2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımıza Yeterince Zaman Ayırıyor Muyuz?
MAKALE #13798 © Yazan Psk.Derya OĞUZTÜRK | Yayın Aralık 2014 | 2,157 Okuyucu
ÇOCUKLARIMIZA ZAMAN AYIRIYOR MUYUZ?

Çocuklar, bir, iki ya da daha fazla. Önemli olan sayısı değil onlara verdiğimiz değer ve alaka. Çoğu çalışan anne-babanın çocukları bu düzenin içinde kaybolmuş hissetmekteler. Anne ve babasının onu sevmediğini ya da diğer işlerinden daha az önemsiz gördüklerini düşünürler. Çünkü anne ya da baba işten geldiklerinde ya televizyon karşısında uyuklar ya da çamaşır,yemek,bulaşık vs.. şeylerle uğraşır ama asla ve asla bir saatini bile etkin bir şekilde çocuğuna vermez. Verir vermesine aslında ama daha çok ödevimini yaptın mı ya da bugün tatsız bir olay oldu mu şeklinde çocuğu sorgulayıcı ve kontrol edici bir ilgi bu. Ama çocuk bunu istemiyor ki ;özellikle ergenlik döneminde söylenen bu soru tümceleri tabiri caizse beyninde dikenlerin batmasına, kulaklarının uhuldamasına sebep oluyor.

Bir de ebeveyn gözünden bakarsak olaya birçok aile çalışma koşulları nedeniyle çocuk ya da çocuklarıyla yeterince zaman geçiremedikleri için üzülebilmektedirler. Suçluluk psikolojisine girerler genellikle. Acaba bu suçumuzu affettirmek niçin ne yapsak? Genellikle hediyeler, ihtiyacı olmayan giysiler, oyuncaklar, harçlıklar, eğlence merkezleri, oyun salonları, sinema... gibi şeylerin yeterli olacağını düşünürler. Oysa ki çocuklar aslında bunu istemiyorlar,onlar anne ve babalarıyla zaman geçirmek istiyorlar. Aslına bakılırsa çocuklarla geçirilen zamanın süresi önemli değil,işlevi, içeriği önemli. Çocuklarla yapılacak hertürlü ilişkisel yatırım diğer alınan pahalı hediyelerden ya da oyuncaklardan kat be kat daha değerli onlar için! *O zaman buna göre, çocuklarla geçirilen vaktin süresinden çok kalitesine dikkat edilmesi gerekiyor.Peki nasıl bir yöntem uygulamalı çocuğumuzla kaliteli zaman geçirebilmek için;

Çocuğunuzun dünyasına girmeye çalışın. Bu spontane olacak bir yaklaşım.Oyun oynarken,sohbet ederken ya da gezmeye gittiğiniz bir yerde karşılıklı etkileşim içinde olarak keyif ve birliktelik hissini çocuğa hissettirebilmek yani kısacası onun gibi zaman zaman çocuklaşabilmek,onu gerçekten dinlemek ve bunu olağanca yaşatabilmek.*Duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı, çocuğa duygusal ve sözel olarak tepki verildiği ve anne baba olarak kendinizi spontane şekilde ilişkiye bıraktığınız hemen hemen her yakın ilişkide deneyimleyebileceğiniz bir süreçtir bu aslında.Peki bunu nasıl mı yapabiliriz? Her çocuk kendine özgü olduğundan belirli bir reçete vermek mümkün değildir.*Ancak çocukların dünyasına dahil olmanın ve ilişkide olduğunuzu hissetmenin, tüm bu paylaşımları yakalayabilmenin yolunun en temel olarak oyundan geçtiğini söylemek mümkündür." aslında. Evet oyun yanlış okumadınız.Anne baba olarak neleri uygulamamız daha doğru olur?

Oyunda bırakın çocuğunuzu kendi istediği oyunu kursun;
Asla ve asla oyun oynarken yönlendirici olmayın, bırakın oyunu o kursun,ne oynamak istiyorsa nasıl oynamak istiyorsa oynasın. Oyundaki rol paylaşımını o yapsın.Farkında olmadan aslında çocuğunuzu hem yakından tanımaya fırsatınız olucak hemde bilişsel özellikle de duygusal gelişimine katkıda bulunmuş olucaksınız. Amaç hiç bir zaman oyun esnasında çocuğa birşeyler öğretmeye çalışmamalısınız çünkü çocuk bunu hissettiği an artık bu ona zevk vermemeye başlayacak ve oyunu sonlandıracaktır. Bırakın çocuğunuzu oyun içerisinde özgürleşsin.Aksine anne baba olarak kendinizi oyunun ve size verilen rolün akışına bırakarak ya da sadece gözlemci veya eşlikçi olarak çocuğunuzla duygusal anlamda aynı frekansta buluşabilirsiniz. Onun oyun sırasındaki duygularını takip edebilmek ve ona bu duyguları ifade ederek anlaşıldığını hissettirebilmek çocuğunuzla ilişkiniz açısından en değerli anlar olacaktır. Örneğin ev içerisinde kuralları belirleyen bir baba otoritesinin dışında çocuğun bir savaş oyununda kendisiyle birlikte yerlerde sürünen,bağırıp gülen açıkçası eğlenen bir baba figürüne de ihtiyacı var. Sadece kuralları koyan baba figürünün dışındaki bir babayı çocuk kendi iç dünyasının kapılarını ararayarak iç dünyasına davet edecek ve zamanla kabul edecektir.
Çocuklarımıza zaman ayırmak hediyeler almaktan daha önemli;
Tabi ki zaman zaman hediyeler almak, hediyeleri ödül olarak kullanmak yararlı olabilecek yöntemlerden ancak çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli zaman geçirmekten daha etkili bir yöntem değildir. Suçluluk duygusuyla alınan hediyeler ve oyun merkezine götürmeler daha da vahim olanı her istediğinin yapılması ilerleyen dönemlerde aslında daha büyük sıkıntılara sebep olucaktır."Çocuklara yapılacak her türlü kişisel ve ilişkisel yatırım her koşulda onlara alınan değerli hediyeler ve oyuncaklardan kat kat daha kıymetli olacağı kesindir.'' Hatta zaman zaman aileler bu suçluluk psikolojisiyle aile içindeki kural ve disiplinlerini bile bozmabilmekte böylece çocuğunu mutlu etmeye çalışmaktadır.Hâlbuki her çocuğun az da olsa birlikte olduğu süre içerisinde kendisiyle birlikte olmaktan keyif alan ve ilişki içerisinde bıkkın ve tükenmiş değil canlı ve istekli bir ebeveynle buluşmaya ihtiyacı vardır."
Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek için farklı,hiç kimsenin uygulamadığı ya da kısaca olağan üstü şeyler yapmanıza gerek yoktur. Kısacası çocuğunuzu pahalı tatiller,disneyland'a götürmek ya da tabiri caizse mucizeler yaratmak gibi şeçenekler yerine birlikte yenilen bir akşam yemeği, yemek sonra birlikte seyredilen bir çizgi film ya da birlikte oynanan bir oyun gün içerisinde her evde yapılabilinecek aktiveteler de çocuğunuz için kaliteli zaman geçirme olacaktır. Yapamayacağız şeyler hakkında mümkün olduğu kadar söz vermeyin.Yerine getiremeyeceğiz sözler çocuğunuzun gözünde sizi değersizleştirir ya da kendisini değersiz hissettirir.
Zaman zaman anne ve babalar iş yoğunluğu nedeniyle yorgun olabilmektedirler; böyle durumlarda isteksiz şekilde çocuğunuzla oyun oynamak yerine,çocuğunuzla kararlaştıracağız belirli zaman dilimi içerisinde oyun oynamak hem size iyi gelecektir hem de çocuk kendisini mutsuz ve yorgun olarak isteksizce oyun oynayan anne-baba imajından sıyıracaktır. Eve yorgun olarak gelerek bir görev olarak çocukla yapılan paylaşımlar çocukda olumlu bir izlenim bırakmaktan ziyade olumsuz bir feedback yaratacaktır. Çocuğumuz üzerinde böyle bir izlenim bırakmayı hiç bir anne-baba istemez. Bu nedenle yorgun,sinirli ya da tükenmiş hissettiğiniz durumlarda oyun oynamak isteyen çocuğunuza''bu akşam ben de seninle oyun oynamak istiyorum ancak gerçekten çok yorgunum ve dinlenmeye ihtiyacım var'' şeklinde bir geri bildirim daha onaylanabilinir bir doyum oluşturacaktır. Ya da benzer durumlarda anne babanın bu açıklama sonrası fiziksel ve bilişsel anlamda daha az yorucu bir faaliyet ya da aktiviteyle,oyunla ilgilenmeleri teklifi de çocuk tarafından onaylanacak bir kaliteli zaman dilimine doyum sağlayacaktır.
Çocuklarımızı televizyon,bilgisayar,tablet ya da hoşlanmadığımız diğer bağımlılıklarından kurtarmanın en etkili yöntemi çocuklarınıza zaman ayırmaktan,kaliteli zaman ayırmaktan geçer. Unutmayalım ki hiç bir işimiz çocuklarımızdan daha önemli değildir.Yasaklamalar ve menetmeler bağımlılığını yok etmeyecek tersine durumu daha da zora sokacaktır. Bu nedenle televizyon,bilgisayar,tablet ve bunun gibi bağımlılıklarından çocuklarımızı vazgeçirmek istiyorsak başta çocuğumuzun keyif alabileceği şeylere yönlendirmek (müzik,resim,spor gibi) hatta beraber bu faaliyetlere katılmak işe yarayabilecek yöntemlerdendir. Böylece hem çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmiş olacaksınız,hem çocuğunuzun yavaş yavaş bağımlılıklarından kurtulduğu hem de çocuğunuz sosyalleştiğini göreceksiniz. Hadi derler ya bir taşla iki değil tam üç kuş vurmuş olucaksınız. Tekrar hatırlatmak isterim ki çocuğunuzla ilgilenin derken bu oturun onunla ders çalışın demek değildir. Çoğu anne baba çocuğuna ders çalıştırırken geçirdiği zaman dilimini çocuğunla ilgilenmek olarak algılasa da tam tersine aslında çocuğunla ilgilenmiş olmuyor çünkü kaliteli zaman geçirmiyor,ilişkisel anlamda bir paylaşım yaşanmıyor.
Çocuğunun inatçılığından,söz dinlememesinden,ders çalışmak yerine sürekli televizyon,bilgisayar ve tablet başında olan ailelere önerim çocuğunuzla ZAMAN GEÇİRİN olucaktır. Çocuğunuza ayırdığınız zamanın süresi değil, kalitesi önemlidir. Eğer bu beraberlikten iki taraf da zevk alıyorsa, kaliteli bir beraberlik var demektir. Nelerden hoşlanıyorsanız; bisiklete binin, piknik yapın,beraber parkta oynayın,anne- baba- çocuk güzel bir film seyredin ya da tiyatroya gidin ama bunun gibi çocuğunuzla keyif alabileceği kaliteli zaman geçirin. Süresi önemli değil önemli olan ilişkisel anlamda çocuğunuzla bağlarınızı koparmamak.
Mutlaka ve mutlaka yapılması gereken anne-baba ve çocuk arasındaki ilişki de her zaman iyi bir dinleyici olun. Çocuğunuzu her ortamda ne olursa olsun dinleyin; hayallerini,korkularını,düşüncelerini,yapmak istediklerini can kulağıyla dinleyin.Böylece hem çocuğunuzu daha iyi tanımış olucaksınız hem de onun dünyasına olan kapıları sonuna kadar açmış olucaksınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuğuna Yeterli Zaman Ayırıyor Musun? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Yeterince İyi Anne miyim? Psk.Gülsen SÜSLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımıza Yeterince Zaman Ayırıyor Muyuz?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:51
Top