2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Fobisi
MAKALE #13628 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Kasım 2014 | 3,930 Okuyucu
OKUL FOBİSİ

“Okula gitmek istemiyorum”, “Okuldan nefret ediyorum”, “Karnım ağrıyor/ ateşim var/ midem bulanıyor/ bu sabah kendimi iyi hissetmiyorum/ sanırım çok hastayım okula gitmesem olur mu?” gibi ve bunlara benzer ifadeler bazı anne ve babalar için çok tanıdık ve adeta kabus haline gelmiş cümlelerdir. Bu ve benzeri cümleler sıklıkla ve genelde her sabah tekrarlanıyorsa, her sabah okula ağlama krizleriyle gidiliyorsa, türlü bahanelerle okula gitme geciktiriliyorsa “okul fobisi” konusunda anne babalarda bir soru işareti belirmelidir. Okul fobisine müdahale edilmez tedbir alınmazsa kronik hale gelecek okul reddini, akademik başarısızlıklara bile neden olabilecektir.

Okul fobisinin sebeplerini önce ev ortamında değerlendirmek gerekir. Evde her dediği yapılan, kuralları ve sınırları olmayan, sosyal beceri kazanmamış, sorumluluk verilmemiş ve paylaşmayı öğrenmemiş çocuklar okul ortamına uyum sağlayamayacaktır. Benzer şekilde anneye aşırı bağımlı ve yine annenin çocuğa aşırı bağımlı ve korumacı olduğu bir tutumda yetişen çocukta okula uyum konusunda başarı gösteremeyecek ve bu duygular okul fobisine dönüşecektir.

Okul fobisinin pek çok sebebi vardır. Mükemmeliyetçi kişilik yapısı, yüksek beklentiler, özgüven eksikliği, sorumluluk almak istememe, kurallara uymak istemem, yeni kardeşin doğması, sosyal beceri eksikliği, bağımlı kişilik yapısı, yakın dönemde yaşanan taşınma, bir yakınının ölümü, anne baba çatışmaları ya da boşanma, çok sık karşılaşılan akran zorbalığı, kötü okul iklimi, çok sert ya da çok duyarsız öğretmen tutumları, ihmal ve istismar, okul ve öğretmen değişikliği, okulun uygun olmayan fiziksel yapısı, okul servisinde yaşanan olumsuz olaylar, okuldan uzun süre uzak kalma, çok sık devamsızlık yapma gibi daha pek çok sebep okul fobisine neden olabilmektedir.
Okul fobisi genelde okul öncesi eğitimde ve 1. sınıfta ortaya çıkar fakat daha ileriki sınıflarda da bu fobinin yaşanma ihtimali vardır. Kız ve erkek çocuklarda görülme oranı aynıdır.

AİLELERE ÖNERİLER:
• Okul fobisinin nedenleri araştırılarak bu nedenler üzerinde durulmalı ve olumsuz durumlar düzeltilmeye çalışılmalıdır.
• Okul fobisi yaşayan çocuğun fiziksel yakınmaları ve davranışlarını aileler pekiştirmektedir ve çocuğun okula gitmeye direnme süreleri artmaktadır. Bu sebeple tepkilerine ve fiziksel yakınmalarına karşı çocuk okula tam vaktinde götürülmelidir.
• Fiziksel yakınmaların gerçek olmadıklarından emin olduktan sonra bu yakınmalar pekiştirilmelidir.
• Devamsızlığa kesinlikle izin verilmemelidir. Çünkü okul fobisi bir kısır döngüdür. Çocuk okula fobisi yaşadıkça devamsızlık yapacak, devamsızlık yaptıkça okula gitme isteği daha azalacaktır. Devamsızlık engellenerek kısır döngü kırılmaya çalışılmalıdır.
• Okul aile işbirliği önemlidir.
• Okulda güven ortamı oluşturulmalıdır.
• Okul fobisi annenin çocuğa aşırı bağımlılığından kaynaklandığı durumlarda, annenin duygularına ve davranışlarına karşı özeleştiri yapmalıdır.
• Okul gitme konusunda ikna için uzun uzun konuşarak ikna etmek genelde çözümle sonuçlanmayacak ve çocuk anne babayı ikna edecektir. Bu konuda anne babanın empatik bir tutumla birlikte net ve tutarlı bir tavır sergilemelidir.
• Kurallara alışık olmayan, sorumluluk almayan çocuklar için ev ortamında da bazı değişiklikler yapılmalıdır. Kurallar ve sınırlar evde de olmalıdır. Çocuğa ev ortamında ve sosyal hayatta da sorumluluklar verilmelidir.
• Sosyal iletişim becerilerini artırmaya yönelik etkinlikler yapılmalıdır. Akran iletişim kuvvetlendirilmelidir.
• Okula kademeli olarak alıştırma yöntemi seçilebilir. Anne babalar önce sınıfın kapsında, sonra bahçede şeklinde kademeli olarak okuldan uzaklaşmalıdır.
• Cezalandırmadan, eleştirmeden, yargılamadan soruna çözüm bulunmalıdır.
• Kronik hale gelmiş okul fobisinde bir uzmana başvurulmadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Fobisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okul Fobisi Psk.Merve KIRNA
► Okul Fobisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Okul Fobisi Psk.Zehra ORGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Fobisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:15
Top