2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat! Öldürür. Şeker Değil, Bonzai…
MAKALE #13871 © Yazan Uzm.Psk.Evren KUL | Yayın Aralık 2014 | 1,736 Okuyucu
Kimileri bir kereden bir şey olmaz diyerek ikna etmeye çalışır. Bazıları da kendisi merak ederek kullanmaya başlar. Sebep ne olursa olsun bir yıkımın en kısa adıdır Bonzai. İçine neler katıldığı şu anlık net olarak anlaşılamasa da sonunun hayatlara mal olduğu bilinen belki de en yaygın ‘sentetik kannabinoid’ tir. Başlangıçta Bonzai ağacının yapraklarının kullanılmasıyla yapılsa da artık her türlü kimyasal zehrin birleştirilmesiyle de elde edilebiliyor. Kullananlar ise sonu olmayan bir yola girdiklerini çok sonra anlayabiliyorlar. Bonzainin en büyük tehlikesi de ucuz ve yaygın olmasına karşın tedavi sırasında yeterince tecrübeli ve bilgili uzmanların bulunmamasıdır.

Kullananların başına gelebilecek şeylerin en büyüğü elbette ölüm olmakta ve Bonzai kullanıcısı her kullandığında ölüme bir adım daha atmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda zeka ve algı bütünlüğünün bozulması ile bilişsel süreçlerde kalıcı zararların görülmesi de söz konusu olabilmektedir. Kullanan kişiler, sebeplerini bilmedikleri bir acı çektiklerini söylemektedirler. Baş dönmesi, öfkeli ruh hali ve kriz geçirme gibi etkileri de mevcuttur. Artık kullananların ve onların yakınlarının anlaması gereken şey: ‘Kafa yapıyor, rahatlıyorum.’ düşüncesi ölüme götüren bir düşüncedir.

Bağımlılık yapıcı maddenin bünyede ya da kişide tespit edilmesinden daha önemli bir unsur ise, kişinin ailesi ve yakın çevresi tarafından oldukça yakından takip edilmesi ve kişilik yapısındaki değişikliklerin çok iyi gözlenmesidir. Yine de bilinmelidir ki; bazı bünyeler Bonzai kullanımını iki yıl gibi bir süre daha gizleyebilirler. Bu yüzden yalnızca fiziksel değişiklik ve kişilik değişimlerinin gözlenmesi yetmeyebilir. Arkadaş çevresinin ve alışkanlıklarının da yakından takip edilmesi gerekir. Özellikle bir genci böylesine ölümcül bir yoldan uzak tutmanın en önemli şartı önleyici tedbirler almaktır. Kişilik yapısı olarak bağımlılık gösterebilenler daha genç yaşlarında böylesi bir bağımlılığın ağına düşebiliyorlar. Ve bir kez düştüklerinde dışarıdan anlaşılması için geçen zaman çok geç kalınmasına sebep olacak kadar uzun olabilir. Fiziksel değişiklik ve kişilik yapısındaki değişimlerin gözlenmesinden sonra kan ve idrar tahlilleriyle de kullandığı tespit edilen kişinin acilen tedavi sürecine girmesinin sağlanması gerekir. Tedavi sürecinin çoğunluğunda ise, bağımlı kişi tarafından reddedileceği için, ailenin veya yakınlarının sorumluluğunda yürütülmek zorunluluğu olabilir. Doğal olarak kan ve idrar tahlillerinden emin olunduktan sonra uygun psikiyatriste gidilmesi ve sonrasında bağımlılık terapisine devam ettirilmesi aile veya yakınların üzerine kalabilir. Bu süreçlerin devamlılığı ve yarıda kesilmemesi hem bağımlılıktan kurtulabilmesi hem de yeniden aynı hatayı tekrarlamaması için hayati önem arz eder.

Bazen yanlış yetiştirdiğimiz ya da yetiştirmeyi beceremediğimiz çocuklarımızı yanlışlarından döndürmekte zorlanırız. Geri dönülemez bir noktaya gelmeden çok daha önce uzman desteğine (psikolog, pedagog) başvurarak hem nasıl daha iyi yetiştirebileceğimizi öğrenebiliriz hem de çocuğumuzun kendi hayatında bir yol çizmesine yardımcı olmuş oluruz. Aksi halde bağımlılıklarının ve kötü alışkanlıklarının ve belki de ona kötü alışkanlıklarını edindiren arkadaşlarının kurbanı olabilir. Bağımlılık yapıcı maddeler yalnızca kullanıldıklarında bağımlılığa götürür ancak kişiyi kullanmadan çok önce ve tedavi süreciyle birlikte uzak tutulmak için hazırlanmalıdır çünkü maddeyle tek başına mücadele etmekte zorlanacak ve belki de yeniden kullanmaya başlayacaktır. Önce, hiç kullanmaması için sonra da eğer kullandıysa bir daha aynı bağımlılığa düşmemesi için uğraş verilmesi gerekir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Eksik Olan Dikkat, Zeka Değil! Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Dikkat Eksikliği ve Şeker İlişkisi Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Panik Atak Öldürür mü? Psk.İlkim ÖZ
► Çocuk Çocuğu Neden Öldürür? Psk.Serap DUYGULU
► Bonzai Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► Gençlik ve Bonzai Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Psikiyatri ve Bonzai İlişkisi Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat! Öldürür. Şeker Değil, Bonzai…' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:17
Top