2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gidenlerin Ardından: Yas Süreci
MAKALE #13564 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Kasım 2014 | 7,463 Okuyucu
Türk Dil Kuruma göre yas, ölüm veya bir felaketten doğan acı ve bu acıyı belirten davranışlar, matem. Yas süreci ise düşüncemiz, duygularımız, davranışlarımızla örüntülü kültürel, dini, stratejik rutinlerin yansıtılmasıyla beraber manevi sorumlulukların yerine getirme ve yüzleşme zamanı olarak değerlendirilebilir.

Yas, genellikle ölüm üzerine gerçekleştirilen maddi manevi sorumluluklar ve duygular olarak bilinir. Ama özellikle sevgiliden ve dostlardan ayrılıkları da yas süreci içerisinde değerlendirmek yerinde olacaktır. Türkülerde ayrılık acısıyla ölüm arasında hep bir benzerlik kurulmuş ama ayrılığın daha acı olduğu vurgulanmıştır. Karacaoğlan eserinde “Ölüm ile ayrılığı tartmışlar. Elli dirhem fazla gelmiş ayrılık.” sözleriyle de ayrılık acısını tarif etmiştir.

Ölüm insan açısından kaçınılmaz olandır. Kendi ölümü ve sevdiklerinin ölümüyle beraber yaşamak insan için acı verici bir durum. Dini, manevi değerler; yaşamdan alınan doyum, sevdiklerimizle geçirilen kaliteli ve dolu zamanlar, gidenlerin ardından bizim yas sürecimizi etkileyen öğelerdir. Ayrıca o kişiye ilişkin sorumluluklarımızın yerine getirilmesi düşüncesi de etkendir. Ani yaşanan kayıplar veya olası beklenilen kayıplar da yaşanan acının şiddetini ve yas sürecini etkileyen başka bir faktördür. Ama her şey bir yana ölüm her durumda en büyük acıdır ve bununla yüzleşerek yeniden hayata tutunmak zaman almaktadır.

”Biricik oğlu hastalanıp ölen anne oğlunun cesediyle deli gibi sokaklarda dolaşıp her rastladığı kişiden oğlunu hayata geri döndürmesi için yardım istemiş. Sonunda bu mucizeyi gerçekleştirebilecek tek kişi Buda’dır diyen bir bilgeye rastlamış. Anne Buda’ya gitmiş ve oğlunu yaşama döndürmesi için yalvarmış. Buda anneyi dinlemiş ve şöyle demiş: Senin acını sona erdirecek tek bir yol var. Şehre in ve acının yaşanmadığı her evden bir hardal tohumu al ve hepsini bana getir. Anne şehre koşar, kapı kapı dolaşır ancak acının yaşanmadığı bir ev bulamaz ve anlar ki acıdan özgürce ayrılmanın tek ve berzah yolu oğlunun ölüsüyle vedalaşmasıdır.” Bu Tibet hikayesinde ölüm karşısında insanların yaşadığı çaresizliği, inkarı ve kabullenişi görebiliyoruz. Aynı zamanda ölümün herkesin başında olduğunu ve çok yaygın kullanılan kısa sözün belirttiği gibi ölenle ölünmeyeceğini de..

Ölüm veya ayrılıkla oluşan yas sürecinin aşamalarını en iyi açıklayan basamaklı teori 1969 yılında, psikiyatrist Elisabeth Kübler-Ross “yas sürecinin beş aşaması” olarak bilinen teorisidir. Bu teoriye göre yas süreci değişik aşamalardadır ve her insan yas sürecinde bu aşamalardan mutlaka geçmektedir. Bu aşamalar bu sırada her zaman gitmeyebilir ama genel seyir bu sıralamadadır.

Bu teorideki aşamalar şu şekildedir:

İnkâr: “Bu mümkün değil. Daha az önce telefonla görüştüm.”, “ Ölmüş olamaz. Daha çok genç..!” Veya ayrılık durumlarında “Beni terk etmiş olamaz.”, “Bunu beni sevdiği için yapıyor.” veya “Bu bir şaka olmalı! ”
Öfke: “Bu neden benim sevdiklerimin başına geliyor?”, ”Ben ona o kadar hız yapmamasını söyledim neden yaptı bunu!” Ayrılık için “Umarım benim başıma gelenin çok fazlası onun da başına gelir ve bunların cezasını mutlaka öder!”
Pazarlık: Allah’la veya başkasıyla anlaşma: “Allah’ım ne olur bu gerçek olmasın.” , “Ne kötülük yaptım da bunu gösterdiysen bundan sonra ……. yapacağım.”
Depresyon: Artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz düşüncesi. Çaresizlik ve gelecekten beklentinin azlığı… Öz bakımın azalması, ağlamaklı duygu durumu ve insanlara karşı değer yargılarının değişmesi. Sosyal anlamda geri çekiliş...
Kabulleniş: Ölümün veya ayrılığın kabullenilmesini içerir. Hayata mevcut imkânlarla devam etme, duyguların belirginliğinin azalması ve üzüntünün tolere edilebilir duruma gelmesini de. Yüzleşmenin sona ermesi ve kaybedilen kişinin yokluğuyla yaşama tutunma sağlanmıştır.
Ölüm ve ayrılıklardan sonra yaşanan bu süreçle beraber yas tutanın yapması gereken birçok sorumluluk ve görev vardır. Öncelikle yas tutanın kendine karşı görev ve sorumlulukları. Eğer bu süreç sağlıklı atlatılabilirse, psikolojide bitirilmemiş işler diye tabir ettiğimiz yarım kalan düşünce, duyguların yansıtılabilmesi tamamlanacak ve süreç sağlıklı şekilde kabullenişle sona erecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gidenlerin Ardından: Yas Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Gidenin Ardından (Kayıp ve Yas) Psk.Feyzullah ALPMAN
► Yas Süreci Psk.Simay Okşan ORAL
► Yas Süreci Psk.Çağlar KARAMAN
► Yas Süreci Psk.Muharrem ÇAPKIN
► Yas Süreci Psk.Dnş.Şafak UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gidenlerin Ardından: Yas Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:44
Top