2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşburnu'nun Yararları
MAKALE #13790 © Yazan Dyt.Gülen Ecem KALKAN | Yayın Aralık 2014 | 3,547 Okuyucu
Kuşburnu meyvesi C vitaminin doğadaki en zengin kaynaklarından biridir. Ayrıca içeriğinde E vitamini, karotenoitler ve flavanoitler gibi çok sayıda yararlı ve antioksidant özellik gösteren bileşen barındırır. Bütün bunları içeriğinde barındırması araştırmacıları kuşburnu üzerinde çalışmaya itmiştir. Bulgular ise çok değişik rahatsızlıklarda kuşburnunun etkisini gözler önüne seriyor. Kanserden,kalp-damar hastalıklarına, enfeksiyon hastalıklarından osteoartrite ve hatta zayıflamadaki etkisine kadar kuşburnunun birçok yararı yapılan çalışmalarda gösterilmeye devam ediliyor.

Halk arasında bilinen ismiyle kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığı olan osteoartrite bağlı ve romatizmal ağrıların giderilmesinde kuşburnunun yararlı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmektedir. Ancak kuşburnunun içeriğindeki suda çözünmeyen bileşenlerin iltihap giderici özellikleri olduğundan, çay halinde tüketildiğinde aynı etkiyi göstermiyor. Son dört yıl içinde yapılan ve toplam 513 hasta üzerinde yürütülen beş klinik çalışmada, günde 5-10 gram kuşburnu meyvesi tüketiminin 3-6 aylık süre içerisinde osteoartrit ve romatizma üzerinde %70-85 arasında etkili olduğu bulunmuştur.

İsviçre'de ise 2011 yılında daha önce kuşburnunun fareler üzerinde yapılarak kanıtlanmış etkilerini insanlar üzerinde göstermek amacıyla bir çalışma yapılmıştır. 31 obez kişide yapılan çalışma sonucunda 6 hafta boyunca günlük 40 gram kuşburnu tüketiminin önemli ölçüde sistolik kan basıncı ve plazma kolesterol seviyelerinin düşürülmesi ile obez insanlarda kardiyovasküler riski azaltabileceğini göstermiştir.

Son olarak 2013 yılında Japon bilim adamları tarafından yapılan bir çalışmada kuşburnunun zayıflama üzerine de etkili olabileceğini gösterilmiştir. Fareler üzerinde yapılan 2 haftalık bir çalışma sonucunda özellikle kuşburnunun tohumlarından hazırlanan özütün vücut yağ oranını belirgin şekilde azalttığı gösterilmiştir. Yine aynı çalışmada hayvanlarda kandaki trigliserit ve serbest yağ asitlerinde de %40 civarında bir düşmenin sağlandığı görülüyor.

1 porsiyon kuşburnunun kalorisi 20. Ve C vitamini içeriği yaklaşık 200mg. Dolayısıyla günlük olarak diyetinize ekleyeceğiniz 2 porsiyon kuşburnuyla günlük c vitamini alımınıza önemli bir katkı sağlayarak grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Ayrıca kilo verimine de bir miktar katkı sağlayabilirsiniz.

Milatta önce yaşamış olan ve tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat “yediklerimiz ilaçlarımız” demiştir. Milattan sonra 2014 yılında her yeni yapılan araştırma ile Hipokrat'ın sözlerinin hala geçerliliğini koruduğunu ve doğanın sağlığımız için en ideal kaynakları elinde bulundurduğu tekrar tekrar gözler önüne seriliyor.
İlacınız besininiz olsun.

Kaynaklar:
1. Doğadan gelen sağlık: bitki çaylar . Prof.dr.erdem yeşilada
2.Rosehip Extract Inhibits Lipid Accumulation in White Adipose Tissue by Suppressing the Expression of Peroxisome Proliferator-activated Receptor Gamma.Prev Nutr Food Sci.*2013 June;*18(2): 85–91.
3.Carbohydrates, glycemic index and diabetes mellitus Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons.European Journal of Clinical Nutrition*(2012)*66,*585–590; doi:10.1038/ejcn.2011.203; published online 14 December 2011
4.Chemical Composition and Biological Activities of Rosehip
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kuşburnu'nun Yararları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülen Ecem KALKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülen Ecem KALKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülen Ecem KALKAN'ın Yazıları
► Propolis ve Yararları Dyt.Atilla ZEYREK
► Karidesin Yararları Dyt.Turgay KÖSE
► Maden Sularının Yararları Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kuşburnu'nun Yararları' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:27
Top