2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı
MAKALE #13718 © Yazan Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL | Yayın Aralık 2014 | 4,197 Okuyucu
Teknoloji hepimizin yaşamını kolaylaştıran pek çok imkan sağlamaktadır. Bilgisayar, internet, cep telefonu, televizyon gibi araçlar bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yandan zevk veren ve kolaylık sağlayan tüm araçlar gibi bağımlılık tehlikesi içermektedir. Özellikle çocukların ve ergenlerin bu tür bağımlılığa daha açık olduğu görülmektedir.
Literatürde henüz bununla ilgili bir davranış bozukluğu yer almıyor olsa da , bilgisayar bağımlılığı adı altında davranış bozuklğu olarak yer alması gerektiğini savunan birçok uzman bulunmaktadır. Çünkü tek başına bir bozukluk olmasa da , birçok duygusal bozukluğu doğurduğu gözlemlenmiştir.
İnternet ya da bilgisayar bağımlılığı da tıpkı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, tolerans (aynı tadı alabilmek için gitgide daha uzun süre nette kalma), yoksunluk (nete giremediğinde yoğun girme isteği ve merak, sinirlilik, huzursuzluk, vb. yaşama), duygusal bozukluklar (depresyon gibi) ve gündelik yaşamda bozulmalar (sosyal ilişkilerin azalması ya da kesilmesi gibi) içerir.
Eğer bir birey 12 ay boyunca aşağıdaki belirtilerin 4 veya daha fazlasını gösteriyor ise bu kişide İnternet Bağımlılığı olduğu düşünülmektedir.
 İnternete bağlı değilken bile internet hakkında olan düşünceler
 Tatmine ulaşılması için giderek artan bir şekilde İnternet kullanımı
 İnternet kullanımını kontrol edememe
 İnternet kullanımını kesmeye veya harcadığı zamanı düşürmeye çalıştığında kişinin huzursuz hissetmesi ve daha çabuk sinirlenmesi
 İnternet kullanımını gerçek hayat problemlerinden bir kaçış gibi görmesi
 İnternette daha fazla zaman geçirmek için ailesine ve arkadaşlarına yalan söylemesi
 İnternet kullanımı yüzünden eğitim, iş veya kariyer fırsatını riske atması
 İnternet erişimi için harcanan yüksek ücretlere rağmen kullanıma devam edilmesi
 İnternete bağlı olmadığı zamanlarda kişinin sosyal yaşamdan geri çekilmesi veya içine kapanması
 İnterneti ilk kullanmaya başladığı zaman ile karşılaştırıldığında şu anki kullanım süresinin uzaması
İnternet Bağımlılığının Türleri
• Arkadaş arayanlar (online arkadaşlıklar, chat odaları…)
• Online kumarbazlar (kontrol edilemeyen online kumar, online alışveriş)
• Bilgi Bağımlıları (durdurulamayan surf yapma ya da database arama)
• Bilgisayar Kurtları (takıntılı bir biçimde bilgisayar oyunu oynama)
• Sanalseks Bağımlılığı (seks chatleri ve porno sitelerine bağımlılık)
Bağımlı iseniz; neler yapabilirsiniz…
• Öncelikle probleminiz var ise bunu kabul ederek işe başlayın.
• Rutini değiştirin. Eve vardığınızda bilgisayarı açmak dışında yapacak birşey bulun.
• Bilgisayarın başından kalkmakla ilgili bir probleminiz varsa çalar saat kurun ve planladığınız kadar kalın. Çalar saati kapatmak için yerinizden kalkmanızı gerektiren bir yere koyun. Sonra başka birşey yapın ve istiyorsanız tekrar başına dönün. Ama mutlaka ara verin.
• İnternette neye ne kadar vakit harcadığınızı hesaplayın. Kendi zamanlamanızı düşünün. En çok hangi günler, günün en çok hangi zamanı, nerede bağlanıyorsunuz? Şimdi bunların tersini yaparak kendi düzeninizi sarsın ve değiştirin.
• Vakit geçirecek başka yollar bulun. Spor yapın. Biraz bilgisayarsız zaman geçirin. Gerçek yaşamla ilişkinizi artırın.
• Kaçırdığınız şeyleri düşünün. İnternete bağımlı olmanın yarattığı 5 problemi ve internete daha az vakit ayırmanın 5 avantajını bir kağıda yazın.
• Chat odalarına, online oyunlara, web de gezmeye niye bu kadar vakit ayırdığınızı düşünün. Eğer bu sizin için üzüntü, boşluk ve güvensizlikle başetmenin bir yoluysa bu problemleri başka yollardan çözmeye çalışın. Interneti zor duygulardan kaçmanın yöntemi olarak kullanmak, o zor duygulara takılıp kalmanızı sağlar ve ilerlemenizi engeller. Bu konuda bir uzmandan yardım alın.
• Probleminiz yalnızlıksa, internette rahat ilişki kurmanızı sağlayan özellikleri gerçek yaşamda denemeye çalışın. Kendinizi aynı güvenli ve girişken insan olarak düşünün.
• Bir an önce somut adımlar atın.
• Eğer çok kötü durumdaysanız bilgisayarınızı başka bir odaya taşıyın.
• İnsanlara probleminizden bahsedin.
• Eğer etrafınızdaki herkes şikayetçiyse, sosyal ilişkileriniz azaldıysa, uykusuz kalıyorsanız ve hâlâ internet kullanımınızı kontrol altına alamıyorsanız yardım almayı düşünebilirsiniz.
Bağımlı olan çocuğunuz ise; neler yapabilirsiniz…
Sanal yerine doğal ortam tercih edilmeli:
Çocuklarınızı, arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, onlara yeni olanaklar yaratın. Evde ve bahçede yapabilecekleri uğraşılar , yaz kampları , haftasonları yürüyüşleri gibi…

Spor aktivitelerine yönlendirme:
Spor; çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için gerekli bir aktivitedir. Ona uygun bir spor dalı seçtirebilirsiniz. Yüzme, basketbol, futbol, tenis, vb…

Arkadaşlık ilişkileri desteklenmeli:
Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemeli ve var olan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmesi, yeni arkadaşlık ilişkileri kurması için onu yüreklendirmelisiniz.

Sosyal beceri eğitimi verilmeli:
Çocuklar, akranlarıyla iletişim kurmaya özendirilmeli. Eğer çocuk iletişim kurmada, iletişimi başlatmada ve sürdürmede zorlanıyorsa, sosyal beceri eğitimleri işe yarayabilir. Bu konuda destek sağlayan birimlerden yardım alınmalıdır. Okul rehberlik birimi veya özel psikolojik danışma merkezleri gibi.

Bilgisayar ve internette geçirilen zaman sınırlandırılmalı:
Bilgisayarın herkesin bulunduğu bir odaya konması çok önemlidir işe buradan başlayabilirsiniz. (Bu, çocuğunuza etkili bilgisayar kullanma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabilir.) ikinci olarak da günlük ya da haftalık internet kullanımı zamanı belirleyin. Bu belirlemeyi çocuğunuzla birlikte yapın hatta yazarak karşılıklı imzalayın. Eğer belirlediğiniz zamanı aşıyorsa, bu konuda geliştirilmiş programlardan yardım alabilirsiniz.
Sonuç olarak, aileler başta internet kullanımını çocukların dışarıda gezmesinden daha tehlikesiz buldukları için göz yumuyor sonrasında ise internetteki tehlikeyi fark ettiklerinde önlem alma yoluna gidiyorlar. Ancak önlem alınırken gençlerle doğru iletişim kurmak gerekiyor. Çünkü en ufak bir yanlış yaklaşım onları hiç istenmeyen sonuçlara götürebilir. Bu sebeple tüm bu tavsiyeler , önlemler uygulanırken sabırlı, istikrarlı ve anlayışlı olmanız gerektiğini unutmayın...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hümeyra ERGÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'ün Yazıları
► İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
► Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Dnş.Nilgün SARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Koruyucu Ebeveyn Aralık 2014
► Yas Tutma ve Kayıp Süreci Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:43
Top