2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



D Vitamini ve Obezite
MAKALE #13645 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Kasım 2014 | 6,464 Okuyucu
D VİTAMİNİ VE OBEZİTE

Son yıllarda tartışılan konulardan biri de D vitamini ile obezite arasındaki ilişkidir. Tartışmalara göre bazı bilim adamları obezitenin D vitamini eksikliğini tetiklediğini düşünürken, bazıları D vitamini yetersizliğinin obeziteye yol açabileceğini savunmaktadır.

D vitamini eksikliği ile obezite arasındaki ilişki henüz açıklanamamıştır. Aktif D vitamininin yağ dokusunda serbest yağ asitlerini etkilediği düşünülmektedir.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalar yüksek doz D vitamininin yağ dokusunda enerji harcamasını artırdığı gözlenmiştir. Fakat, kontrollü çalışmalar D vitamini desteğinin obez ve kilolu bireylerde kilo kaybıyla arasında tutarsızlıklar saptamıştır. Ayrıca savunulan başka bir duruma göre obez bireylerde kışa adaptasyonda D vitamini azalması ile yağlanmanın arttığı gözlenmiştir.

Bir yaklaşıma göre, genetik faktörler ve çevre bu durumla ilişkilidir.Eğer düşük D vitamini seviyesi obezite ile ilişkili ise,genetik faktörler düşük D vitamini ile ilişkili olup buda BKI’nın(Beden kitle indeksi) yüksek olmasına yol açar.Tersi olarak,obezite düşük D vitamini ile ilişkili ise,genetik faktörlere göre BKI yüksektir ve buda düşük D vitamini ile ilişkilidir.Genetik doğrudan D vitamini ile ilişkili olmayıp,yaşam stili ve sosyo-ekonomik durum bunu değiştirerek D vitamini seviyesini etkiler.(1)
21 çalışmayı içeren bir meta analize 42.024 birey katılmıştır. Sonuçlara bakıldığında; BKI’daki her artış düşük D vitamini ile ilişkili bulunmuştur. Yani BKI artışının düşük D vitamini düzeyine neden olduğu kanıtlanmıştır. Tersi olarak obezite gelişiminde D vitamini etkisi gözlenmemiştir. (1)
Bir düşünceye göre ise, paratroit hormon seviyeleri (D vitaminini aktifleştiren enzimi uyarır) obez bireylerde yüksek bulunmuştur ve bu durum obezitede düşük D vitamini konsantrasyonunu etkiliyor olabilir denmiştir.(1)
Yapılan başka bir çalışmada D vitamini seviyesinin obezite ve tip 2 diyabet prevelansı ile ilişkisine bakılmıştır. Çalışmada D vitamin suplemanı 10 hafta boyunca verilmiştir ve obezite başlangıcı üzerine etkisi incelenmiştir. Yüksek yağ içeren diyetlerle D vitamini suplemanı alımı kilo kazanımını sınırlandırmıştır fakat kan şekerini artırmıştır. Kilo kazanımını sınırlandırmasının nedenleri ise; yağ yakımını artırması şeklinde olabilir diye düşünülmüştür. (2)
Başka bir çalışmada 548 kişi incelenmiştir. BKI ortalamaları 34.5 olan bireylerin vücut yağ oranları yüzdesi ortalama e %37’dir. Bu çalışmaya göre ise bireylerin D vitamini seviyelerinde azalma obezite ile ilişkili bulunmuştur fakat metabolik sendromla ilişkisi saptanmamıştır.(3)
Yapılan başka bir çalışmada yaşları 55-74 arasında değişen 1357 erkek ve 1264 kadın incelenmiştir. Hafif kilolu ve obez olanlarda sıklıkla D vitamini seviyesinde düşüklük gözlenmiştir. (4)
73 obez hastanın incelendiği bir çalışmada ise, %63’ünde D vitamini yetersizliği gözlenmiştir.(5)
Sonuç olarak bakıldığında ise yapılan çalışmaların çoğunda obez bireylerde D vitamini seviyesinde azalma olduğu saptanmıştır. Yani obezite D vitamini seviyesinde azalmaya yol açarken, düşük D vitamini obeziteyi tetiklememektedir.

BALIK SEZONU BAŞLADI…
Balığın en bol bulunduğu mevsimlere girmiş bulunmaktayız. Balık çeşit olarak ve bulunabilirlik olarak kolay olmasına rağmen, balık tüketimi ülkemizde çok azdır. Yapılan araştırmalara göre, balık tüketimi kişi başına 10kg’dan az olarak saptanmıştır. Buda göstermektedir ki balığı yeterince tüketmiyoruz. Balığın faydalarına baktığımızda ise belki tüketim sıklığını artırabiliriz.
Balık omega-3,doymamış yağ asitleri,DHA( kalp sağlığını koruyucu yağ asitleri) içerir. İyi bir protein kaynağı olan balık, yara iyileşmesi, doku onarımı, büyüme gelişme ile hafızanın iyileşmesine yardımcı bir besindir.
Omega-3 yağ asitleri içermesi balığı doğal aspirin konumuna sokar. Omega-3 kalp rahatsızlıklarından koruyucu olup, kolesterolü düzenlemeye yardımcıdır.
A ve D vitamini de içeren balık, kemik gelişmesi ve ileri yaşlarda kemik kırılmalarının önlenmesi ile göz sağlığına yardımcıdır. Ayrıca hamsi gibi küçük balıkların kılçıkları kalsiyum içerir. Özellikle bebeklerde beyin gelişimi ve göz gelişimi için hamilelik döneminde balık tüketilmelidir.
Balığın birçok faydasının olmasının yanı sıra zehirlenme yönünden riskli bir besindir. Bu nedenle taze tüketilmelidir. İşte dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Balık satın alırken, pullarının tam, gözlerinin canlı ve solungaçlarının parlak kırmızı olmasına dikkat edin.
- Balığı satın alırken üzerine bastırdığınızda çukur kısmın hemen düzelmesine dikkat edin.
- Oda sıcaklığında bekletmeyin.
- Balık buzdolabında en fazla 3 gün muhafaza edilebilir.
- Balığı çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın.
- Balık yemeklerini mutlaka mevsime uygun salata çeşitleri ile birlikte tüketin.
- Balık ile yoğurdun birlikte tüketilmemesi gerektiği yanlış bir bilgidir. Taze balığı rahatlıkla yoğurtla ve yoğurtlu mezelerle tüketebilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmek için, balık çeşitlerini yedikten en az 2 saat sonra, tatlı ihtiyacınız olduğunda ara öğün olarak meyve salatası, sütlü tatlı veya dondurma tercih edin.
- Haftada 2-3 kere balık tüketmeye özen gösterin.

MİDEM YANIYOR? PEKİ ÇÖZÜM NE?
Mide yanmaları bütün bir gününüzü hatta haftanızı bile etkileyebilen, yaşam kalitesini düşüren önemli bir rahatsızlıktır. Mide yanmaları ayrıca birçok sağlık sorununun habercisi de olabilir.
Bazı beslenme şekilleri mide yanmaları tetikleyebilir ya da azaltabilir.
Fazla miktarda yemek yendiği zaman mideye fazla hacimde besin ulaşır. Bu da mide yanmasını artırır. Bu nedenle az az sık sık yemek yerseniz bu etkiden kurtulmuş olursunuz. Yine porsiyon miktarı da bu durumda önemli bir konudur.
Çok yağlı gıdaları tüketmekte mide yanmasını artırır. Çünkü yağın sindirimi uzun sürer ve mide de kalma süreleri uzar. Kızartma yerine, fırında ya da ızgarada besinleri pişirmek bunu önleyebilir.
Hızlı yemek yerseniz ne yediğinizi anlamadan fazla besin tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sindirim işlemi olması gerektiği gibi olmaz ve mide yanmaları tetiklenir.
İkram edilen şeylere hayır demeyi öğrenemezseniz yine mide yanmalarını tetikleyen yiyecekleri yer ve bu rahatsızlığını artırırsınız.
Asitli yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Bunlar domates, portakal, greyfurt, limon gibi besinlerin yanı sıra salata soları ya da sirke gibi asit içeren gıdalardır. Vazgeçemediğiniz besinler bu gurubun içindeyse tüketim sıklıklarını azaltabilirsiniz.
Kahve, çay, kola, aşırı alkol yine mide yanmalarını tetikleyen diğer etmenlerdir. Kafeinli içecekler mide asidini artırır, alkol ise mide ekşimesine yol açar.


Kaynaklar
1.Causal Relationship between Obesity and Vitamin D Status: Bi-Directional Mendelian Randomization Analysis of Multiple Cohorts, Vimaleswaran KS, Berry DJ, Lu C, Tikkanen E, 2013
2.Vitamin D protects against diet-induced obesity by enhancing fatty acid oxidation, Julie Marcotorchino,Franck Tourniaire,Julien Astier2014
3.Onesity with and without metabolic syndrome: Do vitamin D and thyroid autoimmunity have o role?, Kemal Agbaht,Yeliz Mercan,Serap Kutlu,Mehmet Fatih Alpdemir,2014
4.Low vitamin D status is associated with physical inactivity, obesity and low vitamin D intake in a large US sample of healthy middle-aged men and women, Brock K, Huang WY, Fraser DR,2010
5.Vitamin D deficiency is associated with the metabolic syndrome in morbid obesity, José I. Botella-Carretero,Francisco Alvarez-Blasco, Juan J. Villafruela, 2007

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"D Vitamini ve Obezite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► D Vitamini ve Covid-19 Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► D Vitamini Neden Gerekli? Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'D Vitamini ve Obezite' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:06
Top