2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Beslenme Düzeniyle İlgili Öneriler
MAKALE #13575 © Yazan Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ | Yayın Kasım 2014 | 3,235 Okuyucu
Günümüzde çocuk yetiştirmek giderek daha zor hale gelmeye başladı. Onların sağlıklı büyüyüp gelişmesi için anne baba olarak düşünmeniz gereken çok fazla şey var. Çocuklar için giderek artan tehditler sizleri daha tedirgin ve endişeli ebeveynler haline getiriyor olabilir.

Bir çocuğun temel ihtiyaçları çağa göre değişiklik göstermez; bunlar besleyici yiyecekler, düzenli uyku, oyun ve egzersiz gibi fiziksel ihtiyaçların yanında, ebeveynleriyle sevgi dolu iletişim kurmak ve zamanla yaşıtlarıyla ve diğer yetişkinlerle sosyal ilişkiler geliştirebilmektir… Ancak gelişen modern dünyada toplumun beslenme davranışlarında büyük değişiklikler oldu. Çabuk hazırlanabilen, raf ömrü uzun, pratik olduğu kadar katkı maddeli ve sağlıksız yiyecekler herkesin hayatına çok fazla nüfuz etti. Kullanılan etkili pazarlama yöntemleriyle de en çok hedef alınan kitle çocuklar olmakta. Beslenmenin yanı sıra, teknolojik aletlerin yoğun kullanımı, yetişkinlerle geçirilen zamanın azalmasıyla çocukların fiziksel aktivitelerinde de gözle görülür bir azalma oldu. Onlar artık kapalı ortamlarda ve ekran başında daha çok vakit geçirir oldular. Her geçen gün teknolojik gelişmeler ve beslenme ile ilgili tehditler artarken onları korumak için, anne babalar da nasıl davranacaklarını şaşırmış durumdalar.

Hal böyleyken, bazı anne babalar çocuklarının beslenme düzenini sağlama ve neyi yiyip neyi yemeyeceğine karar verme konusunda çok güçlük yaşamaktalar. Bu durum çocuklarının yediği şeyler konusunda onları tedirgin ederken genel huzurlarını da oldukça olumsuz etkilemekte.

Anne babaların çocuklarının neler yediklerinin kontrolünü ellerine almaları son derece mühim bir konu. Çocuğun ne zaman, nerede, ne yeneceğine yetişkinler karar verirken, yenip yenmeyeceğine ve ne kadar yeneceğine çocuklar karar vermelidir.

Anne baba çocuğun beslenme düzenini oluştururken, onun hem evde hem okulda aldığı kalori miktarını, fiziksel aktivitesini ve günlük harcadığı enerjiyi de göz önünde bulundurmalıdır. Çocuğunuz okulda öğünlerini uygun şekilde tüketiyorsa, evde ona aşırı yüklenmemelisiniz. Çocuklara koşma, oynama, hareket etme ve kendi alanlarında özgürce büyüme, adım adım azalan yetişkin denetimiyle, kendi kararlarını vermeyi öğrenme imkânları verilmesi onların gelişimi için büyük önem taşıyor.

Oyun ve egzersiz konularında çocuklar okul çağına geldiklerinde ve çocukluktan ergenliğe geçtikleri zaman; zinde, kendine güvenen, sosyal olarak başarılı ve bağımsız bireyler olabilmeleri için aşırı endişe odaklı denetiminizi serbest bırakmaya başlamalısınız.

Çocukları abur cubur yiyeceklerden uzak tutmanın ve onların dengeli ve sağlıklı beslenmesinin en iyi yolu; düzenli saatlerde, *aile üyeleriyle bir arada yenen yemeklerdir. Düzenli yemek yemeyen ve öğün aralarında atıştırmalıklara yüklenen çocuk masaya tok gelecek ve sofrada mızmızlık yapıp yemek yeme konusunda daha da seçici olacaktır. Çocuklar için öğünler arasında tüketmeleri için onlara aşırı tuzlu ya da şekerli, yağlı ve katkı maddeli abur cuburlar yerine, kuru ve taze meyve sebzeler, yoğurt, sade bisküvi ve kraker, kek gibi atıştırmalıklar sunabilirsiniz.

Çocuğu belli yiyecekleri yemesi için zorlamak da, onlara zararlı yiyecekleri yedirmek kadar sakıncalı. Aileyle birlikte sağlıklı ve keyifli seçenekler sunabilmek ve bunları birlikte geçirilen güzel vakitlerle ilişkilendirmek çok önem taşıyor.

Çocuklara abur cuburu tamamen yasaklamak, yasak olan yiyeceği çocuğun gözünde daha çekici kılıp, ilgiyi arttıracağından doğru bir tutum olmayacaktır. Çocuğun gezmeye çıkıldığında arada bir hamburger veya abur cubur yemesine izin verilmesi arkadaşları arasında bundan habersiz kalmamalarını sağlamakla birlikte, sizin denetiminiz olmadığı zamanlarda, o zamana kadar tatmadığı ve merak ettiği yiyeceklere saldırmamasını da sağlayacaktır.

Önemli olan çocuklarınızı hayattaki tüm tehlike ve tehditlerden korumanız değil, onlara tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarında doğru kararlar alabilme ve uygun tercihlerde bulunabilme becerisini kazandırabilmenizdir.

Psikolog Özge ÇİVCİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Beslenme Düzeniyle İlgili Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ÇİVCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özge ÇİVCİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukların Beslenme Düzeniyle İlgili Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğun Cinsel Eğitimi Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:58
Top