2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Light Ürünler Sağlıklı mı?
MAKALE #1367 © Yazan Dyt.Seçil KENAR | Yayın Temmuz 2008 | 6,909 Okuyucu
Son yıllarda obezite ve hastalıklarda beslenmenin öneminin artması üzerine bu sektörde bireylere farklı lezzetlerde daha düşük kaloride hazırlanan besin yelpazesinde artış gözlenmektedir. Burada önemli olan bu tür ürünlerin hangi katagoride, içeriğinde neyin azaltıldığını bilerek ve kalori miktarları göz önünde tutularak bu besinin ne kadar miktar ve sıklıkta tüketilmesi gerektiği bilinmelidir. Öncelikle light adı altında toplanmış ürünlerin etiket bilgilerinin ne anlama geldiğini bilmeliyiz,

Düşük Kalorili Besin: Besinin gram başına kalori miktarı 0.4 kalori ve altında olduğunu belirtir.
Kalorisi Azaltılmış Besin: Referans ürüne göre kalorisi üçte bir miktarıyla azaltılmış olduğunu belirtir.
Şekersiz Besin: İçeriğinde sofra şekeri içermez, diğer besin grupları referans ürünlerle eşdeğerdir.
Tuz oranları azaltılmış ürünler: Sodyumsuz ( porsiyon başına 5 mg ve altı sodyum içeriği), Sodyumu Azaltılmış (porsiyon başına 35 mg ve altı sodyum içeriği) , Düşük Sodyumlu ( porsiyon başına 140 mg ve altı sodyum içeriği)
Ekstra Yağsız Besin: %5 ve daha altı yağ içeriği olduğunu belirtir.
Yağsız veya Düşük Yağ Oranı: toplam içerdiği yağ oranı %25 ve daha düşük olduğunu belirtir.
Kolesterolü Azaltılmış Ürünler: Kolesterolsüz ( her porsiyonda 2 mg veya daha altı kolesterol içeriği), Düşük Kolesterollü ( her porsiyonda 20 mg ve daha altı kolesterol içeriği), Kolesterolü Azaltılmış (her porsiyonda %75 ve daha altı kolesterol içeriği)
Diabetik Ürünler: Şeker yerine sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi kalori içermeyen tatlandırıcılar veya dekstroz, maltoz, mısır şurubu, furuktoz gibi kalori içeren tatlandırıcılar kullanılan besinler.

Light Ürünlerin Hastalıklarda Tüketimi:

Light ürünleri böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diabet, hiperlipidemi gibi hastalıkların beslenme programlarını hazırlarken tüketimlerini önerebiliyoruz veya hasta tüketmek istiyorsa ne kadar tüketebileceği konusunda bilgi veriyoruz. Bu hastalıklara özel üretilmiş ürünleri hastalar katkı maddesi konmuş diye veya doğal olmadığını belirterek tüketmek istemiyorlar. Örneğin kolesterolü yüksek olan bir birey %50 az yağlı süt, peynir, yoğurt v.b tüketebilir, bu ürünler katkı maddesi konularak değil içinden yağı santrafüj edilerek alınıyor, bu yüzden hasta tüketmek istiyorsa ben bu ürünlerin tüketilmesine karşı değilim fakat neyi ne kadar tüketmesi gerektiği, tükettiği besin de kalori ve hiç yağ yok diye istediği kadar yememesi gerektiğinin bilgisini verdikten sonra diyete ekleyebiliyoruz.

Liğht Ürünlerin Zayıflama Amacı ile Tüketimi;

Zayıflama süreci uzadıkça bireylerde hep aynı besinleri yemek istediklerini ve değişik tatlarında diyete eklenmesi konusunda istekleri oluyor, doğal olarak hergün aynı besini yemek bir süre sıkılmaya ve diyeti tamamen terk etmeye sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda kalorinin düşük tutulması gerektiği için bu tür üretilmiş ürünlerin ara sıra tüketimine hastaya gerekli etiket bilgisini ne miktarda tüketebileceğini anlatarak diyet listelerine koyabiliyoruz. Bu ürünlerin bireyin yaşam tarzına, sevdiği yiyecek çeşidine, yemek alışkanlıklarına, vücudun ihtiyacı olan kalori miktarına göre ayarlanarak listeye eklediğiniz takdirde hiçbir sorun olmuyor fakat liğht ürünler konusunda yaşadığımız en önemli problem bu ürünlerin etiket bilgileri kişiler tarafından iyi okunmuyor veya kişi bu ürünler konusunda tam bilgiye sahip olmuyor, bu durumlarda liğht kavramını paket üzerinde okuduğunda o ürünün kalorisinin çok düşük olduğunu ve istediği kadar yiyebileceğini düşünüyor veya normal bir üründen 1 tane yiyecekse bu ürün zaten liğht diyor ve 2-3 tane tüketiyor, bu da aldığı kaloriyi arttırıyor ve kilo verecekken bu ürün tüketiminde yaptığı yanlışlık sonucunda kilo bile alabiliyor. Ayrıca mutlaka etiket bilgilerinin okunup, değerlendirilmesi gerekiyor, örneğin bir ürün 340 kcal, bu ürünün liğht olarak üretilmişi 320 kcal, fakat kişi onu liğht görünce çok düşük kalorili olduğunu düşünüyor ve onu fazla bile yiyebiliyor. Örneğin bazı ürünlerde liğht ibaresi oluyor, bu üründe şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor fakat ürünün yağ içeriği diğer ürünlerle aynı, kişiler onu yediklerinde içerisinde liğht olduğu için yağ içeriğinin olmadığını düşünüyorlar. Diyet ürünler kişi tüketmek isterse tüketimine karşı değiliz fakat ne miktada ve ne zaman tüketileceğini ayrıca etiket bilgilerinin çok iyi bilinerek tüketilmesini öneriyorum.
Bir başka noktada kişiler sadece bu liğht ürünleri tüketerek zayıflayacakları inancında olabiliyorlar, bu ürünler diyette kullanılabilir fakat aynı zamanda diyetin diğer ilkelerine de uyulmalı, yeme davranışları değişikliği yapılmalı ve egzersizle diyet desteklenmelidir.
Diyet ürünler genellikle içeriğinde ki doymuş yağ oranlarının azaltılması, şekerin veya tuzun konulmaması gibi şekillerde yapılıyor. Vücudun hiçbir şekilde basit şekere, doymuş yağa ve sodyuma ihtiyacı yok, bu ürünler kullanıldığında diğer besin grupları da dengeli olarak diyete dağıtılarak tüketiliyorsa bir besin eksikliği kişi yaşamaz fakat bu ürünleri tüketmesi gereken besin gruplarının yerine koyarsa veya öğle yemeğinde yemek yemek yerine 1 paket liğht bisküvi yiyorsa tabii ki bir süre sonra dengesiz ve yetersiz beslenmekten sağlık problemleri yaşanması kaçınılmazdır. Özellikle sorulan soru sütün, peynirin için de ki yağa benim vücudumun ihtiyacı yok mu, liğht yersem vücuduma zarar verir miyim gibi düşünceler; burada total yağı azaltmak için kişide hiperkolesterolemi varsa diyette önerilir zaten diğer yemeklerine konulan sıvı yağdan veya balık, tavuk, etten ihtiyacı olan yağ miktarlarını hesaplıyor ve diyeti düzenliyoruz.

Ayrıca gördüğüm bir hatada diabetik hastalar için tatlandırıcı ile üretilmiş diabetik ürünleri zayıflamak için tüketilmesi, unutulmamalıdır ki diabetik ürünler üretilirken kalorisi değil, içerisinde kullanılan karbonhidrat ( şeker) formudur. Bu yüzden her diabetik ürün zayıflama amacı ile tüketilmemelidir.

Diyet ürünler kullanımında önerim;

Diyetisyenin önerdiği miktarda, vücudunuz için uygun diyet ürünlerini belirli miktar ve sıklıkta tüketilmesi ayrıca etiketlerinin okunarak bilinçli tüketiminin yapılmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Light Ürünler Sağlıklı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seçil KENAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seçil KENAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil KENAR Fotoğraf
Dyt.Seçil KENAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seçil KENAR'ın Makaleleri
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Zararlı mı? Dyt.Elvan ODABAŞI
► Lightlar Ne Kadar Light Dyt.Gökmen GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Light Ürünler Sağlıklı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şok Diyetler Temmuz 2008
► Meyve Diyetleri Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top