2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetin Olmazsa Olmazı Ara Öğün
MAKALE #13587 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Kasım 2014 | 3,405 Okuyucu
Diyelim ki yoğun iş gününden sonra eve geldiniz, uzun süredir bir şey yemediniz ve buzdolabınızda en sevdiğiniz pasta var. Kendinizle mücadele edip bütün bir pastayı mı yersiniz yoksa sağlıklı bir ara öğün yapıp iştahınızı baskıladıktan sonra doğru zamanda ve doğru miktarda mı pastanızdan yemeği beklersiniz.. Hangisi sizsiniz?

Gün içerisinde yeterince enerji ve besin ögeleri alınmadığı zaman akşam saatlerinde sürekli bir şeyler atıştırma isteği duyulması bilimsel bir gerçek.

Kilo vermek isteyen danışanlarımın ilk geldiklerinde beslenme alışkanlıklarını mutlaka sorguluyorum. Özellikle yoğun çalışan kişilerde akşam yemeğinden yatana kadar fazla kalorili özellikle yağlı ve yüksek karbanhidrat içeren yiyecekler tükettiklerinin farkına varıyoruz. Aynı zamanda kahvaltı yapmadan güne başlayanlar ve az uyuyanlar da fazla kalorili yiyecekler tüketme eğiliminde. Bu da kısa dönemde kilo almamıza, uzun dönemde de obeziteye neden olmaktadır. Bu nedenle ara öğünler hem sağlıklı beslenmenizde hem de zayıflamanızda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Düzenli saatlerde ve belirli miktarda yaptığınız ara öğünler, kan şekerinizdeki dalgalanmaları önler.

Açlığı bastırarak bir sonraki öğünde çok fazla yemeği engeller ve metabolizmanızı hızlandırır.

İştahınızı kontrol altında tutarak kilo vermenize yardımcı olur.

Mide-sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Gün içersinde daha enerjik olmanızı sağlar.

Her ara öğününüzün saati belli olmalı. Örneğin kahvaltıyı 7.00 de yapan biri için uygun ara öğün saati 10.00 olmalıdır. Öğünlerinizin saatlerini 3 er saatlik bir zaman dilimi ayırarak ayarlayabilirsiniz. Aslında kişiye göre değişkenlik gösterir. Açlık-tokluk durumunuza göre ara öğün saatleriniz belirlenmelidir. Bu konuda diyetisyeniniz-beslenme uzmanınız sizin için en doğru zamanı ayarlayacaktır.

Çocuklarınıza okul öncesi dönemden itibaren sağlıklı ara öğün alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bu sayede çocuklarınızın günlük almaları gereken enerji ve besin ögelerini tamamlayarak, en doğru şekilde büyüme ve gelişmesini sağlayacak ve gelecekte kilo problemi yaşamasını engellemiş ya da en aza indirmiş olacaksınız.

Ara öğün alternatifleri;

1/2 Kepekli lavaş ekmeğe lorlu kırmızı biberli tost
2 tane peksimet+ 1 dilim beyaz peynir
1 parça bitter çikolata+ 1 bardak yarım yağlı süt
Rendelenmiş pişirilmiş yeşil elma+toz tarçın+ 2 ceviz
100 g light yoğurt+ rende kereviz salatası+ 2 etimek
1 kase çorba
1 minik kutu meyveli yoğurt+ 5 tane badem
Küçük bir kase leblebi, kuru üzüm, fındık karışımı
1 probiyotik yoğurt+ 1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 avuç kuru dut+ 6 tane badem
Lorlu cevizli yağsız tost + yeşil çay
Yeşil çay+ 2 kepekli galeta


Tok tutan tatlı tarifi

Kış aylarında evinizde kolayca bulunabilecek bol lifli ve C vitamin kaynağı meyvelerle light bir meyve salatası yapabilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı karşılayacak ve posalı meyvelerden oluşan bu tarif sindirim sisteminizin çok daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.

Malzemeler:
• 1/2 adet Muz
• 1/4 adet nar
• 1 su bardağı light yoğurt
• 2 yemek kaşığı Yulaf ezmesi
• 1 yemek kaşığı bal
• 1 yemek kaşığı kuru üzüm/yaban mersini

1. Yoğurdunuzun üzerine bal gezdirin.
2. meyveleri istediğiniz şekilde doğrayıp, yulaf ezmesini ekleyip yoğurdunuza karıştırabilirsiniz. (Tatlı ihtiyacınızı gidermeye etkili olması açısından meyvelere 1 çay kaşığı tarçında ilave edebilirsiniz.)
3. Kuru üzüm ve nar taneleriyle süsleyin.

Ara öğüne uygun tatlı 2 : Ayva tatlısı

1 su bardağı su,
2 orta boy ayva,
1 çay bardağı toz tatlandırıcı

Tencereye suyu koyup, kaynatın. Ayvaları yıkayıp ikiye bölün, (çekirdeklerini çıkarın), kaynayan suya ekleyin. yumuşayıncaya kadar yaklaşık 7-8 dakika pişirdikten sonra üzerine tatlandırıcı ekleyip karıştırın. Üstten ısıtılmış fırında ayvaların üstü hafif kahverengileşinceye kadar, 10-15 dakika bekletin. Soğuyunca servis tabağına alıp üzerini az miktarda light krem şanti veya 1 tam ceviz ile süsleyebilirsiniz.


Sağlıkla Kalın.
Diyetisyen Ebru Aytekin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetin Olmazsa Olmazı Ara Öğün" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru AYTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru AYTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Yazıları
► En Sağlıklı Öğün: Kahvaltı Dyt.Deniz BERKSOY
► Neden Ara Öğün Yapılmalı? Dyt.Safiye TAŞ
► Sağlıklı Beslenmede Öğün ve Menü Planlama ÇOK OKUNUYOR Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyetin Olmazsa Olmazı Ara Öğün' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:15
Top