2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doktorlar İçin Mide Balonu Yerleştirme Kılavuzu
MAKALE #1381 © Yazan Op.Dr.Murat ÜSTÜN | Yayın Temmuz 2008 | 6,891 Okuyucu
Morbid obes hastaların çoğu uzun süredir diyet, egzersiz, çeşitli bitkisel ve kimyasal ilaçlar gibi yöntemlerle kilo vermeye çalışmış; genellikle de bu konuda kısmen veya tamamen başarısız olmuş hastalardır. Temelde çoğunun esas sorunu kilo kaybının devamlılığını sağlayamamak ya da verilen kiloların hızla tekrar alınmasıdır. Bu nedenle onların kilo sorunlarını çözmek için farklı tedavi metodlarına başvurmak gerekir.

Bu metodlardan birisi ve en popüler olanı da intragastrik balon uygulaması, yani mideye bir balonun yerleştirilmesidir. Balon tedavisinin avantajlarının başında gelen, uygulamanın outpatient (yani hastanede kalmayı gerektirmeyen, ayaktan uygulanabilen) bir uygulama olmasıdır. Bu tedaviye kalori kısıtlayıcı diyet, egzersiz ve davranış tedavisi de eklendiğinde oldukça başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. İntragastrik balonun etki mekanizması gastrik fitobezoarlar (midede şişen kimyasal ve bitkisel maddeler) gibi mide içinde bir kitle etkisi oluşturması, çabuk doyma hissine ve iştahta azalmaya neden olmasıdır.

Heliosphere intragastrik balon içiçe 2 tabakadan oluşan, üst tabakası silikondan imal edilmiş olan, standart olarak 900 cc havayla doldurulan ve 34 gram ağırlığında olan bir aparattır. Ürünün kutusu açıldığında içerisinden şişirmede kullanılacak 60 cc enjektör ve sarılı biçimde balon çıkmaktadır. Balonun sarılı durumda çapı 13 mm-18.5 mm arasındadır. Balonun etrafını saran kılıf özel bir dikiş sistemi ile tutturulmuştur. Bu dikişi çözecek olan halka bir güvenlik etiketi ile işaretlenmiştir.








İntragastrik balon hastaya yutturulduktan ve endoskopla üst ucunun kardiyanın altında olduğuna emin olunduktan sonra, güvenlik halkası kesilerek çıkarılır. Sonra etiketten tutularak ipin tek ucu çekilir. Bu sayede kılıfı kapatan örgü çözülmeye başlar.



Örgü tamamen çözüldüğünde balon serbest kalacaktır. İpin ucu son kısımda hafifçe takılarak tamamen gelir. Bu esnada ipi koparmayacak kadar ayarlı bir çekme gücü uygulanmalıdır. Çok sert bir dirençle karşılaşılıyorsa muhtemelen kateteri çok fazla bükmüşsünüzdür. İp gelmiyorsa zorlamayınız ve balonu çıkarınız. İp tamamen çıkmadan balonu şişirmeye kalkışmayınız.


Daha sonra kateterin kapağını çıkararak, hazır enjektörü buraya yerleştiriniz.





Kateter check valv içerir, yani enjektörü çıkarıp takmanıza gerek kalmadan hava çekip şişirebilirsiniz. Bu şekilde 15 kez hava verilerek toplam 900 cc hava balona doldurulur.



Daha sonra plastik kısım alttaki metal kısımdan vidalama yöntemi ile ayrılır. İçindeki metal guide siyah güvenlik noktası dışarı çıkana kadar çekilir.



Burası görüldükten sonra artık balonu kateterden diskonnekte edebilirsiniz. Hafifçe çekmeye başlayın. Kardiyada hafif bir dirençle karşılaşacaksınız. Devam ettiğinizde balon kibar bir şekilde kateterden ayrılacaktır.



ŞUNLARI KESİNLİKLE YAPMAYIN!

1-Balonun olduğu sargılı kısmı yuvarlak şekillendirmek için bükmeyin. İğne balonu yırtabilir.

2-Kateterin hiçbir bölümünü 90 derece bükmeyin. Guide ı çıkaramazsınız veya şişiremezsiniz.

3-Balonun tüm gövdesinin kardiyanın altında olduğuna emin olmadan kılıfı çıkarma ve şişirme yapmayınız. Özofagus ruptürüne yol açabilirsiniz.

4- Balonu yuttururken farenks arka duvarını zorlamayınız. Ruptüre yol açabilirsiniz.

5- Guidewire'ın siyah güvenlik noktasını görmeden balondan ayrılma işlemini yapmayınız. Mide ya da özofagusu delebilirsiniz.





Teorik olarak hazır olduğunuza inanıyorsanız, işlemin videosunu sitemizden izleyerek pratiğinizi geliştiriniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doktorlar İçin Mide Balonu Yerleştirme Kılavuzu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ÜSTÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ÜSTÜN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ÜSTÜN
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün Makaleleri
► Mide Kanseri ve Mide Tümörleri Prof.Dr.Enver DOLAR
► Mide Küçültme Ameliyatı Dr.Tufan ERGENÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Doktorlar İçin Mide Balonu Yerleştirme Kılavuzu' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:30
Top