2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akademik Başarı İçin Öğretmene Saygı
MAKALE #13616 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Kasım 2014 | 5,225 Okuyucu
Her veli,okulların açılması ile birlikte çocuğundan başarı beklemeye başlar, çocuğunun başarılı olması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır. Gerekiyorsa özel dersler aldırılır, özel okullarda okutulur.

Eğer çocuğun psikolojik durumunda sorunlar yaşanıyorsa uzmanlardan destek alınır. Okul kitaplarına destek kitaplar, yardımcı ders kitapları alınır, eğitim cd leri edinilir. Çocuk, stresini atsın diye spora yönlendirilir, müzik, enstruman dersleri aldırılır. Günlük yaşamı planlanmaya çalışılır. Uyku ve beslenmesine dikkat edilir.

Tüm bu çalışmalar ve gayretler, çocuğun başarısı içindir. Okul ve öğretmen seçimleri çok çoookk önceden tasarlanmaya başlanır. Okulun fiziksel şartlarına bakılır,
personelin ilgisine, kantinine, yemeklerine, mönüsüne, sosyal etkinliklerine kadar araştırılır ve çocuk için en mükemmeline maddi olanaklar elverdiğince ulaşılmaya çalışılır. Çünkü, akademik başarı olmazsa olmaz.. Herkeste bir yarış, bir karşılaştırma, bir arayış, bir sorma soruşturma yıl boyunca devam eder.

Sınıflara girdiğimizde durum nasıl?

Sınıf içindeki yerleşim düzeni, fiziksel koşullar şimdiki konu başlığım ile alakalı değil. Konu:

ÖĞRETMENE SAYGI ..

Eski yıllarda bilenler bilir, ya da okuyanlar, bu konu ile ilgilenenler bilir '' eti senin; kemiği benim '' tarzındaydı, ya da '' öğretmenin vurduğu yerde gül biter '' şeklindeydi. Veliler, okullara çocuklarını emanet ettiğinde böyle bir yaklaşım içindeydi. Öğretmen, çocuğun en yakını annesi, babasıydı..

Öğretmenden de bir o kadar çekinilir, yakınından geçmek cesaret isterdi. Öğretmen, öyle bir sahiplenirdi ki çocuğun yanlış davranışında bir umursamazlık olmaz, hemen uyarı gelirdi. Yalnızca akademik başarı değil; davranışlar da önemliydi, belki de davranışlar başarının önüne geçiyordu.

Özel okullarda öğrenci okutan ebeveynlerin bir kısmı aile içi konuşmalarda öğretmeni satın aldığını ima eden tavır içinde olabiliyorlar. Okul-aile işbirliğinde arada geçen konuşmalara çocuk şahit olabiliyor.

''Öğretmen yanlış yapmış, çocuğa hiç böyle davranılır mı? Benim çocuğum bunu hak etmedi, gidip müdürle konuşacağım, haddini bildireceğim'' tarzındaki konuşmalara pek çoğumuz rastlamışızdır. '' Öğretmen filan çocuğun yaptığı yanlışa sesini çıkarmıyor, ama benim çocuğum bir yanlış yapsa hemen kızıyor'', ''öğretmen önce kendine baksın, giyinmesini bile bilmiyor'' çocuk okuldan geliyor '' anne-baba, öğretmene bir soru sordum, bilemedi'', veliler kendi aralarında konuşuyor '' sizin öğretmen şu sayıda çocuğu falan okula sokmuş, bizimkini şikayet edeceğiz'' gibi konuşmalarla öğretmen çocuğun yanında aşağılandıkça aşağılanıyor.

Sınıf içinde yapılan saygısızlıklara, öğretmen katlanmak zorunda bırakılıyor. Çünkü, sınıfından bir öğrencinin önümüzdeki sene o okula devam etmemesi demek, o öğretmenin işine son verilmesi demek olabiliyor. Her durumda, öğretmen çocuğun davranışlarına veliden ters tepki almamak için kesin ve net tavır göstermemelidir. Ertesi gün veli gelir, kendi çocuğunun yanında ''öğretmenin ağzının payını'' verir.

Evinde bir-iki çocuğu ile başedemeyen veli, 30-40 bazende 50 öğrenci ile eğitim ve öğretim yapmak durumunda olan öğretmeni çocuğunun yanında acımasızca eleştirmemelidir. Bu, çocuğunun eğitimi ve öğretiminin başarılı olması için gereklidir. Çocuk, öğretmenine saygı duymuyorsa, değer vermiyorsa, öğretmeninin anlattığı dersin hiç bir önemi yoktur.

Çocuğun gözünde kendisi değerli ve önemlidir, öğretmen hiçe sayılacak, hatta kendi hırsının alınacağı bir obje haline gelecektir. Eğitim adına yapılacak eleştirilerden çocukların haberi olmamalıdır.

Burada öğretmenlerde, kendilerine saygı duyulmasını sağlayacak davranış biçimi içinde olmaya çalışmalı, çağa ayak uydurabilmeli, tutarlı davranış içinde olmalı, öğrenci ayrımı yapmamalı, belli prensipleri olmalı, hep kendini yetiştirmeye ve geliştirmeye açık olmalı, işlerini severek yapmalı, ekonomik durumların iyileştirilmesi dikkate alınmalıdır.

Öznur Simav- pedagog- eğitimci
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akademik Başarı İçin Öğretmene Saygı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Çocuklarda Akademik Başarı Psk.Nihan ARDA
► Sbs’de Başarı İçin Püf Noktalar Psk.Dnş.Ömer AKGÜL
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Zekeriya GUTER
► Başarı İçin Hedefini Belirle! Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Akademik Başarı İçin Öğretmene Saygı' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top