2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Destek İçin Hasta Olmak Gerekmiyor!
MAKALE #13566 © Yazan Uzm.Psk.Seliyha DOLAŞIR | Yayın Kasım 2014 | 3,510 Okuyucu
Günümüzde bireylerin değişime ve gelişime eskiye oranda çok daha açık olması psikiyatri hizmetlerinde destek alan kişilerin sayısını da artırdı. Öyle ki bugün psikiyatri merkezlerine ve ruh sağlığı profesyonellerine gitmek kişinin hasta olması gerekmiyor. Bu durum eğitim ve kültür seviyesinin artmasına paralel tedavi yöntemlerinin sadece psikiyatrik rahatsızlıkları odak alan yaklaşımından çıkıp insanın işlevselliğini ve tam iyilik halini bozan durumları da ele almaya başlamasını bir sonucu.

Günümüzde değişime ve gelişime daha açık insanların psikiyatriden çok daha fazla faydalanmaya başladığı bir gerçek. Artık psikiyatri merkezlerine ve ruh sağlığı profesyonellerine gitmek için sadece hasta olmak gerekmiyor. Bu durum eğitim ve kültür seviyesinin artmasıyla insanların psikiyatriye bakışının esnemesinin yanında, psikiyatrik bilimsel tedavi yöntemlerinin de sadece psikiyatrik rahatsızlıkları odak alan bir tedavi yaklaşımından çıkıp insanın işlevselliğini ya da tam iyilik halini bozan durumları da ele almaya başlamasını bir sonucu.

Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği Uzm. Klnk. Psk. Seliyha Alten psikiyatrinin çalışma alanının hastalıktan öteye geçtiğine dikkat çekerken hedefin koruyucu ruh sağlığı hizmeti olduğuna vurgu yapıyor.

HEDEF KORUYUCU RUH SAĞLIĞI

Psikiyatri; panik atak, şizofreni, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıkların yanı sıra ilişki problemleri, çocuk eğitimi, ebeveyn-çocuk çatışmaları, boşanma, aldatılma, terk edilme, evlilik öncesi danışmanlık, farkındalık geliştirme, yaşam koçluğu gibi günlük hayatta maruz kaldığımız yaşamsal sorunları da kapsayan geniş bir çalışma alanıdır. Hedefte psikiyatrik hastalıkların tedavisinin yanı sıra, koruyucu ruh sağlığı çalışmalarıyla olası psikiyatrik hastalıkların gelişmesini önlerken, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik haline erişebilmektir.

Eskiden yaygın olan “ Ben deli miyim de gideceğim “ algısının kişiyi tedaviden uzaklaştırdığını belirten Alten bu algının da artık günden güne kırıldığını ifade ediyor.

BEN DELİ MİYİM ALGISI ARTIK YOK!

Eskiden çok yaygın olan “Ben deli miyim de gideceğim” algısı kişinin tedavi olanaklarından faydalanmasını engelleyen en katı yaklaşımların başında gelirken, ülkemizin psikiyatrik hastalık yükünü de arttıran en temel etkenlerden biri olmuştur. Ancak günümüzde bu algı giderek yok olmakta ve ruh sağlığı profesyonellerine daha kolay başvurduğu gözle görülür bir geçektir. Ancak yine de daha kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar toplumun onları etiketlemesinden duydukları çoğu zaman gerçekçi olmayan kaygı ile başvurularını gizleme eğilimi içerisinde olabilmektedir. Ancak önemli olan yardım aramaya açık olabilmeleri ve ihtiyaç duyduklarında başvurabilmeleridir.

Psk. Alten, eskiye oranla günümüzde kişinin iyilik haline bozan stresörlerin çeşitlendiği ve çoğaldığının altını çiziyor.

İYİLİK HALİNİ BOZAN TETİKLEYİCİLER ARTTI!

Psikiyatrik hastalıkları bir tarafa koyalım, günümüzde modernleşmenin bir sonucu olarak insanın fizyolojik-sosyal-psikolojik açıdan tam iyilik halini bozan birçok yaşamsal- sosyal- ekonomik tetikleyicilerde artma söz konusudur. Yani bundan 10 sene önce varlığından bile haberimizin olmadığı birçok şey şu anda ruh sağlığını tehdit eden stresörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin hayatımıza girerek çoğu bilgiye ulaşmamıza fırsat veren teknolojik gelişmelerin bağımlılık riski yaşatması gibi, sanıyorum bundan 20 yıl önce internet bağımlılığı, seks bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı gibi riskleri insanlar için çok daha azdı. Dolayısıyla günümüzde psikolojik destek almak koruyucu ruh sağlığı çalışmalarının en önemli kısmını oluşturmaktadır.

Ruh sağlığında üç temel kriterin olduğunu söyleyen Alten, uyuma dikkat çekiyor.

RUH SAĞLIĞININ 3 ÖNEMLİ KRİTERİ!

Ruh sağlığının en önemli üç kriteri kişinin kendisiyle, aile ve sosyal çevresiyle ve de iş çevresiyle uyumlu olmasıdır. Uyum kelimesi burada kişinin bu alandaki görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesini ve bir yandan da psikolojik olarak iyi bir duygulanım içerisinde olabilmesini ifade etmektedir. Kişinin uyumunun bozulması yaşamının gidişatından memnuniyetini düşürürken, görev ve sorumluluklarını yerine getirmede zorlanmayı ve insan ilişkilerinde sorunları da beraberinde getirir. Dolayısıyla kişini işlevselliğini ya da kendinden memnuniyetini bozan böyle dönemlerden geçerken psikolojik desteğe başvurması önemlidir. Aksi takdirde erken müdahale ile hızlıca çözümlenecek problemler, katlanarak daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle kişilerin yaşamsal ve durumsal yaşam krizleri olduğunda ya da kendinden memnuniyetinde bozulma olduğunda psikolojik desteğe açık olmalıdır.

Uzm. Psk. Seliyha Alten, kişinin zaman zaman maruz kaldığı bazı duygu durumlarda psikolojik desteğin ise kaçınılmaz olduğunu hatırlatıyor.

GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE DESTEK ŞART!

Sevilen birinin kaybı, ilişki sorunları, evlilik, boşanma, çocuk eğitimde zorlanılan durumlar, aldatılma, taşınma gibi gündelik hayatta herkesin karşı karşıya kaldığı çoğu durumlar aynı zamanda kişinin tam iyilik halini tehdit eden birer geçiş dönemleridir. Bu dönemlerde psikolojik desteğe açık olmak kriz dönemlerinin sağlıklı bir şekilde atlatılmasını sağladığı gibi olası psikiyatrik hastalıkların gelişimine de engelleyen bir önem taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Destek İçin Hasta Olmak Gerekmiyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seliyha DOLAŞIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seliyha DOLAŞIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seliyha DOLAŞIR Fotoğraf
Uzm.Psk.Seliyha DOLAŞIR
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seliyha DOLAŞIR'ın Yazıları
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Destek İçin Hasta Olmak Gerekmiyor!' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Terapileri Şubat 2010
◊ Yeni Aile Modeli Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:05
Top