2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kışın Kilo Almayın
MAKALE #13708 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Aralık 2014 | 3,772 Okuyucu
KIŞ TATİLLERİ BAŞLARKEN

Son yapılan çalışmalar, yaz tatili sonrasında sadece yarım kilo civarı alındığını ortaya koyuyor . Bu durumda yeni yıl kutlamaları ile ilgili endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor. Ama kötü haber de şu ki, aynı çalışma yılbaşı gecesi yenen ekstra tatlıların bizi yeni yılın ilk günlerinde hayal ettiğiniz elbiselere girmekten alıkoyabilir. Eğer her yıl aynı dönemde aynı kiloyu alırsak, bundan sonraki 10 yıl içinde obezite ve birçok hastalıkla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sorunu çözmek çok kolay. Sizin için hazırladığım pratik ve basit önerilerle hem tatlıların tadını çıkarıp hemde kilo almamanın yolunu bulabilirsiniz.

Güne Kahvaltıyla Başlayın:
Eğer güne protein ağırlıklı bir kahvaltıyla başlarsanız, tatilde gün içerisinde gideceğiniz partilerde ekstra yiyecek tüketme ihtiyacı duymazsınız. Aceleniz mi var? O zaman yağsız yoğurt ve biraz meyve yiyin. Eğer vakit sorununuz yoksa yarım yağlı peynir, çeşitli sebzeler ve bir tam yumurta ile kendinize güzel bir omlet yapabilirsiniz.

Çok Acıkmayı Beklemeyin:
Tatilde gece dışarı çıkmadan bir saat önce hafif bir atıştırmalık tüketirseniz çikolata, kuru pasta, kuruyemiş gibi kalorisi yüksek yiyeceklerin aklınızı başınızdan almasına izin vermemiş olucaksınız. Meyveler hafif atıştırmalıklara iyi birer örnek olabilir.

Parti için Plan Yapın:
Partiye giderken üzerinize oturan kıyafetler giyin, çünkü nasıl göründüğünüz için endişelenirseniz daha az yersiniz. Açık büfenin etrafından uzak kalarak bunu daha rahat gerçekleştirebilirsiniz.

Alkole Dikkat: Alkol hem kalori içeriğiyle hem de iradenizi kaybetmenize sebep olacağı için büyük problem. Eğer bir de diyet uyguludağınız diyet varsa durum daha kötü . Rom, nane aromalı içki, çikolatalı likör gibi şeker ve kalori yüklü içeceklerden uzak durun. Bunun yerine light bira, şarap veya şampanya tercih edebilirsiniz.

Aperatifler: Tatilde ara öğün büyük bir mesele haline geliyor. Her yer hazır gıdalarla, çikolatalarla, kurabiyelerle dolu. Bütün bu ufak ekstra lokmalar, gereksiz kalori alımınıza neden olacaktır. Bu yüzden tatil esnasında atıştırdığınız şeylere özen gösterin. Ayran, içine ekleyeceğiniz nane ve buz parçaları ferahlatıcı bir alternatif olabilir.

Bir Kuralı: Eğer porsiyonunuzun boyutuna dikkat ederseniz, tatildeki yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz. Bütün o güzel tatlıların, alkolün, yemeklerin sadece bir tanesinin tadına bakmaya özen göstermeniz bile olayın çözümüne yadımcı olacaktır. Mesela bir tabak yemek, bir tane alkollü içecek, bir tane tatlı gibi. Her gün sevdiğiniz yiyeceklerden bir seçim belirleyerek tatide kilo almaktan kurtulabilirsiniz.

Alışverişinizi Avantaja Çevirin:
Sayısız mağazayı kısa sürede gezmek yerine planlı geziler yapın. Aracınızı en uzağa park edin, yürüyen merdivenleri kullanmayın. Vaktiniz varsa uzun uzun yürüyün. Kim bilir belki de uzun zamandır arkadaşınız için aradığınız hediyeyi, o vitrinlerin birinde bulabilirsiniz.


Egzersiz Her Yerde :
Tatilde egzersiz yapmak her zamankinden daha zordur. Çünkü vakit bulmak zor olabilir ama aktif kalarak sayısız meze, kremadan zengin tatlılar, şeker ve diğer tatil günahlarından, daha fazla kalori harcayarak kurtulabilirsiniz. Egzersiz fazladan kalori yakımına yardımcı olur ve bu da genellikle sosyal ortamın ve ailenin yedirme baskılarına dayanamadığınız zamanlarda çözüm olabilir.Günde 30 dakika orta tempoda yürümek, tatilimiz sırasındaki kaçamaklara izin verecektir.

Hayır Demeyi Öğrenin:
Aile üyeleri ve sosyal ortam daha fazla yemeniz konusunda ısrar ederlerse, onlara kibar ve kararlı bir şekilde hayır deyin. Unutmayın en iyi yapılan egzersiz, size ikram edilenler karşısında kafanızı iki yana çevirmek olmalıdır.

Tedarikli Olun:
Her zaman yanınızda acil durumlarda tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Ben bunun için kurutulmuş meyveleri ve kuruyemişleri öneririm. Tabi ki mümkünse elma, muz gibi meyveleri de yanınızda taşıyabilirsiniz. Bu durumda acıktığınızda ilk gördüğünüz pastaneye dalıp kaloriye gömülü yiyecekler tüketmek yerine, bu atıştırmalıklarınızı yiyip aşırı kalori almanızı önler. Kötü tercihler yapmamak için yolculuğa çıkarken de yanınıza meyve alabilirsiniz.

Suçluluk Duygusundan Kurtulun ve Harekete Geçin!
Tatilinizin büyük bir parçası güzel yemekler yemektir. Ama ihtiyacınız olduğundan fazlasını yerseniz kendinizi suçlu hissedersiniz. Bu şekilde kontrolden çıkmanıza izin vermeyin. Ayna karşısında mağazada çok sevdiğiniz, fakat bedeni size dar gelen pantolana yine giremediğinizi düşünün. Bir tabak yağlı yemekten, ekstra kalori almak çok kolay ama sonrasında bu kaloriden kurtulmak, uzun bir süreç gerektirir. Bir gün önce ne olursa olsun, ertesi gün yeni bir başlangıç yapın ve sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlayın. Bu sizin diyetinize yeniden adapte olmanıza yardımcı olacaktır.

Kış aylarında metabolizmanızı canlandırmanın bir yolu da detox, işte kış aylarında kullanabileceğiniz en iyi detox besinleri

Bu besinler ile kilo kaybınızda bir sıçrama yaratabilirsiniz. Ben beslenme uzmanı olarak her zaman danışanlarımın kilo kaybetmesinde bir sıçrama olması ve yeme isteklerini artırmak için yeni yollar bulmalarını, sindirim sistemlerini uyandırmalarını ve vücutlarını sağlıklı beslenmeye hazırlamalarını öneririm.


Hangi gıdaların vücudunuzu toksinlerden arındıracağını temizleyeceğini bilmek zor olabilir. Aklınıza sıcak çay, çiğ sebzeler ve taze meyveler gibi canlandırıcı gençleştirici etkisi olan birçok besin gelebilir veya iyi bir nedenle çözünmez lif kaynakları içeren çiğ sebzeler, diüretik etkisi nedeniyle gastrointestinal sisteminizi çalıştırıp hızlı sindirimi sağlayan yeşil çay gelebilir. Bunlarda iyi seçenekler olabilir fakat detoks için işte benim favorilerim ve ne işe yaradıkları;


Enginar, Avokado, Pancar, Brokoli, Yeşil Yapraklılar:
Enginar antioksidan bileşikleri içerir ve bu bileşenler safra akışını uyarır. Safra vücuttaki yağların sindirimine yardımcı olur ve verimli safra akışı yağlı gıdaların içerdiği potansiyel inflamatuar bileşikleri temizler. Bu nedenle enginar karaciğer bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Avokadonun glutatyon ve tekli doymamış yağ asitlerini içermesi nedeniyle kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Bu bileşikler ayrıca bağırsakta yağ emilimini engelleyerek oksidatif hasara neden olan bileşiklerin temizlenmesini de sağlar.
Betalitin denen bileşikleri içeren pancarlar az yenen bitkiler arasındadır. Betalitinler özellikle vücudun detoks merkezi olan karaciğerlerde hücre yapımı ve tamirine yardımcıdırlar. Koyu kırmızı renkli pancarlar ise anti inflamatuar etkiye ve mantar özelliklerine sahiptirler.
Brokoli güçlü antioksidan özelliği ile bilinen, turpgiller ailesinden bir bitkidir. Yapılan araştırmalar da turpgillerin kanser riskini azalttığı bulunmuştur. Bu özelliği taşıyan diğer sebzeler; lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve kıvırcık lahanadır.
Yeşil yapraklılar safra asit bağlayıcıların artırır. Bunu büyük safra moleküllerini tutup onları ayırmak için yapar ve kalan safra asitleri bu büyük molekülleri gastrointestinal sistemden alarak atılmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kötü kolesterol olan LDL kolesterolün tutulmasına da yardımcı olur.


Karahindiba kökü, devedikeni sütü, dereotu, yeşil çay, limon
Karahindiba kökü idrar üretimini artırarak diüretikler gibi davranır.
Dereotu ve rezene anti inflamatuar bileşikler açısından zengindir. Dereotundaki glutatyon aktivitesi serbest radikalleri bağlayarak onları devreden çıkarır, bu özelliği sayesinde karaciğerde bulunan antioksidanlara yardımcı olur.
Rezene ise antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip, ayrıca C vitamini açısından zengindir. Rezene ayrıca yüksek lifi ve düşük kalori içeriği nedeniyle ideal bir detoks gıdasıdır.
Yeşil çaylar; aynı bitkiden geliyor olsalar bile siyah, beyaz ve kokulu çaylara göre antioksidan yönünden daha zengindir. Ayrıca yeşil çayın içerdiği kafein diüretik etkisi olması nedeniyle şişkinliği hafifletmek için kullanılabilir.
Limon ve tüm turunçgiller antioksidan yönünden zengin C vitamini yönünden zengindir.
Devedikeni sütü karaciğerde detoksifikasyonu teşvik etmesi nedeniyle çok araştırılan bir bitkidir. Daha fazla çalışma yapılması gerekmesine rağmen sağlıklı kan hücrelerinden toksinlerin atılmasında karaciğerdeki antioksidanlara yardımcı olduğu bulunmuştur.


Soğan, Sarımsak, Taze sebzeler, Buğday çimi ve Yoğurt

Soğan ve sarımsak karaciğerde antioksidan üretimini uyaran glutatyonu içerir. Yani soğan ve sarımsak güçlü bir anti mikrobiyel etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Taze yeşil sebzeler karaciğerde detoks için elzem olan glutatyonu içerir. Ayrıca bu sebzeler çözünmez lif içerikleri sayesinde bağırsakları da çalıştırır. Lahana, brokoli ve karalahana gibi gevrek sebzeler daha fazla lif içerir.

Buğday çimi genellikle toz veya meyve suyu şeklinde servis edilirler ve vitamin- mineral yönünden oldukça zengindirler. Bilimsel çalışmaların sağlıkla ilgili iddialarını desteklemesiyle birlikte biraz eksiktirler. Bu ürünlere daha lezzetli düşük kalorili temizleyici yiyecek ve içecekler eklenebilir.

Probiyotik yoğurtlar(etiketleri doğru okuduğunuzdan emin olun) sindirime ve bağırsakların doğal florasını güçlendirmeye yardımcı yararlı bakterileri içerir. Bu da doğal bağışıklık yanıtının artmasını sağlar.

Merve TIĞLI ÇINAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kışın Kilo Almayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın! Dyt.Orçun KÜRÜM
► Kışın Kilo Almamak İçin Detoks Şart! Dyt.Burçin ÇELİKEZER
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kışın Kilo Almayın' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:02
Top