2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Mevsiminde Ara Vermeden Sağlıklı Beslenin
MAKALE #1361 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Temmuz 2008 | 6,123 Okuyucu
YAZ MEVSİMİNDE DE ARA VERMEDEN SAĞLIKLI BESLENİN

Sıcak günlerin başladığı, gündüzlerin uzadığı ve içimizi tatlı bir heyecanın sarmaya başladığı günler geldi çattı. İncecik ve hafif kıyafetleri dolabımızda ön sıraya çıkarmaya başladığımız bu günlerde sağlığı elden bırakmamak ve plajlarda formda bir görüntü yakalamak için yaz aylarında hayatımızdaki değişiklikleri iyi gözlememiz ve beslenme kararımızı verirken bu değişiklikleri göz önünde bulundurarak sağlıklı seçimler yapmamız gerekiyor.

Yaz mevsiminin başlangıcı ile birlikte yaşantımıza birçok değişiklik meydana geliyor. Bizi en çok etkileyen etmenlerden bir ise günlerin uzaması oluyor. Kimileri için güzel havalar ve uzun günler daha çok fiziksel aktivite imkanı anlamını taşırken, çoğumuz için daha çok sosyal ortam ve da ha çok davet anlamına geliyor. Bitmek bilmeyen yaz partileri, davetler ve eğlenceler nedeni ile yaz boyunca kilomuzu korumaya çalışmak kimi zaman bir işkenceye dönüşebiliyor.

Oysa yaz mevsimi boyunca formumuzu korumak hatta geliştirmek mümkün. Tek yapılması gereken akılcı tercihler yapmak.Sosyal ortamlarda, ofiste, tatilde ve normal yaşantımızda yaza özgü sağlıklı besinler seçerek ve daha hareketli olmaya özen göstererek forma kavuşmamız oldukça kolay.

Yaz mevsiminde beslenmemiz ile ilgili en çok özen göstermemiz gereken konu su tüketimidir. Gün boyunca hava sıcaklıkların bağlı olarak ter ile vücudumuzdan attığımız su miktarı artar. Vücuttan kaybedilen suyun karşılanamaması, ateş yükselmesi, dikkat dağınıklığı gibi belirtiler ortaya çıkarırken, su ihtiyacının uzun süre karşılanmaması ölüme bile sebep olabilir. Bu nedenle günlük beslenme düzenimizin içerisine mutlaka yeterli miktarda suyu eklemeli ve susamadan su içme alışkanlığı kazanmalıyız. Sağlıklı bir yetişkinin günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık 1,5-2 litredir. Yaz mevsiminde ise bu ihtiyaç 3 litreye kadar çıkabilir. Bu dönemde zayıflama diyeti yapanlarında mutlaka su tüketimine özen göstermeleri gerekir. Çünkü zayıflarken yağ dokusunun yıkılması ile oluşan artık maddelerin idrar yolu ile atılabilmesi için yeterli su tüketimi şarttır.

Sıcakların gün geçtikçe arttığı bu mevsimde sindirim sistemimizi de koruma altına almamız gerekir. Kızartma ve kavurma gibi yüksek yağlı ve yanmış yağ içeren besinler sindirim sistemimizin zorlanmasına ve çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaz ayları boyunca su içeriği yüksek sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan ağır besinlerden kaçınmalıyız.

Kış aylarının tersine yaz aylarında karbonhidratlı besin tüketimi bir miktar azalır. Fakat kimi bireylerde tatlı krizleri ve karbonhidrat isteği bir türlü geçmez. Karbonhidrat içeriği yüksek beyaz şeker içeren besinlere yönelmeden önce bu tür besinlerinde sindirim sitemimizi zorlayabileceğini unutmamamız gerekir. Aşırı miktarda Karbonhidratlı besin tüketimi yaz aylarında kendimizi bitkin, yorgun ve uykulu hissetmemize neden olabilir.

Birçok kişinin yaz aylarında meyve-sebze diyetleri uyguladığı bilinir. Sebze ve meyveler her ne kadar çok sağlıklı besinler arasında yer alsa da yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin ana kuralı her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda tüketmektir. Bunun dışında sebzeler az miktarda bitkisel protein içerirken meyvelerin protein içerikleri yoktur. Yaz boyunca uygulanacak bir meyve-sebze diyeti protein yetersizliğine yol açarak; ödeme, kas doku yıkımına ve diğer birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaz boyunca yeterli protein alabilmek için proteinin en zengin bitkisel kaynaklı olan et ürünleri ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmeliyiz.

Yaz ayları boyunca tüketimi azalan bir diğer besinde yumurtadır. Birçok kişi sıcak havalarda yumurta yemek istemez. veya bu besini tüketmeden çekinir. Fakat yumurta anne sütünden sonra en değerli protein kaynağıdır. Bu nedenle özellikle çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından kişisel özelliklerde dikkate alınarak tüketilmelidir. Alışılagelmiş yumurta pişirme yöntemleri yumurta yemenize engel oluyorsa, yaz boyunca farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin, cılbır veya menemen gibi yumurta yemekleri hem lezzetli hem de sağlıklı seçeneklerdir.

Yaz aylarında sıkça yapılan başka bir beslenme hatası ise yağların tamamen hayatımızdan çıkarılmasıdır. Oysa zayıflayabilmek için bile vücudun bir miktar yağa gereksinim duyduğu bilinir. Yaz aylarında hafifi menüler için zeytin yağlıları tercih edebilir, haftada 1-2 kere de olsa balık tüketmeye özen gösterebilir ve fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları haftada 2-3 kez ara öğün olarak tercih edebiliriz. Bu şekilde bir beslenme tarzı ile yağ ihtiyacımızı karşılamamız mümkün olacaktır.

Diğer bütün mevsimlerde olduğu gibi vitaminler, mineraller ve posa da beslenmemizde yeteri kadar yer almalıdır. Vitamin ve mineral ihtiyacının tam olarak karşılanabilmesi için beslenmemizde dört ana besin grubu olan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri sebze-meyveler ve pirinç, bulgur, makarna ve ekmek gibi tahıl ürünlerine yer vermemiz gerekir. Posa tüketimin arttırmak amacı ile günde 5-9 porsiyon sebze-meyve tüketmeye özen göstermeli ve tam tahıl ürünlerine soframızda daha fazla yer açmalıyız.

Eğlencelerin dur durak bilmediği bu mevsimde besin kalitesi çok düşük olan ve boş enerji kaynağı olarak nitelendirilen alkollü içecekleri de sınırlı miktarda tüketmemiz gerekir Açken alkollü içecek tüketimi kan şekerinin düşmesine neden olabileceğinden ötürü alkollü içecekleri tok karına ve hafif atıştırmalıklar ile tüketmeye özlen gösterilmesi gerekir. Bunun dışında alkolün vücudumuzdan çabuk atılmasını istiyorsak alkol tüketimi sırasında ve sonrasında bol su içmeye, alkol tüketiminin ertesi günü ise fiziksel aktivitemizi arttırmaya dikkat etmemiz gerekir.

Soru - Cevap

Ahmet D: Merhaba Nil hanım ben 37 Yaşında Bekar yaşayan bir beyim,Normal olarak öğünlerim ve yemeklerim pek düzenli değil,Yaz geldi şimdi tatil zamanı,bildiğiniz gibi yaz aylarında beslenme daha da zorlaşıyor,hem canınız istemiyor hemde çok fazla alkol tüketiliyor,içkiyle bir alakası varmı bilmiorum ama göbek bölgemde bir kalınlaşma oluştu bana birkaç öneride buluşabilirmisiniz?

Cevap:
Merhaba Ahmet bey,Size önereceğim ilk şey öğünleriniz düzene sokmanız gerektiği olacak,mümkünse 3 ana 3 ara öğün olmak üzere öğünlerinizi günde 6 öğün olarak düzenleyin,6 öğün yiyemeyeceğinizi düşünmeyin öğün aralarınız heryerde bulabileceğiniz yoğurt,meyve,kuruyemiş gibi yiyeceklerden oluşsun.Böylece ana öğünlerinize çok aç olarak sofraya oturmayacağınız için yemekte aşırıya kaçmazsınız,her ne kadar hazır gıda ile beslenip dışarıdan yeseniz de ev yemekleri yapan biryerlerde yemeye çalışıın ve mümkünse sebze ağırlıklı yemekler seçin,yağ ve tuzu abartılı kullanmayın.Bölgesel kilo sorunu olabilir,bu gösteriyor ki yağ hücreleri daha çok göbek bölgenizde yer alıyor.zayıflamaya başlarsanız genel olaak vücudunuzdan yağlar atılacak ve inceldiğiniz farkedeceksiniz.Alokl ile ilgili olarak aşırı tüketmemenizi ve tükettikten sonra mümkünse tüketim sırasın da da bol bol su içmenizi,öneriyorum,ertesi günde mümkün olduğu kadar fiziksel aktivite de bulunmak yararınıza olacaktır.



Nil ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Mevsiminde Ara Vermeden Sağlıklı Beslenin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Sağlıklı Beslenin, Hasta Olmayın Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► Kış Mevsiminde Beslenme Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaz Mevsiminde Ara Vermeden Sağlıklı Beslenin' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:29
Top