2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Vajinismusum?
MAKALE #13721 © Yazan Psk.Gizem PEKCAN | Yayın Aralık 2014 | 3,264 Okuyucu
Vajinismusun Avrupa ve Amerika ülkelerinde en sık karşılaşılan sebebi cinsel taciz ve istismarlar olmakla birlikte bizim yaşadığımız toplumda sebep yaşanan büyük cinsellik korkusu ve tabulardır. Çoğu kız çocuğuna küçük yaşlardan itibaren yapılan öğretiler ve korkutmalar, bilinç altına işlemektedir. Kızlık zarı hakkındaki yanlış öğreti ve baskılar, cinsellikğin kötü ayıp ve günah birşey olarak yansıtılması, kişi çocukluktan çıkıp yetişkinliğe ve iyi ile kötüyü ayıracak yaşa gelse dahi iz bırakmaktadır. Kız çocukları çoğunlukla genital bölgelerine dokunmak ve bakmak yasaklanarak büyütülür. Bu bölgenin kendi bedenine verilmiş bir ceza olduğu algısı yaşarlar.

Erkekler için tam tersi olan bu anlayış aynı zamanda cinselliğin erkekler için var olduğu ve kadınların uzak durması gereken bir konu olduğu algısını yaratır. Dikkat ederseniz dillere yer etmiş küfürler dahi cinsellik içerir ve küfür içeriklerinde hep kadın cinselliği aşağılanır, erkeğin kadına verdiği bir zarar, bir üstünlük ya da bir kötülükmüş algısı taşır. Bacak arasındaki bu bölge yıllarca kötü niyetli kişilerden korunur saklanır. Sahip olunması gereken en büyük şey sağlıktan bile öte bekarettir. Sağlığını kaybet ama bekaretini kaybetme, hatta canını kaybet ama bekaretini asla... Bu düşünce yapısında yetişen kız gün gelir genç bir kadın olur. Herkesin temenni ettiği gibi ilk eli eline değen erkekle evlenir. Gerdek gecesi denen yine erkeğin kadını malı olarak aldığının bir kutlaması ve gururu sayılan o gece gelir. Ve kadın vajinasıyla ilk kez yüzleşir. Elbetteki her vajinismusu olan kadın bu kadar katı şartlarla büyümemiş olabilir ancak bu toplumda yaşadığına göre az ya da fazla bu tarz öğretilerle yüzyüze gelmiştir. Bilinç altına kodlanan bu düşünce ve korkular evliliği ya da erkeği tanımaz. Evlendiysem artık rahatım birleşmeye izin verebilirim demez. Tehlikeye karşı koymaya devam eder ve vücuda hükmeder.

Beyin ve beden nasıl sebep olur: Beyin vücudu kontrol eden yegane organdır. Dolayısıyla insan zihnine yerleşmiş herşeye beyin tepki verir. Bu tepki bedense ve zihinseldir. Kadının zihnine yerleşmiş olan korku nedeniyle beyin vajina kaslarına bir tehdit anında kapanması emrini verir ve reflex olarak kaslar kasılır. Nasıl ki ani bir ses duyduğumuzda şıçrar ya da gözlerimizi yumarsak aynı şekilde durum işler. Ancak sese hazırlıklı isek ve ses algımızda tehdit içermiyor ise sıçramayız ve gözlerimizi kapatmayız.

İnanışlar nasıl sebep olur: Diğer önemli bir neden ise vajinaya olan yabancılıktır. Vajina girişini içerde neler olduğunu kızlık zarının neye benzediğini ve penis girişinde ne olduğunu bilmezler. Penisin vajinaya giremeyeceğini, vajina girişinin okadar büyük olmadığını ve yırtılıp patlayacağını düşünürler. Hatta ilişki sırasında penisin iç organlarına değeceğine dair inanışlar da vardır. Çok acıyacak, çok kanayacak, patlayacak, yırtılacak, hastaneye gitmek gerekecek, kan durmayacak korkuları vajinaya olan yabancılıktan kaynaklanır ve bu bilgilerin doğruları öğrenilmelidir. Acıdan çok büyük bir korku vardır. Çok büyük bir ağrı yaşanılacağı ve bunun hep süreceği inancı vardır. Özelliklede birleşmeyi denemiş ama başaramamış çiftler zorlama nedeniyle ağrı ve sızı yaşamışlar ise bu inançları kuvvetlenir.

Çocuklukta ya da yetişkinlikte yaşanan cinsel travmalar, tacizler her ne kadar avrupada vajinismus sebeplerinde başı çekiyor desek de bu ülkemiz de bu olaylar yaşanmıyor demek değildir. Bu tarz bir travma nedeniyle de vajinismus yaşayan pek çok kadın vardır. Travma durumunda kadının hem geçmiş travmasının bıraktığı kötü hisler hem de cinsel problem çözülmelidir.

Bazı kadınlarda ise hamile kalma endişesi vajinismusa neden olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Vajinismusum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gizem PEKCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gizem PEKCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem PEKCAN Fotoğraf
Psk.Gizem PEKCAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi172 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem PEKCAN'ın Makaleleri
► Neden Vajinismusum? Psk.Duygu YÜKSEL
► Eyvah Vajinismusum Psk.Dnş.Duygu AYHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Neden Vajinismusum?' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ile Yaşamak Aralık 2014
► Vajinismus Muyum? Aralık 2014
► Depresyonu Tanıyın Ocak 2014
► Psikolog Kimdir? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top