2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Acaba Aşık Mısınız?
MAKALE #13723 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KAMA | Yayın Aralık 2014 | 3,790 Okuyucu
AŞK; kalıcılığı ve geçiciliği tartışılan, “aşkın gözü kördür” gibi tabirlerle kimileri tarafından geçici olduğu vurgulanan, etkileri, olmazsa olmazlığı, aranılması ya da bulunması konusunda ki karasızlıklar ve tartışmalar halen devam eden, herkes tarafından kabul edilen fakat açıklanamayan bir durum olmayı sürdürmüştür. Peki, aşık olduğumuzu nasıl anlarız. Her birey aşkı ve ilişkiyi farklı şekillerde yaşasa da yapılan araştırmalarda bazı ortak noktalar bulunmuştur.

Aşık olduğumuzun habercileri;

Karşılıklı hoşlanma; kişilerin ortak bir yakınlaşma hissettiği ve kişinin benliğinin sevilmesi ve benliğinin bir diğerini sevmesi

Kişilik; bireyin diğer kişinin sadece dış görünüşünden değil, aynı zamanda kişilik özelliklerinden de etkilenmesi ( zeki veya esprili bulmak gibi)

Benzerlikler; kişilerin tutum, tavır, deneyim, ilgi ve hobiler, kişisel faktörler (dış görünüş ve aile yapıları ) gibi konularda ortak noktalarının çoğunluğu

Tanıma, yakınlık kurma; kişilerin birlikte geçirdiği vakitlerin artmasıyla birbirlerine alışma durumları

Sosyal etkiler; kişinin diğer bireyin aile veya sosyal çevresi tarafından onay alması ya da dışlanması

İhtiyaçları doyurma; kişisel ihtiyaçlarının karşıdaki birey tarafından karşılanıyor olması (“O beni çok mutlu ediyor.”, “Bana değer verdiğinin gösteren küçük hediyeler alıyor.” gibi) ve ilişkinin kalıcılığını sağlayacak değerlerin karşılanması, saygı ve tutku gibi.

Uyarılma, etkilenme; kişinin partnerini gördüğünde vücudunda fizyolojik değişikliklerin olması (kalp atımında artış, hızlı nefes alıp verme, mide bulanması…)

Hazır olma; duygusal veya fiziksel olarak kendini bir ilişkiye hazır hissetme, birlikteliğe YATIRIM yapabilecek gücü kendinde hissetme durumu. Partnerinden yeni ayrılmış ve karışık duygular yaşayan birinin bir süre yalnız kalmayı istemesi ya da tam aksine uzun süredir birliktelik yaşamayan kişinin yeni bir partner arayışında olması ve kendini buna hazır hissetmesi

Spesifik ipuçları; karşımızdaki bireyin bazı karakteristik ya da fiziksel özelliklerinin bizi etkilemesi (Gülümsemesi, gözlerinin şekli…)

Gizemlilik; o kişiyi gizemli bulma ve onun hakkında ki her şeyi öğrenme, araştırma dürtüsünü taşıma, durumun belirsizliği (bana aşık olup olmadığını öğrenmek istiyorum, nelerden hoşlanır bilmek istiyorum, acaba sevgilisi var mıdır gibi sorularla aklın meşgul olması)

Yalnızlaşma; o kişiyle kalabalık bir grup içerisindeyken bile yalnız kalabilme yetisi ve bunu ayrıcalıklı hissetme gibi durumlar olarak belirlenmiştir.

Bu durumların bir veya birden fazlasını aşık olduğumuzda hissedebiliriz. İlişkilerde romantik aşk önemli bir kavramdır. Fakat aşk kadar sevgi, saygı, sadakat, bağlanma gibi birçok kavram da önemli yer tutmaktadır. Daha önceki yazımda ideal eş arayışından bahsetmiştim. Kişiler bir şekilde ideal eş aramakta ya da bulamadıklarından yakınmaktadırlar. Fakat ani verilen kararlar, ya da bir kişinin kafamızdaki ideal eş kavramını tamamlaması mutlu bir birliktelik için yeterli olmamaktadır. bir bütün oluştuturken bireysel özgürlüğümüzü de yaşayabilme yeteneğimiz bize mutlu bir birlikteliğin kapısını açabilmektedir. Hayatta hiçbir şeyin mükemmel olamayacağı gibi, bir ilişkinin de mükemmel olması mümkün değildir. İdeali arama, mükemmeli isteme yerine, farklılıklarını kabul edebildiğimiz ve bireyselliğimizi kabul edebilen ‘Yeteri kadar iyi eş’ i bulmak çok daha fazla mutlu ve kalıcı bir ilişki getirebilmektedir.

NE ZAMAN PSİKOTERAPİYE BAŞVURMAK GEREKİR?

İlişkilerimizde yaşadığımız olumsuzluklar, bireysel olarak kişileri depresyon ya da kaygı gibi ruhsal durumlara itebilmekte ya da çiftler arası anlaşmazlıkların çoğalmasına sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda ilişkinin derinlikli değerlendirmesi adına, partnerlerin kabulu halinde (çiftlerin ikisinin de isteği önemlidir) çift terapisi alabilir ya da bireysel olarak destek alma amaçlı psikoterapilerden fayda görebilirsiniz.

Klinik Psikolog Şeyma KAMA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Acaba Aşık Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyma KAMA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KAMA Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KAMA
Bursa
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KAMA'nın Yazıları
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Aşık Olma Korkusu Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Çocuğunuz Aşık Olursa Psk.Serap DUYGULU
► Bir Süreç Olarak Aşık Olmak Psk.Dila HOTLAR
► Mutsuzluk, Varoluş ve Aşık Veysel Psk.Uğur DEMİRBAŞ
► Acaba Yardım Almalı mıyım? Psk.Dnş.Zeliha EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Acaba Aşık Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Romantic Conflict Kasım 2015
► İdeal Partner Arayışı Kasım 2014
► Ayrılık Ekim 2014
► Sınav Kaygısı Ekim 2014
◊ Tükenmişlik Ocak 2015
◊ Öfke Kontrolü Kasım 2014
◊ Empatik İletişim Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:26
Top