşayabileceğiniz yerlere(Telefon, bilgisayar, televizyon, pencere, buzdolabı) renkli bantlar yapıştırın. Bantları gördüğünüz de kendinize ''şu anda yapmam gereken işimi yapıyorum yoksa dikkat dağınıklığı mı yaşıyorum'' diye sorun.Dikkat dağınıklığı yaşayıp yaşamadığınızı kontrol etmenizi sağlamak için alarm kurun. Alarm çaldığında kendinize ''şu anda yapmam gereken işimi yapıyorum yoksa dikkat dağınıklığı mı yaşıyorum'' diye sorun.

Problemler ve stres verici olaylar ile nasıl baş edebilirim?
Düşünce, duygu ve davranışlarımız birbiriyle ilişkilidir. Stresli bir durumunuzda aklınızdan geçen düşünceler bir işin sonucunu belirlemede kritik rol oynar. Bu düşünceler otomatiktir ve kendiliğinden ortaya çıkar. Araba kullanmayı ilk öğrendiğinizde pek çok dikkat gerektiren işi aynı anda yapıyordunuz ancak davranışı tekrarladıkça artık bu işleri düşünmenize gerek kalmadı ve hareketleriniz otomatik hale geldi. DEHB rahatsızlığı olan kişilerde hayatı boyunca pek çok olumsuz deneyim yaşamaları nedeni ile stres verici bir iş ile karşılatıklarında akıllarında işlevsiz otomatik düşünceler oluşur. Dikkatsizim ve bunu yanlış yapacağım, bu iş çok uzun sürecek gibi. Bu durum kısır bir döngüye dönüşür ve sorunu daha da kötüleştirir. Öncelikle düşüncelerimizi analiz etmemiz düşünce hatalarımızı fark edip bunları işlevsel olanlarla değiştirmemiz gerekir. Düşüncelerimizi nesnel olarak değerlendirirken kendimize şu soruları sorabiliriz?

1.Bu düşüncenin doğru olduğunu destekleyen kanıtlar nelerdir?
2.Alternatif bir açıklaması olabilir mi?
3.Olabilecek en kötü şey nedir?
4.Bunu kontrol edebilmek için yapabileceğim her şeyi yaptım mı?
5.Bu konu hakkında fazla mı endişeleniyorum?
6.İyi bir arkadaşım bu durumda neler söylerdi?
7.Eğer bu durum bir arkadaşımın başına gelseydi ona neler söylüyor olurdum?
Bu soruların ışığında duruma pozitif açıdan bakmalıyız. Negatif bakmamız sonucu olumluya çevirmeyeceğini unutmamalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Seçil YİKAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Seçil YİKAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seçil YİKAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke ve Başa Çıkma Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:22
Top