2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Yöntemi Nasıl Uygulanır?
MAKALE #13771 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Aralık 2014 | 5,049 Okuyucu
EMDR Terapisinin Aşamaları

EMDR terapisi tedavi etkinliğini en yüksek seviyeye çıkarabilmek için birçok farklı unsuru terapi sürecine dahil eder. Terapi sürecinde dikkat üç farklı zaman dilimine verilir: Geçmiş, Şimdi, Gelecek.

Genelde ilk olarak geçmişteki rahatsız edici anılara ve bağlantılı olan deneyimlere odaklanılır. Aynı zamanda şimdiki zamanda sıkıntı veren güncel durumlar ve gelecekte geliştirilebilecek beceriler ve pozitif adımların neler olabileceği de terapi ürecinin önemli parçalarıdır. EMDR terapisinde aşağıdaki sekiz aşama ile bu noktalar ele alınır.

1. Aşama: İlk aşama değerlendirme seansı ya da seanslarıdır. Terapist danışanın terapiye hazırlık düzeyini belirler ve bir terapi planı oluşturur. Danışan ve terapist EMDR ile ele alınacak olası terapi hedeflerini belirler. Bu hedeflere rahatsız edici anılar ve şu anda rahatsızlık veren güncel durumlar dahildir. Geçmişteki olaylarla ilgili terapide ele alınabilecek başka hedeflerde belirlenebilir. Gelecekte danışanın geliştirmeye ihtiyaç duyacağı beceri ve davranışlarda planlanır.

EMDR terapisinin başlangıcında yetişkinlik zamanındaki anılardan ziyade öncelikle belirlenmiş olan önemli çocukluk anılarını ele almaya başlamak daha verimli olabilmektedir. Bu sürecin sonunda danışanlar genellikle incelenen durumlara yönelik yeni şeylerin farkına varmakta, duygusal sıkıntıları azalmaktave şu andaki davranışlarında değişiklikler yapmaya başlamaktadırlar. Tedavinin süresi travmaların sayısına ve problemlerin ne kadar süredir devam ettiğine bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir. Genel olarak yetişkinlik dönemindeki travmatik bir olay 5 saatlik bir EMDR çalışması ile başarılı bir şekilde ele alınıp işlenebilmektedir. Çoklu travmaları olan kişiler için daha uzun süreli bir çalışma gerekmektedir.

2. Aşama: Tedavinin ikinci aşamasında terapistin amacı danışanın rahatsız edici duygularını kontrol etme konusunda yeterli olduğundan emin olmaktır. Bu konuda sıkıntılar olabileceğini belirlerse danışana birçok farklı türde gevşeme ve stresle başaçıkma yöntemini öğretebilir. EMDR terapisinin hedefi danışanın duygusal bir denge ve kontrol içinde olmak şartıyla hızlı ve etkili bir değişim süreci içine girmesini sağlamaktır.

3.-6. Aşama: 3-6. aşamalarda üzerinde çalışılacak bir hedef seçilir ve EMDR yöntemleri uygulanır. Bunun için hedeflenen anıdaki aşağıdaki üç unsur belirlenir:

1. Anı ile ilgili net bir görsel sahne
2. Kişinin kendisiyle ilgili olumsuz düşünceSİ
3. Bununla bağlantılı duygular ve bedensel hisler

Ek olarak danışanın kendisiyle ilgili olumlu bir düşünce de belirlemesi istenir. Terapist olumlu düşünceye danışanın ne kadar inandığını ve olumsuz duygunun derecesini puanlamasını ister. Bunun ardından, danışanın sahneye, olumsuz düşünceye ve bedensel hislere odaklanıyorken iki taraflı uyarımı takip etmesi beklenir (göz hareketleri, ses ya da diz dokunuşları).

Her bir setten sonra, terapist danışandan dikkatini şu ana vermesini ve ne tür düşüncelerin, duyguların, görüntülerin ya da hislerin farkına vardığını anlatması istenir. Danışanın aktardıklarına göre terapist dikkati yönlendirecek noktaları belirler ve süreç bu şekilde devam eder. Seans süresince bu şekilde birçok set tekrarlanır. Bu süreçte danışan rahatsızlık hissederse ya da anıyı ele almakta zorlanırsa terapist danışanın bu tıkanıklığı açması için faydalı olabilecek yöntemleri kullanır.

Danışan anıyı düşündüğünde artık herhangi bir rahatsızlık duymadığını belirttiğinde, seansın başında belirlenmiş olan olumlu düşünceyi tekrar düşünmesi ve bu konuda neler hissettiği sorulur. Gerektiğinde bu düşüncede güncelleme yapılabilir. Bu noktada bu olumlu düşünce perspektifinden anıya tekrar baktığı birkaç set daha yapılabilir. Buradaki amaç danışanın artık anıya baktığında daha gerçekçi düşünceler ışığında hareket etmesini sağlamaktır.

7. Aşama: Bu kapanış aşamasında danışana bir sonraki görüşmeye kadar bir günlük tutması tavsiye edilir.. Sonradan farkedilen herşey bu günlüğe yazılması önerilir. Bu günlük 2. aşamada öğrenilen kendini rahatlatma yöntemlerini hatırlatma görevi de görür. Bir sonraki seans 8. aşama ile başlar.

8. Aşama: Bu aşama o ana kadar gelinen noktaları incelemeyi ve buna göre sonraki süreci planlamayı içerir. EMDR terapisinde mevcut problemle bağlantılı olan geçmiş deneyimleri, şu anda sıkıntıyı ortaya çıkaran tetikleyici durumları ve gelecekte farklı şekilde davranılmaya ihtiyaç duyulan durumlara hazırlanmayı içeren birçok yöntem bulunmaktadır.

KAYNAKÇA: The EMDR Institute (Uluslararası EMDR Enstitüsü)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Yöntemi Nasıl Uygulanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Emdr Yöntemi Nedir? Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr Yöntemi Nasıl Uygulanır?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top