2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Muyum?
MAKALE #13720 © Yazan Psk.Gizem PEKCAN | Yayın Aralık 2014 | 3,371 Okuyucu
Vajinismus muyum?

Son zamanlarda internetten en sık aratılan başlıklardan biri de vajinismus. Bayanlar yaşadıkları problemin vajinismus mu yoksa başka bir durum mu olduğuna karar vermekte zorluk çekiyorlar. Çoğu kişi bunun fiziksel bir hastalık olduğuna inanıyor ve bu nedenle ameliyat masasına dahi yatıyor. Konunun mahremiyeti nedeniyle danışacak güvenilir birini bulmak oldukça zor. Ancak doğru tanı konulduktan sonra vajinismusun üstesinden gelmek tahmin edilenden çok daha kolaydır.

Vajinismus diye ad bulan psikolojij problem hem davranışsal, hem tepkisel hem de zihinsel bazı yanlışları içermektedir. Öncelikle yaşanılan durumun fiziksel açıklamasına ulaşmak bayanlar için rahatlatıcı oluyor. Vajinismus, genital bölgenin yani vajinanın girişinde bulunan kasların kontrolsüzce, istemsiz şekilde kasılması olarak açıklanmaktadır. Bu kasılmalar vajina girişinin daralmasına sebep olmakta ve erkek cinsel organının içeri girişine izin vermemekte ve acı duyulmasına sebep olmaktadır. Bu his bayanlarda fiziksel bir bozukluğun olduğu, vajinanın dar olduğu, penisin fazla büyük olduğu ve cinsel birleşmenin imkansız oldu hissini yaratır. Bu sebeple ameliyat olup genital bölgesini genişletmeyi talep eden hastalar dahi bulunmaktadır. Ne yazık ki.
Söz konusu kasılmalar yalnızca cinsel birleşmede değil, birleşme hayali kurulduğunda, tampon kullanımında ya da kadın doğum muayenesinde dahi ortaya çıkabilmektedir.
Vajinismusun fiziksel kaynaklı asıl sebebi bu istemsiz anlık ve güçlü kasılmalardır. Ancak bu kasılmalar fiziksel bir hastalığa işaret etmemekte tamamen psikolojik stres ve kaygı nedeniyle yaşanmaktadır. Vajinismus tanısı alan bayanların vajinal kasları kaygı geçtiği ve stres ortadan kalktığı anda gevşer ve normale döner. Sürekli kasılı şekilde kalmaz.

Vajinismusun belli başlı tanı standartları ve ortak görünüşleri olsa dahi kadından kadına farklılıklar da gösterebilir. Kimi kadın yalnız cinsellik sırasında bu sıkıntıyı yaşarken; kimisi tampok kullanımı, doktor kontrolü gibi durumlarda dahi semptom gösterirler. Kimi kadın penis ya da nesne girişine bir miktar izin verirken kimi kadın hiç bir şekilde girişe izin vermez hatta penisin vajinaya değmesini dahi engeller bacaklarını kapatır ve kendini kaçırır.

Bu farklar durumun şiddetiyle de ilgilidir.Bu kasılmalar tamamen reflex ve istemsizdir. Bunu kadın kadar erkeğin de bilmesi önemlidir çünkü çoğu erkek kadının bunu istemli şekilde yaptığını, konuyu kafasında kendisi çözmesi gerektiğini düşünür.

Çoğunlukla vajinismus kadınlarda ilk cinsel deneyimde ortaya çıkmaktadır. Ancak nadiren de olsa sekonder dediğimiz daha evvel cinsel birleşme yaşayabilirken sonradan yaşayamaması durumuda görülebilmektedir. Sekonder vajinismus travma, hastalıklar, yaralanma ya da cerrahi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Primer vajinismusa göre; ortaya çıkış sebebi dahilinde farklı tedavi teknikleri gerektirebilir ancak sonuç çoğunlukla %100 dür.

Vajinismus tanısı alan kadınlar genellikle vücutlarının bir bölümüyle yani genital bölge ile küs bayanlardır. Çoğu bayan genital bölgeyi yıkamak haricinde dokunmamış keşfetmemiştir bile. Bu güne kadar genital bölgesini hiç görmemiş incelememiş bayanlar vajinismus tanısı alan kadınlar arasında sıkça görülür. Vücutlarının o bölgesi sanki kendilerine yabancıdır. Üstelik sürekli bir takım sorunlar çıkaran bir düşman gibidir. Bu sebepledir ki tedavilerde ilk görüşmeler kadının genital bölgesini tanımasına ve onu kolu bacağı yüzü gibi kendi vücudunun bir parçası olduğunu kabul etmesini içerir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Muyum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gizem PEKCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gizem PEKCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem PEKCAN Fotoğraf
Psk.Gizem PEKCAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi172 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem PEKCAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Muyum?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ile Yaşamak Aralık 2014
► Neden Vajinismusum? Aralık 2014
► Depresyonu Tanıyın Ocak 2014
► Psikolog Kimdir? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:29
Top