2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenme Önerileri
MAKALE #13846 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014 | 2,917 Okuyucu
RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Bir ay süren Allah’a karşı ibadetimizi, Şükür Bayramı yani Ramazan Bayramı ile veda edeceğiz. Uzun süren açlıktan sonra Bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

1. Güne Enerjik Başlayın. Özellikle gündüzleri yememeye geceleri yemeye alışan bünyemiz için Ramazan Bayramının ilk sabah kahvaltısı çok önemlidir bizim için. Muhakkak güne hafif bir kahvaltıyla başlamalıyız. Kahvaltınızda 30 gram kadar beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı ile yapılmış bir menemen, semizotu, domates, salatalık olabilir. Günlük yeterli ve dengeli beslenme kuralımızı bozmadan ara öğünlerimizle beslenmeye devam etmeliyiz. Mideyi yoran kızartma, hamur işi, sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmalıyız.
2. Çocukların Şeker Tüketimine Dikkat Edin. Şimdiden raflarda şekerler, çikolatalar, baklavalar yer almaya başladı. Ramazan bayramı en çok çocuklar tarafından çok sevilir. Fakat çocuklarda aşırı şeker tüketimine ebeveynlerin dikkat etmeleri gerekir. Aşırı şeker tüketen çocuklarda ileride ciddi sindirim sitemi problemleri, Tıp 2 diyabet, erken yaşlılık gibi hastalıklar meydana gelme riski fazladır. Şekerin günlük tüketimini küp şeker ile ifade edecek olursak, çocukların ve aynı şekilde yetişkinlerinde günlük 8 küp şeker veya eşdeğerini geçmemek gerekir. Hazır çikolata, baklava ve şekerlemelerin yerine anneler çocuklarına evde sütlü tatlı, bal, pekmez, meyve veya meyveli tatlılar hazırlayabilir.
3. Diyabet Hastaları Öğün Sayılarına Dikkat Etmeli. Ana öğünler kesinlikle atlanılmamalı. Ara öğünler glisemik indeksi düşük meyve ve süt gurubuyla desteklenmelidir. Gisemik indeks dediğimiz değer, karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçen sistemdir. Glukozun glisemik indeks referisi 100 alındığı zaman karbonhidrat grubundan pirinç ve patatesin glisemik indeks değeri 90’a yakındır. GI (glismeik indeks) değeri ne kadar 100’e yakınsa diyabet hastaları için zararlıdır. Yani patates ve pirinç DM (diyabetik) hastalar için risklidir. Peki diyabetik hastaları ömür boyu mu pirinç ve patates yemeyecek? Gibi bir soru aklınıza gelebilir. GI değeri yüksek besinleri süt ve süt ürünleri ile birlikte kullandığımız zaman kanda ki glukoz seviyesinde ani yükselmelere neden olmaz. DM hastaları bayramda bunların dışında şeker tüketimi miktarına da çok dikkat etmeleri lazımdır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar DM hastaları için doğru bir tercih olacaktır.
4. Lifli Besinler Tüketin. Sindirim sisteminizin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif oranı yüksek kurubaklagil, meyve, sebze ve tahıl gruplarına yer verilmelidir. Meyve ve sebzeler günde en z 5 porsiyon olmalıdır. Kurubaklagil tüketimi haftada 2-3 kez olmalıdır. Kabuklu tüketilebilen meyveler kabuklarıyla birlikte tüketilmelidir.
5. Su Tüketin. Ramazan ayında vücutta meydana gelen sıvı kaybını önlemek için günde en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir.
6. Hareket Edin. Bunu her zaman diyorum, tekrar hatırlıyorum ‘’Nerede hareket, orada bereket’’. Mazeretiniz bu konuda asla olmamalıdır. Bayramda akraba ve sevdiklerinizi ziyarete giderken araba kullanmak yerine yürüyebilirsiniz. Önemli olan yürüyüşte biraz tempo, sonuçta koşmanız gerekmiyor.

Sıcak yaz aylarında tatlı ve serinletici bir içeceğe ve dondurma ne dersiniz?

DİYABETİK BAYRAM LİMONATASI

Malzemeler:
5 tane sıkılmış limon suyu
Limon kabuğu bir tane
Limon kabuğu rendesi
8 adet yapay tatlandırıcı
8 su bardağı ılık su
Taze fesleğen ve nane
1 tane taze zencefil ( rendelenecek)
1 tane çubuk tarçın

Tarif: Ilık su ve limon suyunu derin bir kapta karıştırın. İçerisine 1 tane limon kabuğunu koyun ve elinizle limon kabuğunun aromasının geçmesi için birlikte sıkın. İçerisine diğer malzemeleri de ekledikten sonra buzdolabında 3 saat kadar bekletin. Afiyet olsun…

BAYRAM DONDURMASI

Malzemeler:
3 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt
3 yemek kaşığı sade krema
1 paket vanilya
12 tane çilek veya 1 dilim ananas
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Tarif: Tüm karışımı bir kapta karıştırın ve dolapta bir gece bekletin. Afiyet olsun.

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde, hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ramazan ayında olduğu gibi Ramazan Bayramında da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine dikkat edilmelidir.

Öğün Sayılarınızı Düzenleyin
Ramazanda günlük öğün sayımızın azalmasıyla birlikte metabolizma hızınız yavaşladı. Buna bağlı olarak konstipasyon sorunu başta olmak üzere sindirim sitemi sorunlarına yol açmış olabilir. Yeterli ve dengeli beslenme için günlük 3 ana, en az 2 ara öğün beslenme düzeni devam ettirilmelidir. Süt ve süt ürünleri gurubu, et-kurubaklagil-yumurta grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu günlük dengeli bir şekilde öğünlerde bulunmalıdır.

En Önemli Öğün Sabah Kahvaltısına Dikkat
Bayram sabahı gününe merhaba… Bugün kocaman aile sofraları kurulur ve o sofrada kocaman mutluluklar olur. Tabi kahvaltı hepimiz için en önemli öğün. Bugün sizin dikkat etmeniz gereken kavurma, kızartma, hamur işi besinlere yer vermemek olacaktır. Çünkü uzun süre açlıktan sonra midenizin bunları hazmetmesi oldukça zor olacaktır. Domates, bol yeşillik, peynir, haşlanmış yumurta ve tam buğday ekmeğiyle ilk kahvaltı öğününüzü yapabilirsiniz.

Yemekleri Hızlı Yemeyin, İyi Çiğneyin
Hazımsızlık problemine neden olmamak için besinler yavaş yenilmelidir ve iyi çiğnenmelidir. Özellikle et yemeklerini öğle öğününüzde tercih etmelisiniz.

Şekerli Gıdalara Dikkat Edin
Ramazan bayramında şeker, çikolata, baklava vs. gibi şekerli besinlere çok fazla yer verilir. Adına da bu yüzden şeker bayramı da denilmektedir özellikle çocuklar arasında. Ramazan bayramında çok fazla şekerli gıda tüketimiyle vücutta bir takım sağlık problemleri kendisini göstermeye başlar. Kan şekerini aniden yükseltir ve ciddi sindirdim sistemi problemlerine de yol açar. Bayram ziyaretine gittiğiniz yerlerde size sunulan şekerli ve hamur işi besinlere hayır demelisiniz, nazik bir şekilde. Önemli olan sizin sağlığınız, tadımlık alabilirsiniz ikramlardan. Fakat bir günde çok fazla ziyarete gittiyseniz her gittiğiniz yerde tadımlık yerseniz yine mide problemleri, hazımsızlık ve ani kan şekeri yükselmesi yaşayabilirsiniz.

Zayıflama programında olanların ise daha çok dikkat etmeleri lazım. Şekerli besinler, hamur işi tatlı veya börekler… 30 günlük açlık sürecinden çıktıktan sonra halkımız sanki o 30 günlük açlığın karşılığı olarak çok ağır ve kalorili yemek ve tatlılarla telafi edercesine yemeklere yükleme yapıyorlar. Hâlbuki midemiz için bu çok sakıncalıdır. Olabildiğince hafif yemeklerle bayramı geçirmek lazımdır. Her zaman ki gibi dengeli ve yeterli beslenme şartlarına uygun beslenilmelidir.

Su Tüketimine Devam
Bayramda ve sonrasında su tüketimine devam edilmelidir. Vücudun elektrolit sıvı dengesinin düzenlenmesi için suya ihtiyaç vardır. özellikle yaz günlerinde konsantrasyon için günlük ortalama 2.5 litre su tüketilmelidir.

Diyabet Hastaları Tatlıdan Uzak Durun!
Özellikle baklava gibi hamur işi şerbetli tatlılar kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Aynı şekilde glisemik indeksi yüksek olan besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Karpuz yaz için çok sağlıklı bir meyve alternatifidir. Fakat diğer meyvelere göre glisemik indeksi yüksek olduğu için DM hastalarının karpuz tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ani kan şekeri yükselmelerini önlemek için karpuzun yanına 1 dilim yağsız beyaz peynir ekleyebilirler.

Eti Pişirme Yöntemine Dikkat Edin
Ramazan bayramında özellikle etin pişirme yöntemi çok önemlidir. Kavurma, kızartma vs. tercih edilmemelidir. Etin içerisinde zaten yağı bulunmaktadır. Et yemekleri yaparken dışarıdan yağ ilavesi yapılmamalıdır. Et yemekleri haşlama, ızgara, fırında tercih edilmelidir.

Fiziksel Aktivite Şart
İkindi yürüyüşleri veya akşam yemeğinden 45 dakika sonra tempolu yürüyüşleri günlük rutin olarak yapabilirsiniz. Yürüyüşe vakit ayıracak kadar zamanınız yoksa günlük 15 dakika ip atlayabilirsiniz.

RAMAZANDA SIK YAPILAN TOP 10 HATALAR

Uzun süren açlıklar metabolizmamızın yavaşlamasına neden olur. Bir de beslenmemize yanlış beslenme davranışlarını eklersek ciddi konstipasyon ve diğer sağlık problemlerini yaşama riskimiz artar. Ramazanda yapılan beslenme hataları böbrek sorunları başta olmak üzere, tansiyonda ani değişiklikler, vücut kan şekeri düşüklüğü, stres, kronikleşen baş ağrıları, hazımsızlık-gaz problemleri, dikkat eksikliği gibi sağlık problemlerine davetiye çıkartıyor.

1. SAHUR ÖĞÜNÜNÜ ATLAMAK

Özellikle ramazanda kendi çabalarıyla diyet yapma girişimine bulunanlar, sanki sahur öğününü atlayınca kilo verebileceklerini sanıyorlar. Oysa uzun süren açlıklar sonucun da yağ deposu dolmaya devam edecektir. Bizim için ramazanda olmazsa olmaz olan esas öğünümüz sahur öğünümüzü kesinlikle atlamamalıyız.


2. SAHUR ÖĞÜNÜNÜ GEÇİŞTİRMEK

Sahurda yapılan diğer en büyük yanlış ise, sahur öğününü bir meyveyle, bisküvi ile veya küçük atıştırmalıklarla ayaküstü geçiştirmek.
Sahur öğünümüzde mutlaka bol proteinli beslenmek gerekiyor. Süt ve süt grubu, yumurta, beyaz peynir mutlaka sahur öğününüzde olması gerekenlerdendir.


3. SAHURDA SUSATAN BESİNLERİ TERCİH ETMEK

Doyurucu ve kolay yapılan besin olarak tercih edilen, sosis başta olmak üzere diğer şarküteri ürünleri hem karnı uzun süre tok tutmaz hem de sizi gün boyu susatır.
Tuzlu besinlerden uzak durulmalı, özellikle salamura ürünler, turşu, pastırma, tuzlu zeytin gibi gıdalar sahurda yer almamalıdır.. Sahur öğünü geç saatlerde yapıldığı için kızartma vb. hamur işi besinlerin sindirimi zor olacağından bu besinleri sofralarımızdan uzak tutmalıyız. Hamur işi besinler özellikle gelenekselleşen sahur sofralarının olmazsa olmazıdır lakin beyaz undan yapılmış tüm hamur işi besinlerin glisemik indeksi yüksek olduğundan dolayı sizleri gün boyu tok tutmaz, aksine daha çabuk acıktırır ve yağ depolarınızın dolmasına neden olur.

4. İFTARA MİDEYİ YORAN YEMEKLERLE BAŞLAMAK

Ağır iftar yemekleriyle birden midemize yükleme yaptığımız vakit kalbin yükünü artırmış oluruz ve felç, kalp krizi, hipertansiyon gibi ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkartmış oluruz. Olabildiğince hafif yemeklerle iftara başlamak gerekiyor. Öncelikle ılık ballı limonlu su ile iftarımıza başlayabiliriz. Ardından ılık çorba ve beyaz peynir, 15 dakika ara verdikten sonra hafif etli sebze yemeği ile devam edebiliriz.

5. TUZ, BAHARAT VE ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT

Günlük tuz miktarı 6 gramı aşmamalıdır. Tuzu hayatınızdan olabildiğince çıkartmak gerekiyor. Reflü, gastrit gibi hastalıkları olan kişiler özellikle baharat tüketimine çok dikkat etmemeliler. Aşırı baharat, tuz ve şeker sindirim sisteminde hasarlara yol açar.

6. İFTARDA YEMEKLE BİRLİKTE SU TÜKETMEK

Uzun süre aç kalan midemizi su ile doldurmak mide hacmini artırarak, bizim için önemli besin kaynaklarından faydalanmamızı engeller. En doğru su tüketimi iftardan yarım saat sonra başlamalıdır ve uyuyuncaya kadar en az 8 bardak su içilmelidir.

7. İFTARDA YEMEKLERİ HIZLI YEMEK

Mide spazmını engellemek için yemeklerimizi olabildiğince yavaş tüketmeliyiz. Hızlı yemenin önüne geçmek için yemekleri çatalla tüketmek doğru bir karar olur. Çorbamızı yemek kaşığı yerine tatlı kaşığı ile tüketebiliriz. İftar yemeklerimizi daima ara vererek tüketmek gereklidir.

8. İFTARIN HEMEN ARDINDAN TATLI TÜKETMEK

Özellikle ramazanda insülinimiz düşer ve tatlıya karşı istek artar. Yemeğin hemen ardından tatlı yenilmemelidir. Yaklaşık yarım saat ara verilmelidir. Tatlı krizlerimizi önlemek için hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edebiliriz ya da yazın en popüler meyvesi karpuza yer verebiliriz.

9. İFTAR SONRASI FİZİKSEL AKTİVİTE EKSİKLİĞİ

Yaz ayının en uzun günlerini yaşıyoruz. Malum gece vakitleri artık çok kısaldı. İftarımızı sağlıklı beslenme düzenine uyarak yaptıktan sonra hafif sporlara yer vermeliyiz. İftarımızı yaptıktan 45 dakika sonra hafif karın ve kalça hareketlerine yer veriniz. Ya da 15 dakika ip atlamak vücudunuza çok iyi gelecektir. Yürüyüş yapma imkânınız varsa 30-45 dakika hafif tempoda yürüyüş yapabilirsiniz.

10. İFTAR SONRASI ARA ÖĞÜN YAPMAMAK

Ramazanda yapılan en büyük yanlışlardan birisi de ara öğünleri atlamaktır. İftarınızda mutlaka hafif yemeklere yer verin. İftardan 1.5-2 saat sonra da bir ara öğüne yer açın. Ara öğününüzde süt ve meyveniz olmalı.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Yazıları
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Fatma DEMİROK
► Ramazanda Beslenme PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2014
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:14
Top