2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İdeal Partner Arayışı
MAKALE #13588 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KAMA | Yayın Kasım 2014 | 4,129 Okuyucu
Aşk, sevgi ve romantizm mutluluk, süreklilik ve uzun dönem bağ kurma ihtiyacını karşılayabilmektedir. Her birey bir ilişki içerisindedir ve başarılı bir romantik ilişki sürdürmeyi kişilerin yaşamlarında verdikleri bir mücadele olarak kabul edebiliriz. İlişki öncesinde ise istenen bir partneri bulma ya da her zorluğa göğüs gerebilecek ve birlikte engelleri aşabileceğimiz kişiyi bulma da kişilerin verdiği önemli bir savaştır. Bazen istenen partner bulunsa da işler ters gidebilmekte ve mutsuzluk belirebilmektedir.Romantik aşk; zor ve karmaşık bir kavramdır. Bağlanma, bakım verme, etkilenme, cinsel uyum faktörlerini içerse de tanımlanması zordur ve yakın ilişkilerin en temel ihtiyacıdır.

Kişilerin inançları ve ideal standartları vardır ve bir ilişki kurarken farkında olarak ya da olmayarak bu fikirler seçimlerimizde rol oynamaktadır. Kişilerin devam eden ilişkilerinde süreci iyi ya da kötü algılamaları da ilişkinin kalitesini etkilemektedir. Aynı ilişkiyi, bir kişi iyi olarak atfederken diğer partner kendi içsel yansımalarıyla kötü olarak adlandırdığında problemler çıkabilmektedir. Kişi, ilişki öncesindeki ideal ilişkiye dair inançlarını şu an yaşadığı ilişkide doğruluyorsa mutlu olacağına inanmaktadır. Beklentiler mutluluğu belirler. Kişinin kendisi, kendisi dışındaki kişiler, çevre, diğer bireylerle ilişkiler ve ilişkinin kendisi pozitif ya da negatif ilişkinin belirleyicileridir.

Birçok kişiden bütün ilişkilerinde ilişki seçimlerinde aynı hataya düştüğünü ya da hep aynı tarz kişilikte partnerleri seçtiğini duymaktayız. Bu durum gösteriyor ki; bireyin iç dünyası, geçmiş ilişkileri, aile dinamikleri, yaşadığı ilişkiyi, ilişki doyumunu ve aşkı yaşama stilini etkilemektedir. Yapılan araştırmalar kişilerin partnerlerini;
• Yakınlık, güven, sadık olma potansiyeli, sıcaklık ve sıcakkanlılık,
• Etkileyici bulma, görece yakışıklı ya da güzel olma, enerjik olma ve sağlıklılık
• Sosyal statü ve kaynaklar boyutunda seçtiklerini ve akıllarındaki ideal partner imajının bu özellikleri barındırdığını göstermektedir.

İdeal partneri bulalım ya da bulmayalım, bulduğumuza inanalım ya da inanmayalım yaşadığımız ilişkide mutlu olmak adına çabalamak sağlıklı bir durumdur. Günümüzde boşanmalar artmaktadır, elbette ki sağlıklı alındığı takdirde boşanmak olağan bir durumdur fakat boşanma kararını bireyler istemeden, konuşulmadan bazen de sadece bir tepki olarak, sevildiğini görmek, ders vermek adına yapılabilmektedir. Böyle durumlarda kararımızın ne kadar doğru olduğunu sorgulamak olumlu bir davranıştır. Karşılaşılan ilk zorlukta pes etmek yerine, huzurlu olma ve mutlu kalmanın sağlanması, başarabileceğimiz ve başardığımızda güçlenebileceğimiz bir mücadeledir.

Peki, ilişkilerimizde nelere dikkat etmeliyiz?
• Genellemelerde kaçınmak
• Güven sağlanması
• Sevgi, saygı, sadakat üçlüsü
• Şiddet ve düşmanca tavırların yokluğu
• Kişilerin kendi iç huzurları
• Farkındalıkların artması
• Çözüm odaklı yaklaşım
• Yakınlık, sıcaklık ve bağ kurulması gibi durumların göz önünde bulundurulması sağlıklı ve daha yapıcı ilişki kurabilmek adına fazlasıyla yardımcı olabilmektedir.

Bütün denemelerimize rağmen, bazen ilişkilerimizde yaşadığımız olumsuzluklar, bireysel olarak kişileri depresyon ya da kaygı gibi ruhsal durumlara itebilmekte ya da çiftler arası anlaşmazlıkların çoğalmasına sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda ilişkinin derinlikli değerlendirmesi adına, partnerlerin kabulu halinde ( çiftlerin ikisinin de isteği önemlidir) çift terapisi alabilir ya da bireysel olarak destek alma amaçlı psikoterapilerden fayda görebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İdeal Partner Arayışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyma KAMA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KAMA Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KAMA
Bursa
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın Yazıları
► Mutluluk Arayışı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Anlam Arayışı ve Acılar Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İdeal Partner Arayışı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Romantic Conflict Kasım 2015
► Acaba Aşık Mısınız? Aralık 2014
► Ayrılık Ekim 2014
► Sınav Kaygısı Ekim 2014
◊ Tükenmişlik Ocak 2015
◊ Öfke Kontrolü Kasım 2014
◊ Empatik İletişim Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:28
Top