2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meyve Diyetleri
MAKALE #1368 © Yazan Dyt.Seçil KENAR | Yayın Temmuz 2008 | 7,822 Okuyucu
Yazın gelmesiyle bir çok yaz meyvesi de sofralarımızda yerini aldı. Meyvelerin çeşitli ve lezzetli olması meyve tüketim miktarının artmasına sebep oluyor. Ayrıca bu dönemde meyve diyeti, karpuz diyeti, çilek diyeti gibi dönemsel düşük kalorili, tek besinden oluşan favori diyetler göze çarpmaya başlıyor. Peki meyve diyeti yapmak sağlıklı mıdır? Hangi meyveler yasaktır? Meyveler kalorisiz midir, istediğimiz kadar yiyebilir miyiz?

Meyve bir karbonhidrattır. İçerisinde fruktoz denilen meyve şekerini içerir. Sukroza göre vücutta daha az oranda insülin salgılanmasına sebep olur. Bir gün içerisinde fazla miktarda tüketilirse fruktoz karaciğerde trigliseride dönüşür. Trigliserid bir çeşit kanda bulunan yağdır. Trigliseridin fazla tüketilmesi damar sertliği, karaciğer yağlanmasına sebep olur. Sonuçta meyveler kalorisiz değildir. Fazla tüketildiğinde vücudun o enerjiye ihtiyacı yoksa, yağ olarak depolanacaktır. Yani meyvenin de fazla tüketilmesi zararladır. Ayrıca diğer bir konuda muz, incir, üzüm gibi meyvelerin şeker içeriğinin fazla olduğundan dolayı yenmemesi gerektiği yenirse kilo aldıracağıdır. Burada meyveler konusunda glisemik indeks kavramını çok iyi anlamamız gerekiyor. Glisemik indeks bir gıdanın kan şekeri seviyesindeki etkisinin bir ölçüsüdür. Glisemik indeksi düşük gıdalar kişiyi daha uzun süre tok tutarlar ve insülinin daha az salgılanmasına sebep olurlar. Örneğin 100 gr muz ve 100 gr elmayı ele alalım, bunların glisemik indeksi karşılaştırıldığında muzun glisemik indeksi daha yüksektir. Fakat bu hiç muz yemeyeceğimiz anlamına gelmez, bu yüzden meyvelerin hesaplanarak hazırlandığı meyve porsiyon listeleri vardır. Bu listede 100 gr elma 60 gr muza kalori olarak eşittir. Muzun şeker oranı yüksek olduğundan dolayı porsiyon miktarı daha düşüktür. Muz, incir, hurma, kavun ve üzümün glisemik indeksi yüksektir. Fakat bunları yemek yasak değildir. Porsiyon miktarlarına dikkat edilerek tüketilebilir. Örneğin günlük 5 -6 porsiyon meyveye vücudunun ihtiyacı olan kişi listeden istediği meyveleri seçerek karşısında ki miktar kadar meyve tüketebilir.

Meyve Değişimi
1 porsiyon meyve olarak tüketebileceğiniz besinler ve miktarları
Elma 100 gr (1 orta boy)
Portakal 135 gr (1 orta boy)
Mandalina 135 gr (2 küçük boy)
Kayısı 100 gr (3-4 adet)
Muz 60 gr (1 küçük boy veya yarım)
İncir 50 gr (1-2 adet)
Kiraz 75 gr (12 adet)
Vişne 80 gr (14 adet)
Greyfurt 100 gr (1 orta boy)
Üzüm 90 gr (15 iri tane)
Yeni dünya 6 adet
Kırmızı erik 50 gr (2-3 adet)
Yeşil erik 100 gr (10 adet)
Çilek 100 gr (12 adet/1 çay bardağı)
Şeftali 140 gr (1 orta boy)
Armut 100 gr (1 orta boy)
Ayva 100 gr (1/4 orta boy)
Nar 75 gr (1/2 orta boy)
Kavun 150 gr (1/8 orta boy kavun)
Karpuz 200 gr (1/8 orta boy karpuz)
Kivi 75 gr (1 adet)
Ananas 75 gr
Kuru incir 15 gr (2 adet)
Kuru kayısı 20 gr (3 adet)
Kuru üzüm 20 gr
Kuru erik 25 gr
Portakal Suyu 1 çay bardağı
Greyfurt Suyu 1 çay bardağı
Nar Suyu 1 çay bardağı
Vişne Suyu 1 çay bardağı
Üzüm Suyu ½ çay bardağı
Elma Suyu 1 çay bardağı
Havuç Suyu 1,5 çay bardağı

Meyve diyetleri, düşük kalorili, karbonhidrat içeriği yüksek, protein ve yağ içeriği düşük diyetlerdir. Tek yönlü besin diyetleridir. Günlük tüketmemiz gereken aminoasitlerden ve gerekli yağ asitlerinden yoksundur, B grubu vitaminleri diyette eksiktir. Uzun süreli uygulandığında enzim faaliyetlerinin zarar görmesine, sinir ve beyin fonksiyonlarında hasara, sinirlilik, tansiyon düşüklüğü, kalp hastalıkları gibi birçok sağlık problemine yol açabilir. Ayrıca bu tür diyetler 7 günde 4 kg verdireceğini vaat etmektedirler. bu kadar kısa sürede kaybedilen ağırlığın çok azı yağdan olmakta, çoğu kas ve sudan olduğu için diyet bittikten sonra verilen kilolar daha fazlasıyla hemen geri alınmaktadır. Ayrıca bu tür diyetlerin sık yapılması durumunda bazal metabolizma hızı bozulmakta ve daha sonra ağırlık kaybetme hızı yavaşlamaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meyve Diyetleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seçil KENAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seçil KENAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil KENAR Fotoğraf
Dyt.Seçil KENAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seçil KENAR'ın Makaleleri
► Son Dakika Diyetleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Zayıflama Diyetleri Dyt.Turgay KÖSE
► Populer Diyetleri Yakından Tanıyın Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Morbid Obezite ve Bariatrik Cerrahi Diyetleri Dr.Dyt.Nihal Zekiye ERDEM
► Antioksidan Deposu Meyve Sebze Dyt.Yusuf YAŞAR
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi PDF Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Demirhindi : Faydaları Saymakla Tükenmeyen Meyve ÇOK OKUNUYOR Dyt.Gülşen LÜKEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Meyve Diyetleri' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şok Diyetler Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:05
Top